01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dobrovolní hasiči z Mokropes penězi neoplývají

První lidé, kteří pomohou nejen při požáru, ale i při povodni, úniku nebezpečných látek nebo jiné nehodě, bývají většinou hasiči. Vedle profesionálů jsou to tisíce dobrovolníků, kteří pracují v nelehkých podmínkách. Jednu jednotku dobrovolných hasičů jsme navštívili v Černošicích u Prahy.

Sbor dobrovolných hasičů (SDH) je společenská organizace, při požárech a dalších událostech však zasahují pouze členové, kteří jsou k tomu odborně a zdravotně způsobilí. Jsou jmenováni městským úřadem a tvoří tzv. zásahovou jednotku, která je součástí Integrovaného záchranného systému, řízeného Ministerstvem vnitra.

Silná jednotka

"Město Černošice mělo dva sbory dobrovolných hasičů, a tedy i dvě zásahové jednotky - v Černošicích a Mokropsech. Jednotka v Černošicích však byla jako samostatná zrušena a její členové přešli pod naše velení, stejně jako jejich technika a objekt. Kmenový stav máme kolem 70 lidí. Z toho zásahovou jednotku tvoří 25, v Černošicích kolem 15 osob. Dá se říci, že je to velmi silná jednotka. Její členové jsou na telefonu a pagerech, k dispozici máme dvě sirény a vysíláme i zprávy SMS na mobilní telefony," řekl nám velitel zásahové jednotky Jaroslav Blažek.

Hasiči jsou členěni na Jednotky požární ochrany (JPO) I až VI. Jednička jsou profesionálové, dvojka dobrovolní hasiči, kde by měli být jeden nebo dva lidé placení. Takovou jednotkou je i ta v Mokropsech, placen zde však není nikdo. Operuje nejen v katastru města Černošice, ale i tam, kam je v případě větších požárů pošle operační důstojník ze střediska v nedalekých Řevnicích. Mimo jejich obvod jde o stupně II, III a IV. Některé obce, například Roblín nebo Vonoklasy, nemají vlastní jednotky. Tam vyjíždějí hasiči z Mokropes v každém stupni, i v tom prvním. Od začátku roku měli celkem 35 výjezdů. Týkaly se nejen požárů, třeba při vypalování trávy, ale i různých technických havárií, například když někdo spadl s autem do příkopu, při likvidaci olejové havárie na řece a dalších záchranářských pracích. Do absolutní pohotovosti jsou stavěni při různých celostátních akcích, jako je například zasedání Mezinárodního měnového fondu. V těchto případech musí vyjet do dvou minut, takže auto jim stojí před jejich pracovištěm, což se běžně dělá například v Rakousku nebo v Německu.

Technické vybavení

"Naše technika je katastrofa. Auta - trambusy - jsou stará kolem 40 let. Koupili jsme liazku, vyřazenou ze závodního požárního sboru, starou 18 let. Proti trambusu je modernější, takže jsme tak o krok dál. Když dáme dvě jednotky dohromady, tak máme dvě avie, jednu liazku a ještě tři trambusy, z nichž jeden byl nahrazen právě liazkou. Naše technika, výzbroj a výstroj musí být schváleného typu. Některé jednotky si například nechaly udělat krásné zásahové kabáty, jenomže měly límce z umělé hmoty, což je na nic. Takový schválený zásahový kabát Fireman IV stojí čtrnáct tisíc korun, klasické boty přijdou na pět až osm tisíc. Pak to jsou čerpadla, lana, karabiny pro lezeckou skupinu. Lana musíme po pěti letech vyřadit, nemůžeme je zachránit i kdybychom dělali, co chtěli. Firma, která je vyráběla, nám někdy prodlouží jejich životnost, ale přesto lana jednou vyhodit musíme. V porovnáni s ostatními jednotkami jsme ještě slušně vybaveni, bojovému řádu a předpisům však toto vybavení často neodpovídá. Například obvazové prostředky je třeba po dvou letech měnit. Obvazový balíček rok prošlý je však lepší než žádný," vysvětluje Jaroslav Blažek.

Veřejná sbírka

Dobrovolní hasiči z Mokropes tedy penězi neoplývají. Na kapitolu "bezpečnost" je vyčleněno 3,6 procenta disponibilního rozpočtu obce. Žije z něho i městská policie. "Pro nás to dělá pro obě dvě jednotky 680 tisíc korun ročně. Loni jsme třeba nechali na objektu zbrojnice udělat střechu - tyto peníze ale žádáme zvlášť. Nemůžeme říci, že od města máme dost peněz, potřebovali bychom jich dvakrát tolik. Myslím si však, že z toho, co město má, je to přiměřené. Doufejme, že peněz bude přibývat, takže se zvýší i částka, z které se počítá oněch 3,6 procenta z disponibilního rozpočetu obce. Snažíme se koupit zásahové auto a chceme český výrobek, ale cisterna střední třídy značky Praga stojí pět a půl miliónu korun," uvedl velitel zásahové jednotky.

V letošním roce byla povolena Krajským úřadem Středočeského kraje městu Černošice veřejná sbírka na nákup hasičské techniky, která potrvá tři roky. Dosud byla vybrána malá částka, ale hasiči stále doufají, že se najdou sponzoři, kteří přispěji větší částkou, a pomohou tak řešit tuto neradostnou situaci.

Spolupráce s městem

"Dříve jsme měli s úřadem rozmíšky, dnes již to jde. Nikdy by asi tak dobrá spolupráce nebyla, kdyby starostka neprožila loňskou povodeň mezi námi. Myslím si, že lidé ve vyšších funkcích do naší práce příliš pletou politiku. Jde o technické věci, které jsou řízeny bojovým řádem, politika by měla jít stranou. Naše výjezdová část je přece složkou Ministerstva vnitra. Jde mi tak trochu proti srsti, když na úřadě někdo říká, že tato partaj by chtěla něco takto a druhá zas jinak. To nejde. Voda teče dolů a dvakrát dvě jsou čtyři," konstatoval na závěr Jaroslav Blažek.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down