01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Použití úředního razítka

OTÁZKA: Lze při označování písemností, usnesení či rozhodnutí vydaných obcí v samostatné působnosti kulaté razítko se státním znakem nahradit kulatým razítkem se znakem obce?ODPOVĚĎ: V prvé řadě je vhodné vymezit pojem úředního razítka a následně...

OTÁZKA: Lze při označování písemností, usnesení či rozhodnutí vydaných obcí v samostatné působnosti kulaté razítko se státním znakem nahradit kulatým razítkem se znakem obce?

ODPOVĚĎ: V prvé řadě je vhodné vymezit pojem úředního razítka a následně způsob jeho správného použití. Ve smyslu § 6 odst. 1 zákona č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů, se za úřední razítko považuje toliko kulaté razítko taxativně stanovených průměrů (20 mm, 25 mm nebo 36 mm) s malým státním znakem vyobrazeným uvnitř kruhu a správným (tj. přesným a úplným) označením tzv. oprávněné osoby.

Oprávněnou osobou se např. ve smyslu § 2 písm. f) zákona č. 352/2001 Sb. rozumí kraje, obce, městské obvody či městské části územně členěných statutárních měst a městské části hlavního města Prahy. Na úředním razítku se podle zákona též uvádí sídlo oprávněné osoby, popřípadě i její organizační součásti.

Zákon dále ukládá povinnost oprávněných osob označit úřední razítka pořadovými čísly, pokud jich používá více (tj. více než jedno). Úřední razítko podle zákona nesmí v žádném případě obsahovat velký státní znak. Otisk úředního razítka je jednobarevný. Jiné náležitosti (např. velikost malého státního znaku, velikost a typ písmen), kromě výše uvedených, zákon či jiný právní předpis nestanoví.

Použití úředního razítka lze omezit pouze na případy, které zmiňuje ustanovení § 5 zákona č. 352/2001 Sb. o používání malého státního znaku oprávněnými osobami taxativně vymezenými. Úřední razítko lze použít toliko na rozhodnutích a jiných úředních aktech nebo na listinách osvědčujících důležité skutečnosti, vydávaných při výkonu zákonem stanovené působnosti konkrétní oprávněné osoby.

Oprávněná osoba tedy opatří razítkem individuální správní akty, na základě nichž autoritativně rozhoduje o právech, právem chráněných zájmech a povinnostech fyzických a právnických osob nebo kterými vůči třetím osobám autoritativně osvědčuje právní skutečnosti, a to bez rozdílu, zda se jedná v případě územních samosprávných celků o věc patřící do samostatné či přenesené působnosti. Zákon blíže nespecifikuje pojem "jiné úřední akty", na kterých se použije úřední razítko.

Podle § 111 odst. 5 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, mohou obce používat razítko obce, kdy zvláštním zákonem není stanoveno povinné užívání úředního razítka s malým státním znakem. Na usnesení, rozhodnutí či jiné akty vydaných obcí v samostatné působnosti tak lze úřední razítko "nahradit" razítkem obce, pokud se však nejedná o výše uvedené případy zmíněné v § 5 zákona č. 352/2001 Sb.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down