01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na malé obce čekají změny: Jak zásadní a odkdy, se ukáže

Zřejmě až později - ani za současné vlády, ani v tomto volebním období komunální sféry - dojde k zásadnějším krokům, které by u malých obcí podpořily efektivnější výkon veřejné správy a lépe jim umožnily plnit jejich základní poslání: péči o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů. Jakkoliv se práce na potřebných analýzách teprve zahajují, a tyto kroky zatím tedy nelze konkretizovat, všichni, kdo se na přípravě změn nyní podílejí, vzkazují: O všem se povede důkladná veřejná diskuse, o žádné násilné integraci malých obcí se neuvažuje a v každé eventuální změně bude dominovat princip dobrovolnosti.

Při Ministerstvu vnitra již začala jako jeho poradní a konzultační orgán fungovat Pracovní skupina pro řešení problematiky malých obcí, která zkoumá, jaký je současný stav a jaké jsou perspektivy postavení malých obcí v souladu s cíli stanovenými v programovém prohlášení vlády a v souvislosti s reformou územní veřejné správy. Skupina, již tvoří zástupci Komory obcí Svazu měst a obcí ČR, Spolku pro obnovu venkova, akademické obce i pracovníci ministerstva, se podílí i na přípravě materiálu, který výsledky tohoto zkoumání shrne pro vládu. Kabinet se jím bude zabývat počátkem příštího roku.

NEJDŘÍVE NASTOUPÍ ANALYTICI

Pak podle Ing. Jaroslava Maršíka, ředitele odboru reformy územní veřejné správy Ministerstva vnitra, nastane období podrobných analýz, například jaké jsou skutečné náklady na výkon státní správy v přepočtu na jednoho obyvatele jednotlivých velikostních kategorií obcí, či jaké je faktické zakotvení malých obcí ve stávající legislativě a jaké by měly být přijaty novely příslušných zákonů tak, aby byl na celém území zaručen profesionální výkon státní správy. Současně s tím budou také pečlivě přezkoumány všechny jednotlivé činnosti v samostatné i přenesené působnosti obcí, přičemž nelze vyloučit návrhy, aby některé dosud přenesené působnosti nově patřily do samostatné působnosti obcí, či vůbec přestaly být regulovány. Obdobně bude zajímavé analyzovat, které funkce v samostatné působnosti musí nezbytně zůstat zachovány v každé samosprávě a které by bylo případně možné převést (delegovat) na struktury typu současných mikroregionů či na jiné, v budoucnu možná další nově utvářené struktury v rámci spolupráce více (zejména menších) obcí. Velmi očekávaný jistě bude i výsledek snah o zakomponování nových přístupů do veřejné správy, které umožňuje rozvoj informačních a komunikačních technologií, jako součást tzv. e-governmentu.

KONCEPCE AŽ V ROCE 2005?

Předpokládá se, že výsledky těchto a dalších analýz se stanou východiskem pro koncepční materiál, jímž se v roce 2005 bude zabývat vláda. "Na základě výsledků projednání tohoto koncepčního materiálu ve vládě se otevře i prostor pro veřejnou diskusi k této problematice," dodal ředitel Maršík. "Každopádně však už nyní se členové pracovní skupiny shodují v tom, že cílem celého procesu musí být vytvoření lepších podmínek pro malé obce, že nesmí jít o žádnou násilnou integraci obcí, známou z minulého režimu, a že tento proces musí být založen především na principu dobrovolnosti."

Zároveň poukázal na zkušenosti z Bavorska a Saska, kde rovněž usilovali o zefektivnění veřejné správy v malých obcích a od zahájení diskuse na toto téma až po legislativní řešení jim to trvalo plných šest let. Proto inženýr Maršík odhaduje, že zhruba nejméně tak dlouhá doba k případným změnám v postavení malých obcí může čekat i naši republiku. "Vůbec nevadí, že první kroky k eventuálním změnám podnikne už tato vláda a dokončí je až vláda následující. Ani to, že diskuse se povede se současnými starosty a zastupitelstvy a zřejmě také s jejich následníky po komunálních volbách v roce 2006," říká ředitel odboru. "Naopak, je dobré, že příprava eventuálních změn a diskuse o nich překlene jedno volební období, což umožní posoudit problém co nejvěcněji a zároveň maximálně eliminovat námitky s účelově politickým podtextem."

Ředitel Maršík také zdůrazňuje, že k případným změnám tohoto druhu naši republiku rozhodně přímo netlačí Evropská unie. "Ale z hlediska vlastní funkce státu i konkurenceschopnosti české veřejné správy je snaha o lepší plnění základních funkcí i těch nejmenších obcí u nás rozhodně potřebná. Spolupráce malých obcí postavená na kvalitativně vyšší stupeň jim ostatně může přinést i rovnější příležitosti k čerpání peněz jak z národních zdrojů, tak ze strukturálních fondů Evropské unie."

Je dobré, že příprava eventuálních změn a diskuse o nich překlene jedno volební období, což umožní posoudit problém co nejvěcněji a zároveň maximálně eliminovat námitky s účelově politickým podtextem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down