01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Komplexní přístup k řešení interiérů se vyplatí

Nový životní styl přináší i nový pohled na řešení interiérů obecně. Neustále se zvyšují nároky na jeho účelnost a efektivnost, vzrůstají požadavky na zdravotní nezávadnost, bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Klade se stále větší důraz na design a originální architektonické řešení.

Chceme vám nastínit a poodkrýt tuto problematiku v několika tematicky zaměřených článcích. Pokusíme se ukázat některá možná řešení základních otázek z oblasti interiérových úprav. Upozorníme také na klíčové aspekty jednotlivých částí, u některých ukážeme i rozdílnost možných přístupů k dané otázce. Vzhledem k povaze časopisu se omezíme na komerční prostory a zejména na kanceláře.

Doba, kdy český trh předkládá širokou nabídku nejrůznějšího nábytku od tuzemských i zahraničních výrobců, svádí podlehnout myšlence, že vybavení pracoviště či provozovny podle svých ideálních představ je jednoduchou záležitostí. Avšak interiér se ne-skládá pouze z nábytku, je to celý komplex vzájemně provázaných součástí, kde nábytek je jen jednou z nich. Nesmíme zapomínat na prostor jako takový, na jeho koncepci a dispozici, kterou můžeme velmi často výrazně a přitom snadno a jednoduše upravit či přizpůsobit novým požadavkům (např. vhodnou kombinací drobných stavebních změn, elektroinstalace a jiných účelových zásahů).

Stejně důležitá je i otázka informačních technologií a kancelářské či jiné techniky, kterou je třeba včas a s výhledem promyslet a zahrnout do plánované koncepce interiéru. Vhodně přizpůsobená prostorová dispozice a její technické řešení by mělo umožnit svou variabilitou snadné rozšíření či úpravy a nemuselo by pak docházet k různým provizorním a často necitlivým zásahům do již hotového pracoviště. Neméně důležitá, i když často opomíjená, je volba různých interiérových doplňků, vhodného osvětlení, barevného řešení, otázky ergonomie a mnohé další.

Důležitá je příprava

Jen málokdo je dnes schopen obsáhnout celý rozsah této problematiky. Proto vznikly specializované firmy, které se zabývají navrhováním interiérů, případně i jejich komplexní realizací. Většinou disponují nejen potřebnými odbornými znalostmi, kapacitou zkušených architektů, designerů a odborných pracovníků řady profesí, ale za dobu své existence již nabyly i nezbytné praktické poznatky. Zda doporučit služby těchto firem, nebo spíše zkusit řešení alespoň některých částí svými silami, záleží nejen na množství vlastních znalostí a zkušeností v této oblasti, ale také na charakteru a účelu řešeného interiéru. Ať již zvolíte jednu či druhou cestu, vždy je velmi důležité nepodcenit přípravu. Je třeba co možná nejlépe promyslet a naplánovat chystané úpravy prostoru a jeho vybavení.

Uvážlivě zvolit mezi těmito možnostmi a poté se k nim i správně postavit pomohou i naše následující doporučení. Budeme se tedy postupně zabývat důležitými prvky, a to v pořadí, v jakém se obvykle řeší i v praxi. Jejich rozsah je dán především účelem a charakterem upravovaného prostoru. Správně navržené a uskutečněné úpravy jsou přitom velmi často podmínkou pro dosažení podnikatelského záměru. To je většinou záležitost, kterou dlouho předtím každý zvažuje a plánuje a má jakousi základní představu o požadovaném výsledku. Důležité je promyslet i otázky dlouhodobějšího charakteru, jako jsou další rozvoj, zamýšlené organizační změny, modernizace atd.

Předprojektová dokumentace

V této fázi je vhodný čas na promyšlení a vypracování prvních předprojektových návrhů a studií, které určí nejen požadavky a kritéria na prostory po ukončení interiérových úprav, ale i v základních rysech stanoví požadavky "na ostatní profese". Co tím myslíme?

Není v praxi výjimkou, že v době, kdy je řada věcí objednána, či už dokonce probíhá vlastní realizace, se zjistí, že je například nedostatečný přívod elektrické energie, nebo je technicky nereálné instalovat hlučné prvky klimatizačního zařízení vně budovy z hlediska hygienických předpisů, že podle požárních předpisů je nezbytné řešit požární úseky, únikové cesty apod. To a mnoho dalších nepříjemných problémů souvisejících s probíhajícími úpravami interiéru je sice téměř vždy možné nějak dodatečně vyřešit, ale dost často za cenu časových skluzů, zvýšených nákladů a ústupků od původních realizačních a někdy i podnikatelských záměrů.

Přitom už správně definované zadání ve formě jednoduše zpracovaného návrhu či studie odstraní spoustu častých nejasností. Ocení to každý až v okamžiku, kdy zjistí, že například elektroinstalace je připravena tak, aby všechny zásuvky a rozvody byly v odpovídajícím počtu tam, kde jsou potřeba, osvětlení a jeho ovládání plně vyhovuje potřebám provozu, jsou připraveny dostatečně dimenzované rozvody pro instalaci informačních technologií atd.

Takto komplexně zpracovaná předprojektová dokumentace slouží pak jako jednotný podkladový materiál pro všechny další dílčí projektové a realizační složky, které na jejím základě upřesní většinu svých základních technických požadavků, ovlivňujících stavební a prostorové řešení. Je třeba důrazně připomenout, že úpravy prostorů, kde se jedná o zásah do stavebních konstrukcí, či dochází ke změně užívání, podléhají ve většině případů stavebnímu řízení. Podle rozsahu a náročnosti se může jednat buď o stavební povolení, nebo v jednodušších případech postačí ohlášení stavebních úprav místně příslušnému stavebnímu úřadu. Součástí takového řízení pak může být i požadavek na projednání s určenými veřejnoprávními orgány (např. hygienici, hasiči, památkáři a další), čímž se mohou časové plány realizace značně zkomplikovat. Teprve potom je možné vypracovat konečný návrh dispozičního uspořádání, zpracovat prováděcí projektovou dokumentaci technologických částí, navrhnout architektonické a barevné řešení celého interiéru, vhodný typ nábytkového vybavení atd. Je nutné ve výsledku vše pospojovat v jeden celek, kde všechny dílčí části realizace do sebe přesně zapadají ze všech možných hledisek (časového, organizačního, prostorového i ekonomického).

Stavební úpravy

V rámci komplexního řešení bychom neměli opomenout ani takové stavební úpravy, které sice nejsou naprosto nezbytné, ale výsledný interiér mohou výrazně zhodnotit. Mezi ně řadíme například montáž stropních podhledů. Mezi nejběžnější a z hlediska nákladů nejlevnější řešení patří montáž sádrokartonových nebo kazetových podhledových systémů. Oba typy plní především základní funkci, tj. zakrytí stavebních konstrukcí a technologických rozvodů (kabelové rozvody, topení, vodoinstalace, vzduchotechnika a další). Kazetové podhledy umožňují jednodušší přístup do meziprostoru v případě potřeby nějaké opravy, či změny. Stropní podhledy (v závislosti na typu) plní kromě architektonického hlediska (možnost volby z nabídky několika barevných odstínů a zajímavých dekorů) i další funkce v zabezpečení akustiky, tepelné izolace, požární ochrany atd. Na trhu je široký výběr speciálních svítidel nejrůznějších typů a provedení pro osazení do podhledových systémů. Toho lze s úspěchem využít zejména tam, kde jsou na osvětlení prostoru kladeny speciální požadavky, např. počítačová pracoviště, multimediální učebny, zasedací a prezentační místnosti, prodejny apod.

Podlahy a podlahové krytiny

Celkový dojem z interiéru i jeho funkci ovlivňuje řešení podlah a použití podlahových krytin. Máme-li možnost ovlivnit rozhodování ještě ve fázi projektové přípravy, určitě se vyplatí věnovat této otázce víc času, než bývá obvyklé. Projekt by měl řešit nejen typ a provedení podlahové krytiny s ohledem na potřeby prostoru, ale např. i její kvalitu a barevnost tak, aby "sjednotila a podtrhla" celkový architektonický dojem po kompletaci nábytkového vybavení. Volbu podlahové krytiny je dobré též přizpůsobit plánovanému zatížení a nárokům na její údržbu (prašnost prostředí, vlhkost apod.). V této fázi doporučujeme věnovat také pozornost potřebám a požadavkům na kabelové rozvody k zařízením, či nábytkovým prvkům stojícím volně v prostoru. Dodatečné prostupy a montáže kabelových žlabů a instalačních trubek lze realizovat jen obtížně a výjimečně. Určitě se vyplatí pamatovat na tyto úpravy v předstihu před položením podlahové krytiny. Kabelové rozvody po podlaze v místech pohybu lidí jsou vždy zdrojem potíží a technických závad.

Fólie na okenní plochy

Jako součást komplexního přístupu k plánované realizaci je vhodné zvážit např. aplikaci fólií na okenní plochy. Podle převažujícího charakteru vlastností je možné pro optimální potřeby daného prostoru použít celou řadu profesionálních bezpečnostních, tepelně-izolačních a protislunečních typů fólií. Jejich aplikací se získá výrazné zlepšení pracovní pohody na pracovišti třeba už tím, že fólie snižují a omezují odlesky na plochách monitorů. Skutečnost, že nepropouští nežádoucí složky UV záření, tak pomáhá zároveň chránit vnitřní interiérové vybavení před některými škodlivými složkami světelného spektra. Protisluneční fólie odráží tepelné sluneční záření zpět mimo budovu a v zimním období naopak zabraňují unikání tepla z budovy - výrobci fólií uvádějí až 25% úspory nákladů na vytápění. Bezpečnostní typy ztěžují a brání snadnému vniknutí do objektu přes okenní plochy. Fólie rovněž výrazně snižují možnost poranění úlomky tříštěného skla. Tyto skutečnosti zaručují velmi rychlou návratnost vynaložených nákladů.

Mohli bychom vyjmenovávat další úskalí, na které je dobré pamatovat. Riziko, že se včas nepodaří odhalit či dořešit některé problémy, které se pak projeví až v průběhu realizace nebo dokonce až za provozu, nelze nikdy úplně vyloučit. Je však nutno tato rizika minimalizovat uvědomělým a profesionálním přístupem, za využití všech dostupných znalostí a praktických zkušeností. Proto je dobré jednotlivé otázky minimálně konzultovat se specialisty v daných oborech, nebo alespoň prostudovat dostupnou dokumentaci k dané problematice. Veškerá opomenutí se jistě dříve či později projeví a jejich odstranění může být velmi nepříjemné, náročné a nákladné.

ředitel

A-Z interiér, spol. s r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down