01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Turistické regiony musí jasně definovat své potřeby

Turistické regiony Český ráj, Krkonoše, Východní Čechy a Šumava a turistické oblasti Slovácko, Beskydy - Valašsko či Haná mají společného jmenovatele - neleží na území jednoho kraje. To, že přirozené hranice turistických regionů neodpovídají administrativnímu členění státu, vyvolává některé...

Turistické regiony Český ráj, Krkonoše, Východní Čechy a Šumava a turistické oblasti Slovácko, Beskydy - Valašsko či Haná mají společného jmenovatele - neleží na území jednoho kraje. To, že přirozené hranice turistických regionů neodpovídají administrativnímu členění státu, vyvolává některé otazníky.

Turistické regiony byly ustaveny ještě v době existence okresních úřadů. Zákon však okresům ukládal správu výhradně jemu svěřeného území. Sdružování finančních prostředků na celoregionální aktivity bylo složité a téměř záleželo na statečnosti příslušných odpovědných pracovníků. V řadě případů se však našla cesta např. k racionální výrobě propagačních materiálů za turistické regiony, což znamenalo vyšší účinnost a také snížení nákladů na výrobu.


Současný zákon o krajích je vstřícný mezikrajské spolupráci a kraje si mohou založit právnickou osobu. Tímto způsobem lze řešit profesionalizaci organizace a řízení cestovního ruchu v turistických regionech ležících na území více krajů. Dobrým příkladem je přístup Královéhradeckého kraje, na jehož území jsou turistické regiony Český ráj, Krkonoše a Východní Čechy. Kraj je připraven vytvářet podmínky pro realizaci jejich záměrů na rozvoj cestovního ruchu.

Předpokladem pružného nalezení závěrů jsou jasně definované potřeby regionů a hledání průsečíků s možnostmi krajů. Především obce daného regionu ve spolupráci s podnikatelským sektorem by měly mít jasno, čeho chtějí dosáhnout, jakým hnacím motorem chtějí být při rozvoji cestovního ruchu. A palivo do motoru - finance - musí získávat z různých zdrojů. Tím důležitým a dlouhodobým pramenem může být kraj.

Jak rychle se systémově začne rozvíjet cestovní ruch v krajích, kde se ještě nekonsolidovaly regionální struktury? Kraj je třeba připraven, ale nebude mít pro koho vytvářet podmínky. Turistická oblast Slovácko, která je stabilizovaná, naopak hledá někdy rychlejší cestu s kraji, na jejichž území se rozkládá.

Optimistický pohled proto zní: Minimalizovat období, kdy se turistické regiony (obce a podnikatelské subjekty) stabilizují natolik, aby kraje pro ně vytvářely podmínky v rámci svých schválených strategických dokumentů v oblasti cestovního ruchu.

ředitel odboru regionalistiky Czechtourism

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down