01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sochaři se příští rok do Milotic vrátí

Mikroregion Nový Dvůr letos založil novou tradici sochařských sympozií. Pro příští rok na tuto akci obdrží i finanční pomoc z programu CBC Phare.Listah, Odloučení, Brána, Dvojčata, Torzo, YAI... Těmito názvy jsou pojmenovány objekty, které...

Mikroregion Nový Dvůr letos založil novou tradici sochařských sympozií. Pro příští rok na tuto akci obdrží i finanční pomoc z programu CBC Phare.

Listah, Odloučení, Brána, Dvojčata, Torzo, YAI... Těmito názvy jsou pojmenovány objekty, které během letošního července v jízdárně státního zámku Milotice vytvořila šestice umělců - sochaři Radim Hanke, Jaroslav Koléšek, Luboš Jarcovják, Petr Jurášek, Petr Horák a akademický malíř René Hábl. Stalo se tak v rámci prvního ročníku sochařského sympozia, uspořádaného mikroregionem Nový Dvůr za finanční pomoci Jihomoravského kraje.

Každý z tvůrců dostal k dispozici pískovcový blok o rozměru 170 cm x 50 cm x 50 cm s tím, že dílo by mělo být hotovo do dvou týdnů. Jízdárna milotického zámku nebyla zvolena náhodně: Sochařům totiž poskytovala dostatek krytého prostoru pro práci a zároveň umožnila veřejnosti průběžně sledovat, jak se rodí nové umělecké dílo. Akci sledovala i místní média, včetně kyjovské kabelové televize.

Zajímavé objekty jsou nyní vystaveny v zámeckém parku, ale brzy se o ně podělí všech šest obcí sdružených v mikroregionu Nový Dvůr - Milotice, Skoronice, Ratíškovice, Vacenovice, Svatobořice - Mistřín a Vlkoš, jejíž starosta Jaroslav Kozák tuto úspěšnou akci inicioval. Autoři soch by měli asistovat i při citlivém umístění soch na veřejných prostranstvích jednotlivých obcí.

Předsedkyně mikroregionu, starostka Milotic Mgr. Alena Presová potvrdila, že sochařské sympozium se napřesrok zopakuje, tentokrát i za účasti sochařů z Rakouska. Mikroregion již má na druhý ročník této akce přislíbenu finanční podporu z evropského programu přeshraniční spolupráce CBC Phare ve výši 10 tisíc eur.

Mikroregion Nový Dvůr s více než 13 tisíci obyvateli se nachází v oblasti kyjovského Dolňácka a své pojmenování odvozuje od historického názvu milotického panství z počátku 17. století, k němuž - s výjimkou Ratíškovic - patřily všechny obce, jež se v mikroregionu sdružily. Mikroregion je začlenen do sítě moravských vinařských stezek a prochází jím jejich páteřní trasa - Moravská vinná - ze Znojma do Uherského Hradiště.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down