01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

STAROSTA MALÉ OBCE NEMÁ SNADNOU POZICI

Svojšice leží v podhůří Železných hor. Literárním historikům jsou známé jako rodiště manželky Karla Havlíčka Borovského, teenagerům ze 70. a 80. let minulého století zase jako dějiště celostátně uznávaných festivalů folkové hudby.

Svojšice patří do kategorie obcí do pěti set obyvatel. Jejich specifikou však je, že nemají koncentrovanou jednu zástavbu, ale jejich 195 občanů bydlí v podstatě ve dvou celcích - ve Svojšicích a v místní části Cihelna. Tato situace zvyšuje nároky na technickou a občanskou vybavenost obce a na její finanční zabezpečení.

"V naší obci je vybudován plynovod a veřejný vodovod. Na tyto akce jsme dostali dotaci z Ministerstva zemědělství a Státního fondu životního prostředí. Kromě toho jsme kompletně rekonstruovali elektrické sítě a místní rozhlas, včetně obecních komunikací. Naši občané při těchto akcích velice dobře spolupracovali," uvedl starosta Svojšic Ing. Jindřich Janko.

Starosti s finanční úhradou svých priorit tedy nemají pouze velká města. Těm leckdy vycházejí vstříc i různí sponzoři. V malých obcích se však na ně zpravidla nemohou spoléhat. Jejich představitelům se ovšem nabízejí jiné možnosti, například mohou využívat prostředky z Programu obnovy venkova. Starosta k tomu konstatuje: "Téměř každý rok žádáme o příspěvek, zvláště pak na opravu kulturního areálu. Za získané dotace a samozřejmě i za prostředky z rozpočtu obce se nám podařilo opravit jeviště, vybudovat zpevněné plochy a vstupní část areálu, a to vše stálo 750 tisíc korun."

Další cesty se otevírají malým obcím, pokud se sdruží v mikroregion. Této možnosti využila i obec Svojšice. Mikroregion Podhůří Železných hor vznikl v roce 2000. Sdružuje 18 obcí a město Přelouč. Společně prosazují zájmy členských obcí v regionu, spolupracují při obnově a rozvoji venkova. K největším úspěchům mikroregionu patří vybudování cyklostezky Krajem Gerštorfů, která v délce 56 kilometrů prochází všemi sdruženými obcemi. Nyní se pro danou oblast zpracovávají projekty na obnovu a údržbu vodních ploch, potoků a rybníků.

"Chystáme se využít i prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie. Již spolupracujeme s odbornou firmou, která připravuje podklady pro získání dotací. Rovněž jeden náš pracovník se stará o informační centrum, účetnictví a organizační záležitosti. Určitě se nenecháme odradit administrativní a obsahovou náročností. Žádat o peníze z evropských fondů se nám sice jeví jako dosti obtížné, ale možná do budoucna jako jediné možné," vysvětloval svojšický starosta.

Pro starosty malých obcí je leckdy obtížné sehnat všechny potřebné informace k výkonu funkce. Například Ing. Jindřichu Jankovi, jenž je neuvolněným starostou a zároveň ředitelem Středního odborného učiliště technického v Přelouči, se dříve třeba osvědčila úzká spolupráce s okresním úřadem. "Krajský úřad se nám oproti okresnímu úřadu trochu vzdálil. Proto zatím mnohem častěji komunikujeme s Přeloučí jako obcí třetího typu, v jejímž jsme spádovém území," dodal starosta.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down