01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Viník nese důsledky před veřejností

V Táboře projednala modifikovaný návrh etického kodexu zastupitele Rada města a před předložením zastupitelstvu jej uložila politickým subjektům připomínkovat. V zastupitelstvu se návrh objeví do konce tohoto roku.

Smyslem kodexu je jednak syntéza roztroušených ustanovení o činnosti zastupitele v právním řádu, jednak dobrovolné doplnění některých dalších pravidel a povinností. Mezi nimi lze jmenovat např. veřejností často požadovanou evidenci příjmů jednotlivých zastupitelů ze zdrojů města, změnu způsobu odměňování zastupitelů v dozorčích radách obchodních společností s majetkovou účastí města (skrze veřejný rozpočet města), poskytování informací, důslednou prevenci střetu zájmů, oznámení nepřípustných činností, kontrolu, sankce aj.

Důležitou podmínkou naplňování kodexu je spoluúčast na tvorbě a akceptace obsahu jednotlivými zastupiteli, neboť jde o výraz jejich dobrovolné ochoty se jím řídit. Zákonný princip volného mandátu zastupitele (zastupitel není ve své činnosti vázán pokyny nad rámec slibu a za jejich porušení nemůže být odvolán) vylučuje právní odpovědnost za případné porušení kodexu. Ta však zůstává v politické rovině. Jasně stanovená pravidla umožňují objektivní posouzení jejich případného porušení s tím, že viník nese důsledky před veřejností a v krajním případě může být odvolán ze všech volených i jmenovaných funkcí nad rámec holého mandátu.

Etický kodex zastupitele v oblasti volené samosprávy vhodně doplňuje obdobný kodex schválený vládou ČR pro státní zaměstnance (kodex etiky zaměstnanců ve veřejné správě).

člen Rady města Tábora

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down