01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Samosprávy měly čas se na nové podmínky připravit

Součástí doprovodného programu mezinárodního veletrhu FOR ARCH 2003 bylo 7. fórum krajů, měst a obcí, které se uskutečnilo 25. září v Praze - Letňanech. Pořadatelem setkání byla akciová společnost ABF a mediálním partnerem Moderní obec.

V průběhu odpolední části fóra tematicky zaměřené na Stavebnictví a finance v komunální sféře byly prezentovány možnosti financování komunálních projektů z veřejných a soukromých investic (Public Private Partnership - PPP). Výhody či nevýhody PPP, včetně konkrétních příkladů a zkušeností ze zahraničí, představily Evropská investiční banka, Velvyslanectví Velké Británie v ČR, CzechInvest, Ministerstvo financí, poradenské firmy apod. Zástupci Ministerstva pro místní rozvoj zase informovali o aktuálním stavu příprav na čerpání prostředků z fondů Evropské unie.

Některé změny  v programu MMR

Hovořilo se rovněž o problematice bydlení, bytové politiky a státní podpory bydlení, která se bezprostředně dotýká zejména měst a obcí.

Od letošního roku Ministerstvo pro místní rozvoj poskytuje z Programu podpory výstavby nájemních bytů a infrastruktury na jeden nájemní byt částku 550 tisíc korun, a to v případě, že jde o bytovou nástavbu, půdní vestavbu a přístavbu. Pokud obec staví na zelené louce, může dostat dotaci na každou nově vzniklou bytovou jednotku v bytovém nebo rodinném domě ve výši 630 tisíc Kč, včetně příspěvku na zainvestování pozemků. Tyto částky byly zvýšeny kvůli některým úpravám v uvedeném programu. "Uvědomili jsme si, že nové změny jsou pro obce jako investory a příjemce státní dotace finančně náročné, protože nájemní bytovou výstavbu budou muset doinvestovat ze svých zdrojů," řekl RNDr. Jiří Klíma, ředitel odboru podpory bydlení Ministerstva pro místní rozvoj.

Výraznou změnou je, že obce nesmí sdružovat své investice s finančními prostředky fyzických nebo právnických osob (s výjimkou jiné obce), ani převádět vlastnické nebo spoluvlastnické právo k bytu, bytovému nebo rodinnému domu s byty na jinou osobu. Rovněž o příspěvek na technickou infrastrukturu mohou žádat pouze za podmínky, že bytové nebo rodinné domy postaví na vlastních pozemcích.

Nově je v programu stanovena maximální výměra nájemních bytových jednotek. Podlahová plocha minimálně 80 % všech bytů nesmí přesáhnou 60 m2 a rozloha ostatních bytů 80 m2.

Dále k žádosti o státní podporu musí být přiloženo stavební povolení s vyznačením jeho právní moci. "Naše ministerstvo se řídí rozpočtovými pravidly, což znamená, že finanční zdroje, které má k dispozici na daný kalendářní rok, musí do konce téhož roku rozdělit. Nevyčerpané prostředky nemůže - na rozdíl od SFRB - převádět do dalšího roku. Praxe bývala taková, že zhruba třetina obcí, jejichž žádostem jsme vyhověli, nám počátkem listopadu sdělila, že si to rozmyslela. Najít náhradníky do 15. prosince bylo pak opravdu složité," vysvětloval důvody RNDr. Jiří Klíma.

Finanční příspěvek z Programu podpory výstavby nájemních bytů a technické infrastruktury na rok 2003 žádalo méně obcí než v minulých letech, kdy poměr nabídky a poptávky činil 1:10 i více, zatímco v letošním roce "pouze" 1:3. Podle ředitele odboru podpory bydlení Ministerstva pro místní rozvoj lze však v příštím roce očekávat daleko víc žadatelů. Obce už měly čas se na nové podmínky připravit.

"Naší snahou je, aby ministr pro místní rozvoj vyhlásil programy podpory bytové výstavby a bydlení co nejdříve, to znamená ještě během října. (V době uzávěrky našeho časopisu se tak ještě nestalo - pozn. redakce). Předpokládáme, že uzávěrku pro podání žádostí bychom pak stanovili na 15. ledna 2004. Chtěli bychom dokázat to, co se v minulosti nedařilo - stihnout začátek stavební sezóny, aby obce nemusely tzv. šturmovat," dodává RNDr. Jiří Klíma.

Ze SFRB spíše úvěry

Výstavbu nových bytů a opravy bytového fondů podporuje svými programy i Státní fond rozvoje bydlení. Jednou z výhod je, že fond může převádět nevyužité finanční prostředky vždy do dalšího kalendářního roku a nemusí je ke konci roku vracet do rozpočtu. Ředitel SFRB JUDr. Jan Wagner informoval účastníky sedmého fóra krajů, měst a obcí mimo jiné o tom, že v letošním roce vláda svým nařízením č. 145 umožnila fondu poskytnout finanční prostředky na výstavbu nájemních bytů na základě ještě starých žádostí, tedy žádostí, které obce předložily Ministerstvu pro místní rozvoj do konce roku 2002 i v letech předchozích. Výbor SFRB však mohl kladně uspokojit pouze každou šestou žádost.

"Zatímco na přímé dotace finančních prostředků se nedostává, v poskytování úvěrů na opravy a modernizace stávajícího bytového fondu se nějak zvlášť omezovat nemusíme," zdůraznil JUDr. Jan Wagner, ředitel SFRB.

Obec může získat úvěr s 3% úročením a desetiletou splatností a pak tyto prostředky využít k úhradě maximálně 50 % investičních nákladů. Výhodou je, že získaný úvěr nemusí investovat pouze do oprav a modernizace svého bytového fondu. Půjčené peníze smí postoupit například soukromým vlastníkům, družstvům a dalším zájemcům, pokud je tyto fyzické a právnické osoby použijí na stejný účel.

"Úvěry nabízíme obcím průběžně, a když splní podmínky programu, peníze dostanou. Zatím žádná finanční omezení nejsou. V roce 2002 jsme takto proinvestovali zhruba 350 miliónů korun, letos jsou možnosti ještě větší," vysvětloval JUDr. Jan Wagner.
Vzhledem k současné nepříznivé situaci veřejných rozpočtů je třeba počítat s tím, že v příštím období zůstane přímá podpora bytové výstavby a bydlení spíše nástrojem státního rozpočtu. SFRB by měl postupně přejít na efektivnější revolvingový způsob hospodaření. (Podrobnosti viz v rozhovoru s JUDr. Janem Wagnerem v MO č. 9/2003, str. 3 - pozn. redakce.) Cílem je podpořit a stimulovat zejména vyšší tok soukromých finančních prostředků do sféry bydlení. Návrh novely zákona č. 211/2000 Sb., o Státním fondu rozvoje bydlení, který vláda předložila Poslanecké sněmovně ke schválení, už tuto novou roli fondu předznamenává.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down