01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poplatek za odvoz odpadu

Otázka: Z městského úřadu města, na jehož území se nachází velká chatová osada, jsem obdržela dopis, abych uhradila částku 250 Kč za odvoz odpadu. Problém je však v tom, že nejbližší kontejner je od osady vzdálen asi 4 km. Vzhledem k tomu,...

Otázka: Z městského úřadu města, na jehož území se nachází velká chatová osada, jsem obdržela dopis, abych uhradila částku 250 Kč za odvoz odpadu. Problém je však v tom, že nejbližší kontejner je od osady vzdálen asi 4 km. Vzhledem k tomu, že nemáme auto, je velmi nepravděpodobné, že budeme využívat tento vzdálený kontejner. Jsem v takovém případě povinna zaplatit požadovanou částku?

Odpověď: Podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, může obec ve své samostatné působnosti stanovit obecně závaznou vyhláškou systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na jejím katastrálním území, včetně systému nakládání se stavebním odpadem. Obec je povinna určit místa, kam mohou fyzické osoby odkládat komunální odpad, který produkují, a zajistit místa, kam mohou fyzické osoby odkládat nebezpečné složky komunálního odpadu (např. zbytky barev a spotřební chemie, zářivky, rozpouštědla). Povinnost zajištění míst k odkládání nebezpečných složek komunálního odpadu obec splní určením místa k soustřeďování nebezpečných složek komunálního odpadu ve stanovených termínech, minimálně však dvakrát ročně, a dále zajištěním odvozu oprávněnou osobou.
Pokud obec zavedla výše uvedený systém, je povinností fyzických osob odkládat komunální odpad na místech k tomu obecně závaznou vyhláškou určených a též platit příslušný místní poplatek (byl-li obecně závaznou vyhláškou stanoven). Nezaplacení místního poplatku je porušením obecně závazné vyhlášky a nebude-li místní poplatek zaplacen včas nebo ve správné výši, vyměří obec místní poplatek platebním výměrem a může zvýšit včas nezaplacený místní poplatek až o 50 %. Na druhé straně se však nabízí otázka, zda obec umístila příslušný kontejner v souladu s příslušnou obecně závaznou vyhláškou. I obec je totiž povinna se řídit svými platnými a účinnými právními předpisy. Pokud obec porušila své povinnosti, je možné se domáhat případné škody.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down