01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

JAK SNÍŽIT NEZAMĚSTNANOST VE MĚSTĚ? INSPIRUJTE SE VE VSETÍNĚ

Před dvěma lety učinilo zastupitelstvo města Vsetína dvě důležitá rozhodnutí. Schválilo dokument o přistoupení města k Národní síti Zdravých měst ČR a dále dokument o zavádění systému jakosti podle normy ISO 9001 na městském úřadě.

Podle starosty Vsetína a politika projektu Zdravé město Jiřího Čunka, obě rozhodnutí mají řadu společných rysů. Jsou strategického charakteru a pomáhají hledat moudrá řešení. Vnášejí řád a pořádek i tam, kde byly dříve nejasnosti či zmatek, a vtahují do rozhodování o věcech veřejných stále více lidí. Zkrátka přinášejí městu i úřadu užitek.
SWOT analýza ukázala, že slabou stránkou pro uvedení daných rozhodnutí do praxe byl nedostatek pracovní kapacity a největší hrozbou neschopnost soustředit se na priority pod tíhou operativních řešení. Jednou z důležitých silných stránek byl potenciál zkušených úředníků.

Flexibilní pracoviště
"Co do počtu zaměstnanců jsme "štíhlým" úřadem. Ověřili jsme si, že produktivita našeho úřadu, daná například počtem správních rozhodnutí na úředníka, je ve srovnání s jinými městskými úřady vyšší. Naše radnice se snaží být vstřícná k občanům města a správního obvodu. Zároveň se zapojuje do řady činností (zavádění systému jakosti, zapojení do projektů WHO Zdravé město i do programů Evropské unie, realizace Místní agendy 21 atd.). To vše, včetně opravdového zájmu zastupitelstva, rady a vedení úřadu dělat věci pořádně, zvyšuje nároky na všechny zaměstnance. Východiskem se pro nás stalo využití bezplatných stáží a rekvalifikací ve spolupráci s úřadem práce. V rámci iniciativy Evropské unie EQUAL - podpora zaměstnanosti jsme se zapojili do projektu Flexibilní pracoviště, který se uskutečňuje za účasti 23 organizací, včetně Městského úřadu Vsetín. Klíčovou roli sehrává v tomto projektu velmi dobrá činnost Úřadu práce Vsetín. Projekt financuje Evropská unie a státní rozpočet ČR. O této iniciativě jsme se dozvěděli z informačního servisu Národní sítě Zdravých měst ČR," upřesnil Ing. Milan Půček, tajemník úřadu a koordinátor projektu Zdravé město.
Projekt Flexibilní pracoviště by měl v České republice podpořit zavádění metod sdílení a rotace práce. Zatímco v zahraničí využívají tuto metodu (Jobrotation) převážně podniky, vsetínský příklad ukazuje, že se dá dobře použít i v prostředí městského úřadu a v organizacích města.
O co jde? V případě, že jeden či více zaměstnanců jsou na určitou dobu uvolněni z plnění svých běžných pracovních povinností (kvůli dalšímu vzdělávání, nemoci, dovolené atd.), po dobu jejich nepřítomnosti je nahradí stážisté z řad nezaměstnaných, které vybere úřad práce z databáze uchazečů o zaměstnání.
Městský úřad Vsetín realizuje několik projektů, které mu umožní vyzkoušet v praxi metodu Rotace práce: Dobrovolnické centrum pro region Vsetínsko, pilotní projekt pro Technické služby Vsetín (rekvalifikační kursy malíř, dlaždič, zedník) a pilotní projekt v rámci Městského úřadu Vsetín (ověřování metodiky náhradníků). Zvažují se také projekty zaměřené na některé další subjekty, např. na základní školu nebo knihovnu.
"Možnost využít práci stážistů z řad nezaměstnaných jsme nabídli všem odborům městského úřadu. Zpočátku jsme se setkávali s nedůvěrou a nezájmem. Někteří úředníci se obávali ztráty zaměstnání, pokud stážista bude lepší než oni, jiní měli strach z vyzrazení informací atd.," řekl nám starosta Jiří Čunek. I přesto se odvážní průkopníci po čase našli. Dnes již pracují stážisté na všech odborech městského úřadu. Stává se dokonce, že poptávka převyšuje nabídku Úřadu práce Vsetín. Od konce roku 2001 se na městském úřadě vystřídalo 52 náhradníků.
"Náhradníci pracují z hlediska našeho úřadu bezplatně, a to po dobu 4 až 12 měsíců. Obvykle sdílejí v rámci odboru, na který jsou přiděleni, několik pracovních míst. Podílejí se na jednodušších činnostech a úkolech, jako jsou např. administrativa, pomocné práce a práce na některých projektech. Jsou nadále vedeni jako uchazeči o zaměstnání a zároveň mají s úřadem práce podepsanou dohodu o stáži nebo rekvalifikaci. Úřad práce naproti tomu uzavírá na absolvování stáže nebo rekvalifikace dohodu s naším městským úřadem," vysvětluje Ing. Milan Půček.
Dále dodává: "Rotace práce přináší užitek zejména tehdy, je-li využívána ve spolupráci s úřadem práce formou bezplatných stáží. Pro náš úřad představuje přínos od konce roku 2001 zhruba3 mil Kč. Metodu jsme vyzkoušeli i v rámci projektu Zdravé město. Koordinátor se pak může soustředit na koncepční aktivity."
Společným cílem radnice a úřadu práce je podpořit zaměstnanost absolventů škol ve věku 18 - 26 let. "Proto jsme se jim nabídli možnost praxe na městském úřadě a v organizacích města. Délka bezplatné stáže je 7 - 12 měsíců. Stáž pomáhá jednak absolventům, kteří získají praxi, jednak našemu úřadu, který tak může lépe plnit své úkoly," řekl starosta.

DALŠÍ PROJEKTY
"Díky zapojení do dalšího projektu iniciativy EQUAL vznikla letos v únoru ve Vsetíně agentura pro podporované zaměstnávání s působností pro celý Zlínský kraj. Město jako partner projektu vyhledalo pro vznik agentury sociálního partnera - společnost Elim a poskytlo dvě kanceláře. Agentura, která má dva pracovníky, pomáhá najít uplatnění pro všechny znevýhodněné skupiny občanů, zejména pro zdravotně postižené. Projektoví manažeři, kteří na realizaci těchto aktivit pracují, jsou placeni ze zdrojů EU. Součástí dalšího projektu iniciativy EQUAL bude chráněná dílna, která vznikne v Technických službách města Vsetín. Ve spolupráci s úřadem práce a Středním odborným učilištěm Turkmenská zde připravují rekvalifikační kursy pro dlaždiče a zedníky," konstatoval starosta.
To však není vše, co se pro podporu zaměstnanosti obyvatel ve Vsetíně dělá. "Město věnuje značnou pozornost průmyslovým zónám. Po mnohaletém úsilí byl otevřen nový závod společnosti Hirschmann v průmyslové zóně Bobrky. Připravují se i další území, o která firmy projevily zájem," doplnil místostarosta Ing. Jaromír Kudlík.
Jak je vidět Vsetín využil příležitosti a pohotově nastoupil do rozjetého vlaku evropských projektů. Přidají se další města?

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down