01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

VEŘEJNÁ SPRÁVA POTŘEBUJE VZDĚLANÉ MANAŽERY

Petr Medřický přijal v roce 1990 funkci místostarosty šestitisícového města Chrastavy. V té době měl za sebou vysokou školu a krátkou praxi. Připouští, že kdyby tehdy věděl o manažerském vzdělávání, asi by se o ně nezajímal. Soudil totiž, že z nedávno ukončených studií si přece přinesl to hlavní -...

Petr Medřický přijal v roce 1990 funkci místostarosty šestitisícového města Chrastavy. V té době měl za sebou vysokou školu a krátkou praxi. Připouští, že kdyby tehdy věděl o manažerském vzdělávání, asi by se o ně nezajímal. Soudil totiž, že z nedávno ukončených studií si přece přinesl to hlavní - umění učit se a vědomí, že všechny informace je možné někde najít. Přesto dalších deset let, jak sám přiznává, v roli komunálního politika "objevoval objevené".

Starostou Chrastavy byl zvolen v roce 1994 a naštěstí měl stále chuť poznávat a učit se. Vzpomíná, jak před lety navštívil v Liberci informační fórum Open University v ČR: "Tam jsem našel to, co jsem v dané chvíli potřeboval z titulu funkce starosty i člena představenstva velké vodárenské společnosti - vysvětlení problematiky financí a manažerského účetnictví. Studijní knihy odpovídaly na mé otázky, a tak jsem s podporou společnosti vyplnil studijní přihlášku a v listopadu roku 2000 zahájil distanční studium. Nejsem typem člověka, který se učí na přednáškách. Zvykl jsem si čerpat z literatury a skripta pro mne byla i na Open University hlavním zdrojem informací. Velmi jsem oceňoval písemné práce TMA. Byla to příležitost přinutit se v určených termínech otevřít knihu a teorii aplikovat na vlastní praxi."

Za důležité Petr Medřický považoval také rezidenční víkendové školy, kde byl čas vymezený k opakování, manažerským hrám i k navazování kontaktů s lidmi z různých firem i pozic. Při jedné diskusi jej plzeňský kolega inspiroval tvrzením, že kurs Efektivní manažer je pro práci na magistrátu města velmi užitečný. Chrastavský starosta tedy absolvoval i tento kurs a pokračoval dál studiem marketingu. "Bezprostředně jsem mohl posoudit, je-li manažerské studium pro člověka ve vedoucí pozici ve veřejné správě důležité," říká.

S odstupem doby potvrzuje, že studium na Open University Business School je pro práci na radnici užitečné. Management ve veřejném sektoru je totiž komplikovanější než v jiných odvětvích. Složitost vychází ze základních charakteristik "firmy". Ve veřejném sektoru je složitější definovat poslání organizace nebo komplexnost poskytovaných produktů, stejně jako vymezit pojem "zákazník". Znalosti manžerského účetnictví, teorií řízení i řešení vztahů se zákazníky jsou pro organizaci činností města stejně důležité jako pro soukromou firmu. "Důvodů, proč veřejná správa potřebuje manažerské vzdělávání, je řada. Navíc je velice pravděpodobné, že po vstupu ČR do EU budou kvalifikovaní manažeři na radnicích nutností," dodal Petr Medřický.

- lak -

ilustrační foto archív

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down