01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Děčínsko využívá informační technologie

Do spádového území Děčína jako obce s rozšířenou působností patří dalších třiatřiceti okolních obcí. Jejich starostové se před časem shodli v tom, že pro současnou dobu nejefektivnější formou komunikace je využití informačních technologií.

Společnými silami postupně vytvářejí jednotný systém vzájemné elektronické komunikace. Záměr poskytovat metodickou a technickou pomoc na úseku informatiky obcím ve správním obvodu Děčína schválila koncem letošního srpna i Rada města Děčín.
Podle slov vedoucího úseku informatiky Městského úřadu v Děčíně Ing. Petra Hodbodě, který je současně neuvolněným starostou obce Markvartice, má celý projekt v současné době čtyři základní směry. Prvním je dokončení jednotného GIS pro celé zmíněné území. Správu a aktualizaci, tedy nejnáročnější část, si vezme na starost Městský úřad v Děčíně. Pro některé obce z tohoto regionu je správa a aktualizace dat nad jejich možnosti - jak finančně, tak personálně. Druhým směrem je vytvoření elektronické podatelny, kterou bude opět spravovat Městský úřad v Děčíně. Podatelna ale zároveň bude sloužit všem obcím regionu. Třetím a nejobsáhlejším směrem je poskytnutí metodického a technického zázemí v oblasti informatiky. Je to projekt, který vyžaduje - pokud možno - co největší sjednocení softwarových i hardwarových prvků informačních systémů na jednotlivých obecních úřadech. Pro větší místa se v praxi osvědčil modulový informační systém (IS) Radnice VERA, menší obce využívají většinou IS KEO.
V rámci odboru informatiky děčínského městského úřadu vznikne pracovní skupina, jejíž členové budou vykonávat svoji činnost přímo na jednotlivých obecních úřadech. Jak říká starosta Děčína Ing. Vladislav Raška, pro město i celé Děčínsko je však v současné době v oblasti informačních technologií prioritou zprovoznění webového rozhraní, které bude sloužit řízení obcí v krizových situacích. První podoba tohoto projektu vznikla před několika roky ještě na úrovni bývalého okresního úřadu. Na jednom místě, hesly zabezpečeném webu, jsou přehledně soustředěny všechny aktuální údaje a kontakty, které jsou potřebné pro krizové řízení. Tato webová aplikace pracuje v reálném čase a je přístupná odkudkoli ve stejné podobě všem, kteří mají právo ji užívat.
Největší nároky na aktualizaci údajů jsou pochopitelně vždy po komunálních volbách. Do databáze je nutno zařadit nově zvolené zastupitele, včetně případných personálních změn na obecních úřadech. Systém budou spravovat úsek informatiky a oddělení krizového řízení Městského úřadu v Děčíně ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem, který také zaštiťuje provoz zdejšího Integrovaného záchranného systému. Naplnění všech záměrů, které v tomto regionu existují v oblasti elektronické komunikace, si však vyžádá sdružení finančních prostředků i delší časové období.

/kj/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down