01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Portál veřejné správy naostro

Začátkem letošního září uvedlo Ministerstvo informatiky do zkušebního provozu Portál veřejné správy (www.portal.gov.cz/www.portalverejnespravy.cz), který má občanům pomoci v orientaci a komunikacis úřady veřejné správy.

Nová webová služba byla zhruba měsíc otevřená přes přístupové heslo zástupcům veřejné správy na různých úrovních, kteří ověřovali pravdivost údajů o svém úřadu a opravovali případné odchylky. Na veletrhu INVEX bude Portál veřejné správy, který je základní etapou budování e-govermentu v České republice, představen a zpřístupněn veřejnosti.
Portál je vytvářen na základě zkušeností a postupů ze zahraničí. Technologická řešení byla převzata z maďarského portálu veřejné správy, obsahové řešení využívá poznatků portálu Velké Británie. Samozřejmostí byla návaznost na již aplikovaná tuzemská řešení, postupy a projekty.
V první etapě jsou k dispozici základní databáze - adresář veřejné správy a zákony ČR. Již nyní portál obsahuje aplikaci Elektronická podání, jejímž prostřednictvím je možné s využitím zaručeného elektronického podpisu určitou agendu vyřídit přímo prostřednictvím portálu, tedy bez cesty na úřad. Databáze životních situací obsahuje podrobné návody způsobu řešení více než stovky konkrétních úředních agend. Návštěvník portálu se například dozví, které doklady potřebuje pro vyřízení té které agendy, kde, s kým, kdy a co může řešit a podle kterých právních předpisů má postupovat. V případě některých agend má možnost si vytisknout příslušné formuláře.
Tvorba portálu je však dlouhodobý proces. "V dalších etapách se bude portál rozšiřovat a přizpůsobovat aktuálním potřebám uživatelů. Nikdy nemůže mít konečnou, neměnnou podobu. Doufám, že to pochopí všichni, kteří budou v současnosti na portálu některé služby postrádat," uvedl ministr informatiky Vladimír Mlynář. Už na začátek roku 2004 je připraveno rozšíření o další soubor služeb.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down