01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

INVEX 2003 - Opět netradičně

Mezinárodní veletrh informačních a komunikačních technologií INVEX 2003 se uskuteční na brněnském výstavišti od 6. do 10. října.

Invex 2003 bude věnován nejen novým softwarovým řešením jednotlivých vystavovatelů a navazování obchodních vztahů, ale i výměně zkušeností a názorů v oblasti využití informačních technologií. Tato část veletrhu je dnes již tradičně z velké části zaměřena na oblast softwarových aplikací v oblasti veřejné správy. Není snad jediného vystavovatele, který by mezi svými produkty nepředstavoval řešení pro koncové uživatele z tohoto sektoru. Za posledních několik let proto významnou skupinu účastníků a návštěvníků veletrhu, zejména jeho doprovodných akcí, tvoří nejen informatici městských nebo krajských úřadů, ale i zástupci různých úrovní samosprávy. Zavádění a využívání informačních technologií se v současné době týká v podstatě každého úředníka.

Doprovodný program
Na přípravě a realizaci doprovodného programu veletrhu se významně podílejí ministerstva informatiky a vnitra ve spolupráci se Sdružením pro informační společnost. Tematicky zaměřené bloky se letos opět koncentrují do prvních tří veletržních dnů. Reflektují hlavní směry, kterými se ubírá vývoj informačních technologií v našem prostředí. Jeden ze seminářů se bude zabývat návrhem státní informační a telekomunikační politiky do roku 2006, jiný budoucností e-governmentu v naší zemi, další elektronickými formami komunikace v oblasti justice.
Panelová diskuse představí strategii zavádění digitální televize. Celé jedno dopoledne bude vyhrazeno antivirové konferenci. Společným motivem, který prolíná větší částí seminářů a diskusních setkání, jsou vazby, vztahy a možnosti, které vzniknou po našem připojení k Evropské unii v roce 2004. Tomuto tématu se bude věnovat už úvodní pondělní Fórum elektronické komunikace, které je zaměřeno na aktuální otázky a perspektivy sektoru ICT v evropském i národním kontextu, český zákon o elektronických komunikacích, nové služby a trendy.
Snad nejzajímavější v tomto směru bude úterní setkání ICT pracovníků "First Tuesday Brno", které bude věnováno české účasti v evropských programech podpory ICT. Setkání otevře ministr informatiky Vladimír Mlynář. Vystoupení a závěrečná diskuse budou zaměřeny na aktuální možnosti finanční podpory z evropských programů, 6. rámcový program EU, benchmarking a průzkum připravenosti kandidátských zemí v oblasti informační společnosti v rámci projektu eEurope a výsledky české účasti na 10. European Investment Foru v Miláně.

Novinky a soutěže
Z novinek prezentovaných na veletrhu bude patrně nejatraktivnější prezentace nové technologie bezdrátového přístupu do sítě internet označované názvem WiFi, pro niž byl vyčleněn pavilon Y. Tam si bude moci každý zájemce práci s technologií WiFi také osobně vyzkoušet. Jak uvedl Ing. Tomáš Uherek, manažer veletrhu INVEX 2003: "V dnešní době už spousta lidí přestala být spokojená s obyčejným počítačem a chce být se svým nepostradatelným pomocníkem mobilní a zároveň on-line. Pro návštěvníky veletrhu jsme s WideNetem připravili setkání s nejmodernějšími technologiemi, které je přesvědčí, že to dnes už není žádná utopie. Tato demonstrace bezdrátového připojení bude probíhat záměrně v kruhovém pavilonu Y, který bude tematický prezentován jako Pavilon WiFi LiFe."
Také vyhlášení a předávání cen tradičních anket a soutěží spojených s celoročním rozvojem informačních technologií a elektronické komunikace se uskuteční v širší podobě. V první den veletrhu se večer promění pavilón H ve společenskou arénu pro tisícovku diváků. Během slavnostního ceremoniálu, jehož moderátorské taktovky se chopí renomovaný "mistr improvizace" Jaroslav Dušek, proběhne kromě doprovodných hudebních vystoupení zejména vyhlášení soutěže nejlepších exponátů o Křišťálové disky, přičemž všechny nominované exponáty budou předtím představeny formou videozáznamů. V nabídce ostře sledovaných ocenění nebude ani letos chybět vyhlášení systémového integrátora roku na českém trhu. Obohacením je Cena ministerstva informatiky, o jejíž předání se postará ministr Vladimír Mlynář. Celý večer pak vyvrcholí stále oblíbenější anketou o Osobnost roku české informatiky, Osobnost roku českých telekomunikací, Osobnost roku české informatiky a telekomunikací v kategorii publicista a Událost roku české informatiky. Snad právě tato cenění jsou každoročně nejpřesněji nastaveným zrcadlem vývoji informačních technologií v naší zemi.
Bližší informace o doprovodném programu a dalších akcích najdete na www.invex.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down