01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Investice do zateplování přináší finanční efekt

Značnou část fixních nákladů na bydlení pohltí v našich klimatických podmínkách položka za vytápění. Ceny energií pro spotřebitele přitom postupně s odbouráváním státních dotací rostou. Trend nárůstu se dá předpokládat i do budoucna, kdy se ceny energií budou přibližovat cenám v Evropské unii. Řešení zní jednoduše: Zateplování.

Veškeré vytápěné nezateplené budovy mají velké ztráty energie. Tyto ztráty představují ekonomickou zátěž vlastníků objektů a v konečném důsledku obecně i zátěž ekologickou. Zateplení objektu přináší snížení každoročních nákladů na vytápění případně klimatizaci, možnost zahájit topnou sezónu později a zároveň ji ukončit dříve. U novostavby je možno počítat s instalací menšího (a tudíž investičně výhodnějšího) zdroje tepla. Ekonomický přínos ze zateplení má trvalý charakter.

Příklad pro názornost
Máte nezateplený rodinný domek s užitnou plochou 120 m2. Roční spotřeba plynu na vytápění se pohybuje kolem 6500 m3/rok, v případě vytápění uhlím kolem 8,5 tuny/rok. Při současných průměrných cenách těchto paliv vydáte za teplo pravidelně každoročně 44 tisíc Kč (plyn), event. 12 tisíc Kč (hnědé uhlí). V případě zatepleného téhož rodinného domu je roční spotřeba plynu na vytápění kolem 2500 m3/rok, v případě vytápění uhlím kolem 3,5 tuny/rok. Výdaje na vytápění jsou podstatně nižší: 17 300 Kč (plyn), event. 4900 Kč (hnědé uhlí).
Na trhu je řada zateplovacích systémů. Jen několik z nich - například kontaktní zateplovací systém Knauf - má však osvědčení o splnění kvalitativní třídy A Cechu pro zateplování budov ČR, je tedy garancí nejvyšší kvality a účinnosti. Cenové rozdíly jednotlivých dodavatelů jsou přitom zanedbatelné.
Zateplování je velice rychle návratnou investicí zejména u novostavby nebo v okamžiku opravy fasády domu. Pokud náklady čistě jen na renovaci fasády představují zhruba 250 Kč/m2, potom materiál na zateplenou fasádu představuje kolem 300 Kč/m2. Cenový rozdíl je minimální - ale obrovský zpětný efekt v každoroční úspoře nákladů na vytápění je obrovský. V úvahu je třeba vzít kromě cen energií také avizovaný nárůst DPH u služeb po vstupu do Evropské unie, který logicky prodraží všechny stavební práce.

Dva systémy
Tepelně izolační systém Knauf je určen pro dodatečné (kontaktní) zateplení veřejných a obytných budov, průmyslových objektů, a to jak novostaveb, tak starších objektů. Existují dva zateplovací systémy: Knauf 3000 a Knauf 2000.
Zateplovací systém Knauf 3000 je vícevrstvý tepelně izolační systém, prováděný kontaktním způsobem z vnější strany konstrukce. Jako tepelná izolace jsou použity desky z minerální vlny. Smí být použit pouze na ty obvodové stěny, které jsou opatřeny vodorovnou funkční izolací. Zateplovací systém Knauf 2000 je vícevrstvý tepelně izolační systém, prováděný kontaktním způsobem z vnější strany konstrukce. Jako tepelná izolace se používá pěnový polystyren PSB-20 stabilizovaný. Tento tepelně izolační systém je určen pro dodatečné (kontaktní) zateplení veřejných a obytných budov, průmyslových objektů, a to jak novostaveb, tak starších objektů. Smí se používat pouze na ty obvodové stěny, které jsou opatřeny vodorovnou funkční izolací, a to do výšky max. 22,5 metru.
Pro aplikaci zateplovacího systému platí, že jde o postup náročný na technologickou přesnost, vyplatí se proto obrátit na specializovanou firmu, jež má se zateplováním své zkušenosti. Teplota vzduchu a podkladu nesmí navíc během zpracování a tuhnutí klesnout pod +5°C, zateplování proto není možné provádět v mrazivých zimních měsících.
Zateplení v každém případě přináší kromě výrazných finančních úspor i mnohem vyšší komfort bydlení. Odstraní totiž jednu z nejčastějších příčin vzniku a růstu plísní, kterou je kondenzace vodní páry na povrchu obvodové konstrukce domu. Výrazně zlepší tepelnou pohodu v bytě, což je ze zdravotního hlediska nezbytností. Kontaktní zateplovací systém Knauf byl s úspěchem použit na více než 200 000 m2 fasád v celé České republice, a to jak na velkých stavbách, tak na rodinných domcích.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down