01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PARK VERNE nemá nouzi o investory

Začátkem letošního roku dostal Industriální průmyslový park Verne v Klášterci nad Ohří certifikát Akreditovaná průmyslová zóna. Toto ohodnocení může získat jen ta průmyslová zóna, které splní přísná kritéria, např. schválený územní plán, vyřešení majetkoprávních vztahů, vybudování kvalitní...

Začátkem letošního roku dostal Industriální průmyslový park Verne v Klášterci nad Ohří certifikát Akreditovaná průmyslová zóna. Toto ohodnocení může získat jen ta průmyslová zóna, které splní přísná kritéria, např. schválený územní plán, vyřešení majetkoprávních vztahů, vybudování kvalitní infrastruktury apod.

Certifikát je garantovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu, je tudíž pro potenciální i stávající investory pozitivním signálem, že daná průmyslová zóna je kvalitně investičně připravena. Tato skutečnost se projevila v konkrétním zájmu několika firem začít vyrábět v Industriálním parku Verne.

Zájem trvá

"V letošním roce byly uvedeny do provozu tři nové výrobní haly. V první sídlí Česko- německá společnost HUTZ-EL, spol. s. r. o., zabývající se strojírenskou výrobou, která zaměstnává 80 lidí převážně z našeho města. Pro Industriální park Verne se rozhodla i česká společnost AD-TECH, která se zaměřila na přesnou strojírenskou výrobu, zpracování polotovarů z oceli a barevných kovů. V architektonicky zajímavém objektu v současné době zaměstnává 20 osob. Zatím jako poslední zahájila provoz v nově vybudované hale belgická společnost DONALDSON Europe N.V. Na pozemku o výměře 5 hektarů vyrábí komponenty filtračních zařízení. Nyní probíhá zkušební provoz a nábor zaměstnanců, kterých v plné výrobě bude až 350," uvedla Ing. Kateřina Mazánková, vedoucí odboru rozvoje a investic Městského úřadu v Klášterci nad Ohří.

V připravené lokalitě, která zabírá 60 hektarů, zbývají ještě dva volné pozemky. O jeden z nich projevila vážný zájem jedna katalánská firma. Nyní probíhají jednání ohledně prodeje pozemku.

Nejen noví investoři přicházejí do Industriálního parku Verne. Japonská společnost TOYODA GOSEI Safety Systems Czech, s. r.o., která již v Klášterci zaměstnává zhruba 150 lidí, se tam "zabydlela" natolik, že projevila zájem o koupi dalšího desetihektarového pozemku. Dnes již tato společnost pozemek vlastní a je připraven projekt pro výrobu těsnění do karosérií. Po dokončení výstavby další etapy výrobního závodu této společnosti přibude 300 pracovních příležitostí pro obyvatele nejen z Klášterce, ale i blízkého okolí.

Po roce zkušebního provozu byl letos 11.srpna slavnostně otevřen i moderní český závod firmy MK-mont illuminations, který byl postaven za přispění dotace Ministerstva pro místní rozvoj. Na účastníky slavnosti, mezi nimiž nechyběli hejtman Středočeského kraje Petr Bendl, primátor města Mostu Vladimír Bártl a další zástupci Ústeckého kraje i okolních měst a obcí, čekalo překvapení - představení předváděcí síně, kde se mohli seznámit s širokou škálou dekorativní a světelné vánoční výzdoby. "Tato prezentace je určena zejména našim zákazníkům, kteří mají možnost vidět názorně, jak vypadají naše výrobky v denním i nočním provedení," vysvětluje majitel MK- mont illuminations, s. r. o., Miroslav Kalina.

Společnost poskytuje práci 22 osobám mimo sezónu (od února do srpna) a 40 až 50 lidem v hlavní sezóně (od září do února). "Náš nejbližší cíl je vytvořit síť obchodních a servisních zastoupení v regionech. Tato střediska by měla poskytovat našim klientům rychle a kvalitní služby. Zhruba za rok bychom chtěli otevřít v Industriálním parku Verne také novou skladovací halu. Tyto prostory nám umožní více se zaměřit na pronájem dekorativní a vánoční světelné výzdoby zejména městům a obcím," dodává Miroslav Kalina.

Město připravuje další plochy

Je zřejmé, že nouze o investory v Klášterci není. Jelikož připravená plocha je z větší části obsazena, město začíná připravovat další plochy, které jsou ve schváleném územním plánu.

"V současné době se zpracovává studie projektové dokumentace na přípravu inženýrských sítí a komunikací, jejichž výstavba bude probíhat v další etapě. Jde o celkovou plochu 80 hektarů. Finanční prostředky na zpracování studie projektové dokumentace získalo město z větší části jako dotaci od Ústeckého kraje. Studie bude hotova do konce letošního září a poté budeme pokračovat v přípravě realizační projektové dokumentace," dodává Ing. Kateřina Mazánková.

Ocenění pro zónu

Už dvakrát - v roce 2001 a 2002 - se město přihlásilo do soutěže Průmyslová zóna roku, kterou vyhlašuje agentura CzechInvest ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu.

"Náš starosta PaedDr. Miroslav Řebíček převzal v roce 2002 ocenění za 3. místo v kategorii Zóna s nejvhodnějším urbanistickým řešením. V této kategorii se hodnotila urbanistická vazba na sídlo, dopravní dostupnost a celková urbanistická koncepce zóny. I v letošním roce budeme usilovat o získání ocenění v této prestižní soutěži, tentokrát v kategorii Zóna s největším společenským přínosem, kde se hodnotí společenská hodnota nově vytvořených pracovních míst," prozrazuje Ing. Kateřina Mazánková.

- ms -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down