01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

DRUŽSTEVNÍ FORMA SE OSVĚDČILA

Lesní družstvo obcí se sídlem v Přibyslavi tvoří 45 obcí, které leží v okresech Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. Obce jsou spoluvlastníky nemovitého majetku, tj. 5600 hektarů lesů a 130 hektarů rybníků. Lesní družstvo vzniklo...

Lesní družstvo obcí se sídlem v Přibyslavi tvoří 45 obcí, které leží v okresech Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. Obce jsou spoluvlastníky nemovitého majetku, tj. 5600 hektarů lesů a 130 hektarů rybníků.

Lesní družstvo vzniklo již v roce 1930, kdy odkoupilo od tehdejšího Velkostatku Žďár zhruba 5600 hektarů lesů, dále 230 hektarů rybníků a přibližně 30 hektarů polí a několik budov. Jeho členy bylo 61 obcí regionu Přibyslavska a Žďárska. Ve své činnosti bylo velmi úspěšné. S krátkým přerušením ve válečných letech hospodařilo až do 30. 6. 1959, kdy se jeho majetek stal součástí státních lesů. Svoji činnost obnovilo až v roce 1995.

Obce vlastní družstvo ve stejných ideálních podílech jako nemovitosti. Družstvo má dva statutární orgány - devítičlenné představenstvo a pětičlennou kontrolní komisi - které tvoří převážně starostové členských obcí.

Některá úskalí

Družstevní forma má svá úskalí. V některých případech popírá charakter kapitálové společnosti, v jiných, například při navyšování základního kapitálu, se osvědčuje lépe než forma akciové společnosti. Představenstvo družstva se schází téměř pravidelně každý měsíc. Rozhoduje o zásadních problémech v chodu družstva. Nejméně jedenkrát do roka se koná jednání členské schůze, která schvaluje účetní závěrku a výroční zprávu. Představenstvo a kontrolní komisi volí členská schůze na dobu čtyř let.

Lesní družstvo se organizačně skládá z ústředí v Přibyslavi a dalších čtyř středisek (tři lesní správy a středisko výkupu a manipulace dříví). Zaměstnává celkem 40 lidí. Operativně jej řídí ředitel, který rozhoduje v rozsahu pravomocí daných představenstvem.

Největší nákladovou položkou při hospodaření družstva je nájemné. Za rok 2002 činilo 3500 Kč na 1 ha lesa. Tato částka je vyplácena obcím podle velikosti jejich majetkového podílu na pronajatých nemovitostech. Kromě povinnosti platit nájemné, lesní družstvo udržuje a opravuje více než 100 km lesních cest a 14 obytných a provozních budov, zabývá se výkupem a dopravou dříví, odbornou správou lesů, službami pro vlastníky lesů, údržbou zeleně. Dále provozuje 4500 ha režijních honiteb, kde zajišťuje poplatkové lovy. Náklady na pěstební činnosti jsou hluboko pod republikovým průměrem - pohybují se do 800 Kč na 1 ha, když přirozená obnova porostů dosáhla v roce 2002 podílu 34 %. Náklad na těžbu a přiblížení 1m3 dříví je zhruba 250 Kč. Objem obchodovaného dříví se pohybuje kolem 60 tisíc m3 ročně.

Budoucnost je v sdružování

Když se po vydání vládního usnesení v roce 1995 jednalo o budoucím uspořádání správy vydávaného majetku obcím, objevily se sice menšinové, nikoli však nevýznamné snahy o rozdělení majetku podle podílů mezi jednotlivé obce. Některé obce tento problém nezvládly a k rozdělení majetku bývalých družstev v několika případech došlo. Tehdejší situace na trhu s dřívím byla diametrálně jiná než dnes a obce tohoto kroku v současné době jistě velice litují.

Výnosovost malých lesních majetků velmi rychle klesá. Koncentrace dřevozpracujícího průmyslu postupuje tak závratným tempem, že pouze velcí dodavatelé budou schopni dříví umístit na trhu za rozumnou cenu. Tříštění majetku je v tomto okamžiku pošetilost. Správa obecních i soukromých lesů se do budoucna bude muset ubírat směrem ke sdružování majetků, společné správě a společným obchodům s dřívím.

Družstevní forma správy lesních majetků se osvědčila, má dlouhou tradici a věřím, že i perspektivní budoucnost.

ředitel Lesního družstva obcí
se sídlem v Přibyslavi

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down