01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co se ve středních Čechách po povodni povedlo a co ještě dluží stát?

Ve Středočeském kraji loňské srpnové povodně napáchaly ve více než dvou stovkách obcích škody za 14,3 miliardy korun. Tiskový mluvčí kraje Ing. Martin Krafl však poukazuje na to, že v praxi se s odstupem času ukazuje, že škody jsou na...

Ve Středočeském kraji loňské srpnové povodně napáchaly ve více než dvou stovkách obcích škody za 14,3 miliardy korun. Tiskový mluvčí kraje Ing. Martin Krafl však poukazuje na to, že v praxi se s odstupem času ukazuje, že škody jsou na mnoha místech daleko vyšší.

Náklady na záchranné a likvidační práce ve středních Čechách byly vyčísleny na 170 miliónů korun. Stát v roce 2002 uvolnil obcím prostředky na úhradu záchranných a likvidačních prací ve výši 95 miliónů. Chybějící finanční náklady ve výši 75 miliónů Kč byly uhrazeny z Fondu solidarity Evropské unie.

KRAJ PŘISPĚL NA OPRAVY BYTŮ

Od loňského září 2002 Středočeský kraj administruje některé státní povodňové programy. Jde především o finanční příspěvek osobám, které přišly o bydlení, a to ve výši 150 tisíc korun. Celkem bylo takto proplaceno 418 žádostí tohoto druhu ve výši 63 miliónů korun. Kraj k této částce vyplácel každé osobě ještě nenávratnou dotaci 35 tisíc korun ze svého rozpočtu (celkem 12,6 miliónu korun). Dále se jedná o úhradu nákladů spojených s demolicemi (proplaceno 48 miliónů korun) a o pomoc obcím při zajišťování dočasného náhradního ubytování občanům postiženým povodněmi (proplaceno 43 miliónů korun).

Na poskytování dotací do povodňových fondů obcí na opravy bytového fondu uvolnilo Ministerstvo pro místní rozvoj 293 milionů korun - a jak poznamenává inženýr Krafl, Středočeský kraj jako vůbec první kraj v republice přispěl na tyto účely navíc částkou 69 miliónů korun. Uvedené finanční prostředky kraj získal z Fondu solidarity EU retroaktivním proplacením faktur, tedy vrácením dotací, které původně kryly ze svých rozpočtů Ministerstvo pro místní rozvoj ve výši 61,725 miliónu a Středočeský kraj ve výši 7,2 miliónu korun.

ČEKÁ SE NA SLÍBENÉ STAMILIÓNY

Mluvčí Středočeského kraje ovšem zároveň připomněl, že kraj bohužel není schopen v rámci administrace státních programů na odstraňování následků povodní dostát za vládu a stát jejich slibům. "Stále nám od státu chybí 113,5 miliónu korun na opravy bytového fondu. V rámci obnovy území Středočeského kraje po povodních Ministerstvo pro místní rozvoj také doposud nenašlo prostředky k vyplacení zbývajících žádostí v hodnotě 160 miliónů korun z Programu obnovy venkova a 37 miliónů korun z Regionálního programu podpory rozvoje hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionů," zdůraznil mluvčí.

Z krajského rozpočtu poskytl kraj v roce 2002 celkem 110 miliónů korun na obnovu území po povodních. Z této částky bylo uvolněno obcím 30 miliónů korun na vypracování projektových dokumentací, na jejichž realizaci bude potřeba v dalším období získat přibližně dvě miliardy korun. Dalších 30 miliónů korun připadlo na obnovu silnic II. a III. třídy, 21 miliónů na obnovu školských zařízení, 20 miliónů na opatření v oblasti životního prostředí a 9 miliónů na obnovu dalších zařízení v majetku kraje.

POVODŇOVÁ SBÍRKA STŘEDOČECHŮM POMOHLA

Středočeský kraj také uspořádal povodňovou sbírku. Z jejího výtěžku bylo 63,6 miliónu korun rozděleno obcím na záchranné a likvidační práce, 5 miliónů korun bylo investováno do integrovaného záchranného systému a 500 tisíc korun bylo použito na obnovu školských zařízení.

V letošním roce kraj vyčlenil z rezervy rozpočtu 100 miliónů korun na povodně. Na oblast regionálního rozvoje bylo vyčleněno 40 miliónů korun, oblast dopravy 35 miliónů korun, životní prostředí 20 miliónů korun a školství 5 miliónů korun.

Kraj pravidelně a bez prodlení čerpá prostředky z Fondu solidarity EU, a to prostřednictvím Ministerstva financí a Ministerstva pro místní rozvoj. Kraj už požádal celkem o přibližně 300 miliónů korun z vládou přislíbených 537 miliónů korun. Tyto finanční prostředky kraj přeposílá na účty obcí ihned, jakmile je od ministerstev obdrží, a používá je také na obnovu krajského majetku poškozeného povodní jako například Středočeského muzea v Roztokách u Prahy, Domova důchodců Všestudy, postižených zdravotních středisek nebo poškozených komunikací. O zbylých 237 miliónů korun kraj požádá v řádných termínech do konce letošního října.

Z prostředků Evropské unie Středočeský kraj při řešení následků povodní dále uplatnil 17 projektů v rámci programu Phare za 2,8 miliónů eur, jeden projekt v rámci programu ISPA za 12 miliónů korun (oprava čistírny odpadních vod v Černošicích) a 15 projektů v rámci programu SAPARD za 21,7 miliónu korun.
-zr-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down