01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Institut se zaměří na přípravu starostů

Povodně nejsou jenom problémem ekonomickým nebo velice bolestnou zkušeností postižených. Vzhledem k tomu, že existuje předpoklad jejich stále častějšího opakování v následujících letech, je zároveň v popředí otázka připravenosti obyvatelstva....

Povodně nejsou jenom problémem ekonomickým nebo velice bolestnou zkušeností postižených. Vzhledem k tomu, že existuje předpoklad jejich stále častějšího opakování v následujících letech, je zároveň v popředí otázka připravenosti obyvatelstva.

Největší odpovědnost na tomto úseku nesou územní samosprávné celky, počínaje kraji, přes města až po nejmenší obce. Tento fakt si plně uvědomuje Institut ochrany obyvatelstva, který je součástí Ministerstva vnitra - Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky (dále jen institut).

Vedení institutu si zejména od loňské katastrofální povodně postupně ujasňovalo, co by mohlo odpovědným orgánům nabídnout. Vycházelo přitom ze situace, kdy dosavadní Koncepce vzdělávání v oblasti krizového řízení, vypracovaná podle usnesení Bezpečnostní rady státu č. 211 z roku 2001, odpovídala stavu před realizací poslední etapy reformy veřejné správy. Proto v současné době připravuje aktualizaci tohoto dokumentu, aby bylo možné reagovat na proběhlé změny.

Co prokázalo školení

Institut již v lednu 2003 uspořádal pro starosty obcí a odborné pracovníky Hasičského záchranného sboru týdenní kurs s názvem Ochrana obyvatelstva před povodněmi, evakuace a nouzové přežití. Jeho účastnící zhlédli videokazetu Povodně 2002, dokumentující spolupráci složek Integrovaného záchranného systému při řešení krizové situace, která vznikla po katastrofální živelné pohromě. Zároveň však museli řešit konkrétní modelovou povodňovou situaci, navozenou od výstražné zprávy Českého hydrometeorologického ústavu na přívalové deště, přes zatopení konkrétní obce, evakuaci až po provedení asanačních prací. Následně byla analyzována činnost povodňové komise obce, krizového štábu obce, přičemž výsledkem byla tvorba povodňového plánu obce.

Získané zkušenosti z průběhu kursu prokázaly, že se institut bude muset zaměřit především na přípravu starostů obcí s rozšířenou působností a primátorů statutárních měst. Z celkového počtu 186 oslovených starostů obcí s rozšířenou působností se počátkem letošního dubna zúčastnilo příslušného školení 144 a z pozvaného počtu 183 starostů s pověřeným obecním úřadem 103 osob. Z anketního průzkumu následně vyplynulo, že by se podobné akce měly konat alespoň jedenkrát za rok, a to s aktualizací legislativy, doplňků novelizací apod.

Koncem dubna byl obdobný seminář uspořádán pro hejtmany krajů. Důvod byl zcela zřejmý. Předpokládá se, že příprava představitelů obcí III. typu pro řešení krizových situací zůstane nadále v kompetenci Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky a jeho institutu. Naproti tomu představitelé všech zbývajících obcí by měli být školeni v rámci kompetencí jednotlivých krajů. Pro zmíněnou činnost vyškolil institut ze všech existujících krajů na padesát lektorů, kteří tak budou moci pořádat obdobná školení.

Speciální pětidenní kurs

Vzhledem k těmto skutečnostem připravil Institut ochrany obyvatelstva na druhé pololetí roku 2003 speciální pětidenní kurs Odborná příprava členů krizových štábů určených obcí. Proběhne v termínech 13. - 17. října, 10. - 14.listopadu a 8. - 12. prosince. Cílem kursu bude osvojení si základních znalostí a dovedností v rámci připravenosti na krizové situace, včetně procvičení činností spojených s jejich řešením v krizovém štábu určené obce. Proto je kurs určen především pro tajemníky krizových štábů určených obcí a příslušné pracovníky Hasičského záchranného sboru krajů.

Na programu bude přednáška a seminární beseda o legislativním prostředí pro oblast krizového řízení a zdolávání mimořádných událostí v podmínkách obcí s rozšířenou působností. Půjde zejména o výklad odborné terminologie v oblasti Integrovaného záchranného systému, krizového řízení a ochrany obyvatelstva. Dále se bude diskutovat o plánovací dokumentaci pro provádění záchranných a likvidačních prací a řešení krizových situací. Součástí kursu bude analýza úkolů složek Integrovaného záchranného systému při řešení krizových situací. Kurs se také zaměří na činnost krizového štábu určené obce při koordinaci záchranných a likvidačních prací starostou obce s rozšířenou působností a při řešení krizových situací, dále na praktická cvičení k organizování činnosti krizového štábu ke zvládnutí rozhodovacích procesů.

Podrobnější informace lze získat na Institutu ochrany obyvatelstva, Lázně Bohdaneč, poštovní schránka 27, 533 41 Lázně Bohdaneč, telefonní číslo: 466 850 305 (p. Kmoníčková), 466 850 111 (ústředna), fax: 466 921 153, e-mail: zdenka.kmonickova@ioolb.izscr.cz nebo na adrese: www.ioolb.cz

Petr Lihnart
ředitel Institutu ochrany obyvatelstva,

Miloš Charbuský
Univerzita Pardubice

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down