01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inspirace z Německa

Pod názvem Orchestr profesionálů: Hotel třetího tisíciletí 2003 se v pražském hotelu Andeles konal (14. května) druhý ročník mezinárodní odborné konference, nad kterou převzalo oficiální záštitu Ministerstvo pro místní rozvoj, Národní federace hotelů a...

Pod názvem Orchestr profesionálů: Hotel třetího tisíciletí 2003 se v pražském hotelu Andeles konal (14. května) druhý ročník mezinárodní odborné konference, nad kterou převzalo oficiální záštitu Ministerstvo pro místní rozvoj, Národní federace hotelů a restaurací ČR, Česká centrála cestovního ruchu a Správa českých center. Zvláštní pozornost byla věnována cíleným programům podpory cestovního ruchu, vnímání České republiky v zahraničí a infrastruktuře.

Správa českých center na konferenci oficiálně představila svůj projekt Czech*Idea. Jeho cílem je otevření veřejné debaty na téma strategického směřování české zahraniční prezentace. Nyní se jako další fáze programu uskutečňuje projekt Czech Design, soutěž pro studenty vysokých škol zaměřených na design a vizuální komunikaci pod názvem Me&The Czech Republic (Já a Česká republika).

Účastníci konference mimo jiné diskutovali o úloze měst a obcí v cestovním ruchu. Regionální zkušenosti z jiných zemí prezentovali zahraniční odborníci. Hlavním tématem však byly trendy vývoje hotelnictví a turistiky v širším globálním kontextu. Jde o snahu odlišit se, nabídnout klientům něco specifického, atraktivního a v individuální kvalitě.

S tím, jak by asi měl vypadat hotel třetího tisíciletí, jsem se nedávno seznámila v Německu. Požadavky nejnáročnější klientely určitě splní Resorthotel InterContinental v Berchtesgadenu-Obersalzbergu. Atypickou výstavbu hotelu ve tvaru podkovy loni zahájila firma GewerbeGrund, sesterská společnost Landesbank, úzce spolupracující s bavorskou vládou. Kdysi se v těchto místech nacházelo jedno z nejstarších rekreačních středisek v Evropě. Později se oblast zalíbila Hitlerovi a zabrali ji nacisti. Původní obyvatele násilím vysídlili a zřídili si tady svoje rezidence.

V letech 1952 - 1996 byl Obersalzberg pod správou Američanů a sloužil k rekreaci vojáků USA. Po jejich odchodu vypsalo Bavorsko společně s městem Berchtesgaden konkurs na nové využití této lokality. Výběrové řízení mělo dvě základní podmínky. Jedna se týkala zmapování historie do důstojného památníku, který bude příštím generacím připomínat hrůzy nacismu (v roce 1999 tu vzniklo unikátní muzeum Dokumentation), druhá cestovního ruchu v návaznosti na dlouholetou tradici Obersalzbergu.

Bavorská zemská vláda si přála vrátit lokalitě rekreační ráz a přilákat sem ty nejnáročnější turisty z celého světa a nabídnout jim špičkové služby a nevídaný komfort.

Poblíž bývalých nacistických kasáren a rezidence obávaného říšského maršála Göringa vyrůstá nyní pětihvězdičkový hotel, první v Berchtesgadenském kraji (odtud nejbližší je v rakouském Salcburku, vzdáleném asi 20 km). Každý ze 138 pokojů bude mít výhled alespoň na jednu nevšední turistickou atrakci: buď na Kehlstein (Orlí hnízdo) nebo na Watsmann (druhá nejvyšší hora Německa - 2713 m), případně na hrad v Salcburku.

Hotel, posazený v malebné krajině uprostřed hor, nabídne kromě gastronomických zařízení, kongresových center a otevřených teras také řadu příležitostí k aktivnímu využití volného času, včetně venkovního i vnitřního bazénu, golfového hřiště, projížděk na koni a podobně. Přímo k hotelovému komplexu povedou lyžařské vleky. Z blízkého parkoviště si hosté mohou vyjet speciálním autokarem k pověstnému Orlímu hnízdu na Kehlstein (1834 m). Budova zvaná Orlí hnízdo, kterou stoupenci Hitlera věnovali svému vůdci k jeho padesátým narozeninám, byla sice koncem války terčem leteckého útoku americké armády, stejně jako budovy v Obersalzbergu, bomba však minula cíl a po válce se již objekt nezboural. Dnes je tam vyhlídková restaurace.

Luxusní Resorthotel InterContinental bude přístupný ze dvou stran. Jedna silnice povede z Berchtesgadenu, druhá ze Salcburku. Část ekologicky nezávadného materiálu z bývalých kasáren se recykluje a použije na vybudování přístupových cest. Specifikem hotelu, vytápěného zemním plynem, jsou otevřené střešní terasy. Na střeše proto nemůže být umístěna žádná technika, nic nevzhledného, co by rušilo pohled z okolních kopců. Technické zázemí, včetně veškerých skladovacích prostor, se schovají ve vícepodlažním suterénu.

Investiční náklady odhadované zhruba na 50 miliónů eur by se měly vrátit za patnáct až dvacet let. Vzhledem k tomu, že Berchtesgadensko dnes vykazuje téměř desetiprocentní nezaměstnanost, vítá vznik nových pracovních příležitostí. Na výstavbě se jako subdodavatelé podílejí převážně místní firmy a po plánovaném zahájení provozu - v květnu 2005 - zaměstná hotel minimálně 150 lidí.

Alena Drábová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down