01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Daňové výhody pro vlastníky památek

Otázka: Které daňové předpisy stanovují osvobození od daní, případně daňové zvýhodnění pro vlastníky kulturních památek?Odpověď: Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitosti, upravuje osvobození od daně pro stavby, které jsou kulturními památkami, a...

Otázka: Které daňové předpisy stanovují osvobození od daní, případně daňové zvýhodnění pro vlastníky kulturních památek?

Odpověď: Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitosti, upravuje osvobození od daně pro stavby, které jsou kulturními památkami, a na nichž jejich vlastníci provádějí stavební úpravy. Osvobození trvá po dobu osmi let počínaje rokem, jenž následuje po vydání příslušného stavebního povolení. Od daně z nemovitosti jsou dále osvobozeny budovy, které jsou kulturními památkami, a jsou na základě smlouvy uzavřené mezi Ministerstvem kultury České republiky a vlastníkem zpřístupněny veřejnosti pro výchovně-vzdělávací účely.

Zákon č. 357/1992 Sb., o dani darovací a dani z převodu nemovitostí, stanovuje osvobození od daně darovací při nabytí vlastnického práva k nemovitostem, které jsou kulturními památkami, pokud k němu dochází mezi příbuznými v řadě přímé nebo mezi manžely.

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, zvýhodňuje odpisy na nemovitých kulturních památkách v případě jejich technického zhodnocení. Bližší údaje k uvedeným daňovým výhodám poskytují finanční úřady.

Ing. Alena Belzová,

Ministerstvo kultury ČR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down