01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ochrana vlastnického práva

Otázka: Budu-li mít soukromý pozemek označený cedulí s nápisem Soukromý pozemek, co musím strpět od okolí? Podotýkám, že pozemek má charakter veřejného prostranství. Odpověď: Právní řád České republiky poskytuje vlastnickému právu ochranu bez ohledu na to,...

Otázka: Budu-li mít soukromý pozemek označený cedulí s nápisem Soukromý pozemek, co musím strpět od okolí? Podotýkám, že pozemek má charakter veřejného prostranství.

Odpověď: Právní řád České republiky poskytuje vlastnickému právu ochranu bez ohledu na to, kdo je jeho subjektem (fyzická či právnická osoba). Velmi důležité postavení v oblasti ochrany vlastnického práva zaujímá ochrana poskytovaná občanskoprávními předpisy, a to zejména zákonem č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. K významným občanskoprávním prostředkům ochrany vlastnického práva patří zejména ochrana poskytovaná pověřeným obecním úřadem podle § 5 občanského zákoníku a ochrana soudní ve smyslu § 126 občanského zákoníku ve spojení s § 4 občanského zákoníku.

Pro poskytnutí ochrany vlastnického práva k pozemku není rozhodující, že tento pozemek je veřejným prostranstvím. Domnívám se, že samotné umístění tabule s uvedením Soukromý pozemek by mělo být zpravidla dostatečným upozorněním pro ostatní osoby, aby neoprávněně, tj. bez právního důvodu, nezasahovaly do výkonu vlastnického práva.

Avšak vzhledem k tomu, že je to veřejné prostranství, je vlastník pozemku v podstatě nucen strpět to, co lze podřadit pod pojem "obecné užívání veřejného prostranství", které je bezúplatné (viz nález pléna Ústavního soudu ze dne 25. října 1995, sp. zn. Pl. ÚS 14/95). Obecně však nelze přesně obsahově vymezit tento termín, a bude tak vždy záležet na konkrétním posouzení daného případu.

Naopak tzv. zvláštním užíváním veřejného prostranství se např. pro účely místních poplatků rozumí umístění zařízení sloužících k poskytování služeb, umístění stavebních, prodejních nebo reklamních zařízení, zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí, umístění skládek, vyhrazení trvalého parkovacího místa a užívání tohoto prostranství pro kulturní a sportovní akce a potřeby tvorby filmových a televizních děl.

Pokud se vlastník pozemku domnívá, že jiné osoby při užívání jeho pozemku překračují rámec obecného užívání, je možné, jak bylo již uvedeno výše, obrátit se na pověřený obecní úřad, aby ten posoudil, zda se nejedná o tzv. zřejmý zásah do pokojného stavu. Budou-li naplněny podmínky pro poskytnutí ochrany (tj. existence pokojného stavu a porušení tohoto stavu, a to porušení zřejmé), je povinností pověřeného obecního úřadu zásah zakázat a podle okolnosti rušiteli uložit, aby obnovil předešlý, tj. poslední pokojný stav. Je nutné zdůraznit, že řízení podle § 5 občanského zákoníku je řízením správním. Nebude-li mít zásah do pokojného stavu zmiňované náležitosti, pověřený obecní úřad poskytnutí ochrany podle § 5 občanského zákoníku odmítne a tedy tomu, kdo se cítí poškozen, nezbude než se obrátit přímo na soud.

Jako další, ve své podstatě však nepřímé prostředky "ochrany" vlastnického práva lze zmínit místní právní úpravy ochrany veřejného pořádku na veřejných prostranstvích, které vydávají obce ve svých obecně závazných vyhláškách. Obsahem těchto právních předpisů obce bývají úpravy např. problematiky zákazu volného pobíhání psů či jiná opatření sloužící k zajišťování čistoty veřejných prostranství, k ochraně životního prostředí, veřejné zeleně apod. V této souvislosti je tak vhodné upozorňovat příslušné orgány obce na případné porušování předmětných obecně závazných vyhlášek, popř. iniciovat vydání obecně závazné vyhlášky upravující výše uvedený okruh společenských vztahů.

 Mgr. Jan Břeň
 právník

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dobrý den, JAKÝM ZPŮSOBEM mohu zabezpečit pozemek, na němž se nalézá ohrada pro naše zvířata ? Jde o ohradu s elektrickým ohradníkem se čtyřmi dráty nad sebou. I přesto do ní cizí lidé vstupují bez našeho vědomí, zkracují si tudy cestu, chodí do ní sáňkovat s dětmi, je-li sníh, lyžaři na běžkách si taky nedají vysvětlit, že jednak poškozují ohradník (podobně jako ostatní). Všichni se tak vystavují nebezpečí úrazu při střetu se zvířaty (kozy, poník, ovce). Musím každý rok dokupovat stále nové cedule typu ZÁKAZ VSTUPU, ELEKTRICKÝ OHRADNÍK či SOUKROMÝ POZEMEK ? Tyto cedule jsou poškozovány lidmi i vlivem počasí a jsou to vícenáklady naší rodiny díky bezohlednosti a nezodpovědnosti cizích lidí. Přemýšlím, že vezmu obyčejná hoblovaná prkna a napíši na ně barvou SOUKROMÝ POZEMEK a rozmístím je v dohledné vzdálenosti od sebe okolo celé ohrady. Nevím, jak jinak zabezpečit klidné farmaření... 🙁 Mám nějakou jinou možnost ? Plot nám zakázali myslivci. Prý kvůli migraci zvěře, jelikož žijeme doslova na samotě u lesa.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down