01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Důležité informace o Evropské Unii získáváme vlastní cestou

S blížícím se vstupem České republiky do Evropské unie se i na komunální úrovni začíná více diskutovat nejen o připravenosti našich obcí na čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie, ale také o některých dopadech na...

S blížícím se vstupem České republiky do Evropské unie se i na komunální úrovni začíná více diskutovat nejen o připravenosti našich obcí na čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie, ale také o některých dopadech na obecní rozpočty a o dalších problémech. O tom, jak v této přípravě pomůže obcím Svaz měst a obcí ČR, jsme hovořili s jeho předsedou a primátorem města Hradec Králové Ing. Oldřichem Vlasákem.

Jsou podle vás zájmy našich měst a obcí na evropské úrovni efektivně reprezentovány a obhajovány? Jak hodnotíte v tomto ohledu činnost našeho státu, respektive jeho orgánů a institucí?

Zájmy našich měst a obcí, tak jako v jiných státech, hájí většinou dobrovolné asociace. V případě České republiky je to Svaz měst a obcí ČR, který je zastupuje doma i v zahraničí. Vzhledem k očekávaným dopadům členství v Evropské unii jsme vůči Ministerstvu zahraničí a Ministerstvu pro místní rozvoj několikrát vznesli své požadavky týkající se dopracování některých studií a poskytování informací o možných dopadech vstupu ČR do EU. Do dnešního dne nemáme žádnou odpověď, která by nás mohla uspokojit. Poskytují nám jen kusé údaje, například o zvýšení DPH na 22 %. Tento fakt se samozřejmě promítne jednak do sdílených příjmů obcí a měst, jednak povede ke zdražení stavebních prací. Zatím nám nikdo přesnější kalkulace nepředložil.

Svaz měst a obcí ČR je členem různých delegací v Radě Evropy, konkrétně Kongresu regionálních samospráv. Jsme rovněž členy CEMR (Rada evropských municipalit a regionů), Výboru regionů EU i Evropské unie. Důležité informace tedy získáváme vlastní cestou a pak je předáváme našim obcím.

Náměstek ministra vnitra RNDr. Josef Postránecký v rozhovoru, který vyšel v červencovém čísle Moderní obce, uvedl, že obecně je veřejná správa ČR na vstup do Evropské unie připravena. Souhlasíte s tímto názorem?

Nesouhlasím. Jednotlivá ministerstva zatím nedisponují perfektně připravenými odděleními, která by se věnovala problematice Evropské unie. Česká republika ještě neschválila některé zásadní strategické dokumenty, na základě kterých se budou moci přihlašovat projekty a žádat o spolufinancování ze strukturálních fondů EU. Za vážný problém však považuji i nedostatečnou spolupráci nejen mezi obcemi a státem, ale i mezi obcemi a kraji.

Společné projekty, které by mohly získat finanční podporu z těchto fondů, musí být jednoznačně formulovány a odpovídat programům rozvoje kraje, ale i evropským předpisům. Nakonec i přihlášku o grant je nutno správně vyplnit.

Těmto vysokým nárokům by mělo odpovídat i vzdělávání pracovníků samospráv. Města a obce budou mít povinnost naplňovat až 60 % směrnic Evropské unie. Například v jejich kompetenci bude implementace velké části regionálních politik, dále politik sociálního začleňování, migrace apod. Stát se však rozhodně nesnaží koordinovat tyto činnosti. Školení připravovaná ministerstvy přicházejí již dost pozdě. Týká se to jak vyplňování formulářů, tak jazykových znalostí úředníků.

Jak pomůže Svaz měst a obcí municipalitám při zpracování projektů nutných pro získání peněz ze strukturálních fondů EU?

Svaz souhlasil s ustavením společného podniku VNG - International a Svazu měst a obcí ČR, který by připravoval projekty pro municipality a informoval o možnostech získávání grantů na projekty z EU a dále vykonával poradenskou činnost.

Osmý sněm svazu v květnu tohoto roku si stanovil v souvislosti se vstupem ČR do EU několik priorit. Obcím budeme poskytovat jednak informace o činnosti Evropské unie a fungování jejich institucí, jednak poznatky z managementu a administrativy obcí jiných členských zemí. Zároveň chceme nejen prosazovat, aby zájmy našich obcí byly na evropské úrovni efektivně reprezentovány a obhajovány, ale také dohlížet na to, zda se politika EU týkající se samospráv na národní úrovni důsledně uplatňuje.

Má kancelář svazu dostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří budou takový servis zajišťovat?

V současné době pracuje v kanceláři Svazu měst a obcí v Praze kvalifikovaný tým odborníků. Na podzim budeme ještě jednou analyzovat tento stav. Pak se ukáže, zda není nutné zvýšit počet pracovníků. Byli bychom rádi, aby se do tohoto procesu zapojily se svými návrhy a požadavky i členské obce. Uvažujeme o případné změně struktury kanceláře, protože náš svaz musí být moderní asociací, která bude zajišťovat svým členům všechny potřebné služby.

Tím, že založíte česko-nizozemskou společnost, nebudete vlastně suplovat činnost Regionálních rozvojových agentur?

Rozhodně ne. Regionální rozvojové agentury jsou založeny spíše komerčně a většinou se zabývají získáváním grantů pro konkrétní regiony, zejména v oblastech příhraniční spolupráce. Svaz měst a obcí ČR ani nemá dostatečné kapacity k tomu, aby suploval činnost těchto agentur. Na druhou stranu některé činnosti se mohou překrývat, ale konkurence zajisté nebude na škodu.

Jak jste spokojen s přípravou řídících a administrativních pracovníků Magistrátu města Hradec Králové na vstup do Evropské unie? V čem vidíte největší slabiny?

Možné dopady vstupu do Evropské unie jsme naštěstí řešili několik let dopředu. Mnoho našich úředníků absolvovalo školení Univerzity Hradec Králové v rámci programu Tempus Patter, a to se zaměřením na evropské instituce. Kromě toho si mohou vybrat akreditovaná školení s problematikou EU, která jsou součástí povinného vzdělávání. Aktivně spolupracujeme s oddělením pro evropskou integraci a také se Svazem měst a obcí ČR. Zvláště v poslední době podporujeme účast našich pracovníků v jazykových kursech. Podstatně více spolupracujeme i s našimi partnerskými městy především vzájemnou výměnou zkušeností a zapojením do společných projektů. Příkladem byla účast ve vzdělávacím projektu nizozemského svazu měst a obcí VNG ve spolupráci s naším partnerským městem Arnhem, který byl zaměřen na využívání strukturálních fondů Evropské unie. Získali jsme také několik grantů na projekty v roce 2002, např. při pořádání Evropských dnů v Hradci Králové to byly dva granty z programu Town-twinning.

LÝDIA STOUPOVÁ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down