01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ekologiční manažeři učí, jak šetřit životní prostředí

České ekologické manažerské centrum (CEMC) v Praze vzniklo v roce 1992 jako nezisková organizace pro šíření znalostí o environmentálním managementu v českém průmyslu. Podílelo se na některých významných materiálech nezbytných pro řešení problematiky...

České ekologické manažerské centrum (CEMC) v Praze vzniklo v roce 1992 jako nezisková organizace pro šíření znalostí o environmentálním managementu v českém průmyslu. Podílelo se na některých významných materiálech nezbytných pro řešení problematiky životního prostředí v ČR.

Jak uvedl výkonný ředitel CEMC Ing. Jiří Študent, centrum například mapovalo staré ekologické zátěže a analyzovalo je pro Ministerstvo životního prostředí.

"V současné době se kromě jiného zaměřujeme i na plány odpadového hospodářství krajů. Centrum v rámci svého poslání spolupracuje s organizacemi při zavádění systémů ekomanagementu, přípravě žádostí o integrované prevenci a omezování znečištění (IPPC) dle zákona č.76/2002 Sb. Mimo jiné v rámci tohoto zákona jsme byli jmenováni tzv. Odborně způsobilou osobou pro široké spektrum zařízení, které organizuje školení k environmentální legislativě. Své zkušenosti předáváme v zahraničí. Pomáhali jsme například budovat kapacity ekomanagementu v Bělorusku, Rumunsku, v Litvě a připravujeme další projekty pro země střední a východní Evropy," dodává Ing. Jiří Študent.

Program Odpady

Jeden z programů CEMC nese název Odpady. Je charakterizován zejména třemi činnostmi. Které to jsou?

"CEMC se například zúčastňuje řešení výzkumných projektů buď jako nositel projektu, nebo jako spoluřešitel. Projekty většinou vypisuje Ministerstvo životního prostředí v rámci své strategie výzkumu a vývoje. Druhá oblast se týká spolupráce s kraji, nebo lépe řečeno se zpracovateli krajských plánů odpadového hospodářství. Naše centrum spolupracuje dílčími subdodávkami, typickými účelovými vstupy do těchto plánů. Letos šlo například o návrh možnosti fungování krajského informačního systému o odpadech nebo o možnost využití dobrovolných dohod v odpadovém hospodářství na úrovni krajů. Je to v podstatě pomoc pro zpracovatele plánů odpadového hospodářství na úrovni kraje s řešením některých specifických oblastí. Třetím okruhem jsou konkrétní zakázky, které zpracováváme pro různé firmy. Letos CEMC připravilo dvě rozsáhlé studie. Jedna se týkala odpadového hospodářství a jeho řízení v době krize, to znamená v době povodní, druhá srovnávací analýzy krajských koncepcí odpadového hospodářství pro Ministerstvo životního prostředí. Šlo v podstatě o porovnání a analytické zhodnocení koncepcí odpadového hospodářství, které vznikaly v krajích tak, aby byly využity pro další aktivity - například pro plány," řekla nám manažerka programu Odpady PhDr. Věra Havránková.

Krajské koncepce odpadového hospodářství byly zpracovány na základě jednotné doporučené struktury pro zpracování koncepcí, vymezující obsah prací. Srovnávací analýza porovnávala míru naplnění doporučené struktury, proces přípravy koncepce a další důležité faktory odpadového hospodářství kraje tak, jak je popsaly koncepce. Porovnání koncepcí bylo důležité jak pro Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí, který částečně tyto koncepce hradil, tak pro kraj, který při porovnání zjistil, jak je jeho koncepce obsáhlá v porovnání s ostatními kraji.

"V současné době jsme dostali od Ministerstva životního prostředí konkrétní zakázku, na které bude CEMC do konce roku velmi intenzívně pracovat. Plán odpadového hospodářství ČR předpokládá zpracování tzv. realizačních programů, což jsou specializované dílčí práce, které mají zmapovat konkrétní toky odpadů. CEMC dostalo za úkol zpracovat průřezovou tématiku, totiž návrh nástrojů na podporu zvýšení materiálového využití odpadů. Některé nástroje v odpadovém hospodářství již působí. Je potřeba posoudit, zda jsou účinné, doporučit jejich zachování nebo navrhnout některé nové, které by více posílily požadavek zvýšení materiálového využití odpadů," pokračovala PhDr. Věra Havránková.

Obcím můžeme pomáhat

CEMC jako nezisková společnost má zájem na spolupráci se všemi subjekty. Pracuje na zakázkách pro centrální úřady, kraje i pro jednotlivé podniky.

"Nemáme ještě specifické zakázky pro obce. Tato strategie se ještě bude muset rozpracovat, protože na obcích v současné době leží spousta povinností, které velmi obtížně zvládají. Myslíme si, že prvním krokem je začít úředníky veřejné správy vzdělávat zejména v oblastech, které jsou pro veřejnou správu této úrovně nové. Potom, vzhledem k jejich budoucí povinnosti využívat různé finanční zdroje EU, je naučit psát dobré ekologické projekty. To cítíme jako výzvu a určitě v nejbližší době připravíme projekty tohoto typu. Rámcově se na nás může obrátit kdokoliv a takový projekt jsme schopni připravit. Otázka je, zda obce jsou o této možnosti dostatečně informovány. Myslím si, že nejsou," konstatovala manažerka programu Odpady PhDr. Věra Havránková.
-jk-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down