01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

K SÍDLIŠTI PATŘÍ OBČANSKÁ VYBAVENOST

Vždy platila zásada, že každé nové větší seskupení obytných domů musí mít svoji občanskou vybavenost. Na to nesměl ani před rokem 1990 žádný investor a projektant při plánování nového sídliště zapomenout. A na tomto pravidle se nic...

Vždy platila zásada, že každé nové větší seskupení obytných domů musí mít svoji občanskou vybavenost. Na to nesměl ani před rokem 1990 žádný investor a projektant při plánování nového sídliště zapomenout. A na tomto pravidle se nic nezměnilo. Také nyní každé nové satelitní městečko dostává svoji potřebnou vybavenost.

A přece - ze starých a starších sídlišť pomalu, ale jistě, vše potřebné, co bylo jejich součástí, pozvolna mizí. Menší nákupní střediska se postupně zavírají nebo mění na tržnice s asijským zbožím. Nejeden obecní či obvodní úřad tuto skutečnost přehlíží a záleží mu především na tom, aby získal ze stávajícího objektu co nejvyšší nájemné. Vznikne-li místo potravinářského obchodu, potřebných opraven nejrůznějšího zboží třeba videopůjčovna či dokonce sexy shop, je vedlejší.

Sídliště Petřiny v Městské části Praha 6 patří k těm starším. Vznikalo mezi lety 1957 až 1963. Nyní zde bydlí starší občané, ale i mnoho mladých rodin, které získaly byt výměnou či jiným způsobem. Patrové nákupní středisko, které vybudovalo kdysi spotřební družstvo Včela, si tady ještě v 80. letech velice pochvalovali. Po roce 1990, když možnost nakoupit cokoli pěkného a zajímavého, se stalo postupně samozřejmostí, přestala být petřínská Včela zajímavým obchodem a neprosperovala. A tak spotřební družstvo nabídlo v roce 1997 přízemí k pronájmu Delvitě a prvé patro řadě samostatných soukromých obchodníků. Mimo jiné také firmě Noblesa, která prodává dámské a pánské spodní prádlo, dozvěděli jsme se od jejího majitele Pavla Hassmanna. Noblesa na Petřinách od počátku prosperovala, což se nedalo říci o ostatních obchodnících, kteří postupně s prodejem končili. Začalo být téměř jisté, že - stejně jako tomu je v případě mnoha dalších nákupních zařízení na sídlištích - i z tohoto se stane vietnamská tržnice.

A tehdy si řekl Pavel Hassmann - tak to rozhodně ne. Začal jednat s vedením Včely a první patro si pronajal celé. Od něj si pak vždy určitou část z 1100 m2 celkové prodejní plochy najímají další obchodníci. Ti postupně pochopili, že chtějí-li zde uspět, musí začít nabízet zajímavější a kvalitnější zboží. Dobrá věc se podařila a dvacetitisícové sídliště Petřiny má nákupní středisko, které mu mohou jiná sídliště závidět.

Jaké zboží zde jednotlivé prodejny nabízejí? Opravdu nejrůznější. Je tu papírnictví, domácí potřeby, drogerie, textil, bytový textil, velmi vyhledávaná textilní galanterie, ale i optika, která má zajímavou a hlavně finančně dostupnou nabídku zboží. Dále dvě obuvi, z nichž jedna nabízí i zdravotní obuv a druhá kožené zboží, oddělení sportu, firma, která dělá servis počítačů. Nechybí oddělení bílého zboží, zlatnictví, jež se zaměřilo hlavně na opravy. Také je tu velmi navštěvovaný bazar s dětským zbožím. Každé úterý a čtvrtek je výkup zboží od maminek ze sídliště - oděvy, ale i kočárky, autosedačky či dětská kola. Maminky mohou prodat věci, které jejich potomci již nepotřebují, a naopak nakoupit jiné.

Stručně řečeno, první patro obchodního domu na Petřinách nabízí vše, co sídliště potřebuje. Jeho obyvatelé tak nemusí za běžnými službami dojíždět do vzdálenějších míst. A tak by to mělo být na všech sídlištích, nikde by neměla základní vybavenost chybět. Přičinit by se o to měly také obvodní a obecní úřady.

Již stávající zařízení na sídlištích je třeba pronajímat jen takovým podnikatelům, jejichž činnost je pro obyvatele přínosem a ne důvodem kritiky a nespokojenosti. Radnice tak podpoří - a o to by měly mít také zájem - drobné podnikatele a malé živnostníky. A služby, které nájemci poskytnou, budou ku prospěchu nejen určitému sídlišti, ale celé lokalitě či menšímu městu.
-es-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down