01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podpora zaměstnávání

Otázka: Mohou územní samosprávné celky ovlivňovat aktivní politiku zaměstnanosti? Odpověď: Ano, legislativní předpoklady k tomu vytváří zejména vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí č. 35/1997 Sb., kterou se stanoví podrobnosti zřizování...

Otázka: Mohou územní samosprávné celky ovlivňovat aktivní politiku zaměstnanosti?

Odpověď: Ano, legislativní předpoklady k tomu vytváří zejména vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí č. 35/1997 Sb., kterou se stanoví podrobnosti zřizování společensky účelných pracovních míst a vytváření veřejně prospěšných prací. Územní samosprávné celky, zejména obce, mohou vytvářet nejen veřejně prospěšné práce, ale mohou zaměstnávat i na společensky účelných pracovních místech, které vytvoří, uchazeče o zaměstnání. Vyhláška platí v nové úpravě již šest let, ale její "možnosti" nejsou v praxi dostatečně známé. Tento předpis rozšířil nástroje aktivní politiky zaměstnanosti a zvýšil částky finančních dotací, které mohou poskytovat zaměstnavatelům úřady práce, stanoví právní podmínky k upřesnění dohod mezi zaměstnavateli (včetně územních samosprávných celků) a úřady práce a vyjasňuje vzájemná práva a povinnosti.

Otázka: Jaké výhody získá obec, když zaměstná nezaměstnaného člověka?

Odpověď: Obec může být zvýhodněna při zřizování tzv. společensky účelných pracovních míst. Jde o nová pracovní místa, na něž přijme občany, kteří hledají zaměstnání. Nová pracovní místa zřizují zaměstnavatelé buď pro určitou kategorii uchazečů o zaměstnání, kterým je třeba věnovat při zprostředkování zaměstnání zvýšenou péči, nebo pro občany s určitým profesním zaměřením a obtížně nacházejícím uplatnění na trhu práce (např. mladiství, absolventi škol, starší občané, těhotné ženy apod.). Přijme-li zaměstnavatel na nově vytvořená pracovní místa uchazeče o zaměstnání, může od úřadu práce dostat významnou výhodu: návratnou finanční výpomoc, dotaci na úhradu úroků z úvěrů nebo jinou účelově zaměřenou dotaci nebo dotaci na úhradu mezd.

Úhrada mzdových nákladů

Otázka: Co se týče dotace na úhradu mzdových nákladů, jakou částku mohou obce získat?

Odpověď: Vyhláška zavedla dotaci na úhradu mezd (platů) a jejich náhrad, včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na všeobecné zdravotní pojištění. Jde o formu dotace, kterou může úřad práce poskytovat zaměstnavateli. Vytvoří-li zaměstnavatel, např. obec, zařízení sociální péče nebo jiný právní subjekt zřízený obcí, nové pracovní místo a přijme na něj do pracovního poměru uchazeče o zaměstnání, může mu úřad práce hradit podle sjednané dohody mzdové náklady na něj vynaložené až do uplynutí dvou let. Znamená to, že po tuto dobu se zaměstnavatel nemusí "starat" o mzdové zajištění nového zaměstnance.

Tuto úhradu poskytuje úřad práce zpětně, vždy po uplynutí příslušného kalendářního měsíce. Maximální částka mzdových nákladů přitom není stanovena. Bude odvozena od skutečně vyplacené mzdy umístěného uchazeče o zaměstnání. Období, po které bude poskytována dotace na mzdové náklady, je ovlivněno délkou zaměstnání přijatého zaměstnance a bude upřesněna v dohodě (maximálně na dobu dvou roků). Její obsah je ponechán na zvážení situace úřadem práce, a to s ohledem na stav na trhu práce v jednotlivých regionech, na potřeby konkrétního uchazeče o zaměstnání a k situaci u zaměstnavatele. Dohoda může být realizována např. v podobě vynaložených mzdových nákladů (tj. skutečně vyplacená mzda spolu s odvedeným pojistným na sociální zabezpečení, příspěvkem na státní politiku zaměstnanosti a zdravotním pojištěním). Zaměstnavatel dostane uhrazeny i náhrady mezd, které zaměstnanci vyplatil např. při překážkách v práci, dovolené na zotavenou apod.

JUDr. Ladislav Jouza
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down