01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÍ V CHRÁNĚNÉ DÍLNĚ

Osmdesát procent pracovníků chráněné dílny, kterou provozuje Výrobní družstvo Horizont Brno v jihlavské čtvrti Staré Hory, jsou občané se zdravotním postižením. Bezbariérová stavba na zelené louce je řešena tak, aby v případě získání nových zakázek...

Osmdesát procent pracovníků chráněné dílny, kterou provozuje Výrobní družstvo Horizont Brno v jihlavské čtvrti Staré Hory, jsou občané se zdravotním postižením. Bezbariérová stavba na zelené louce je řešena tak, aby v případě získání nových zakázek mohla snadno vzniknout další pracovní místa. Celkové náklady na výstavbu ve výši necelých 19 miliónů korun zahrnují státní dotaci 10,5 miliónu korun.

Myšlenka na tento projekt vznikla v roce 2000 po dohodě s Magistrátem města Jihlavy a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Uvolněná dotace byla rozdělena do dvou let. Sdělil nám to Jiří Máša, předseda VD Horizont Brno, které se v roce 1997 vyčlenilo z VD Obzor Zlín. V Jihlavě družstvo zaměstnává 56 a v Brně 53 lidí. Zabývá se hlavně montážními pracemi na ručních lisech, dále opravami čínských termosek, lepením foto-sáčků, výrobou těstovin, ochranných řeznických zástěr pro bourače masa, čalouněných taburetek apod.

Struktura výrobního programu se průběžně mění podle potřeb trhu. V posledních letech je to převážně práce ve mzdě. Přibývají zakázky na montáž elektrosoučástek pro automobilový průmysl, a to i v době recese tohoto odvětví. Zároveň však klesá například poptávka po řeznických zástěrách. Celkový obrat VD Horizont loni dosáhl 18 miliónů korun, a byl tak o 2,5 miliónu vyšší než v roce 2001.

Ve větší hale jihlavského objektu se montují elektrosoučástky pro zahraniční firmu Tyco a pro Teslu Jihlava, v menší se od prosince 2002 vyrábějí Dobronínské těstoviny. Spolupráci s firmou Tyco Kuřim si Jiří Máša pochvaluje: "Je to náš největší zadavatel práce, který vždy platí v termínu, což dnes u jiných podniků zdaleka není samozřejmostí. Vzájemně si vycházíme vstříc. Máme takovou dohodu, že pokud se někomu ze zaměstnanců kuřimské pobočky Tyco změní pracovní schopnost, brněnská provozovna Horizontu mu přednostně nabídne místo. Kuřimský závod totiž jede na třísměnný provoz, v němž člověk se sníženou pracovní schopností nenajde uplatnění."

V jihlavské montážní hale nám však firma Tyco zakázala fotografovat, aby se prý snímky výrobků náhodou nedostaly do rukou konkurence. Naštěstí vedoucí provozu výroby těstovin Josef Švíka měl pro novináře mnohem větší pochopení. Právě tento sektor chce družstvo perspektivně rozšiřovat vzhledem k velkému zájmu odběratelů. Nákupem těstovin z chráněné dílny si totiž podniky, které samy zdravotně postižené občany nezaměstnávají, splní zákonem stanovenou povinnost odběru jejich výrobků.

Přílohové a zavářkové těstoviny odebírají školy, nemocnice, obchody, gastronomické provozy a závodní jídelny různých podniků především na Vysočině. Po zakoupení ještě jedné sušičky a stroje na výrobu těstovin se provoz rozšíří na dvě směny a v chráněné dílně vzniknou další pracovní místa. Dnes jihlavská pobočka VD Horizont vyrábí Dobronínské těstoviny z 200 metrických centů mouky denně, což nestačí uspokojit rostoucí poptávku. Součástí výrobního objektu je i malá prodejna, kde si ale zákazník musí před vstupem zazvonit, aby o něm pracovníci věděli a někdo přišel obsluhovat.

Zdravotní postižení zaměstnanců jihlavské chráněné dílny je většinou vnitřní, vozíčkáře jsme neviděli. Na montáž elektrosoučástek pro automobilový průmysl se vyžaduje především velmi dobrý zrak a šikovné ruce, ke strojům na výrobu těstovin zase lékařské potvrzení, že pracovník netrpí epileptickými záchvaty.

"Jen třetina lidí se změněnou pracovní schopností je tu zaměstnána na plný úvazek. Ostatní pobírají alespoň částečné invalidní důchody a mají různě zkrácenou pracovní dobu," říká Hana Delínová, místopředsedkyně VD Horizont a vedoucí jihlavské provozovny.

"Pokud se uvolní či nově vytvoří pracovní místo, přijímáme pouze zdravotně postižené občany. Většina z nich si možnosti pracovat váží. Úřad práce nám sem ale také posílá takzvané uchazeče o práci, kteří chtějí jen potvrzení, že pro ně žádné místo v chráněné dílně není, aby mohli dál pobírat sociální dávky. V tomto směru se však situace zlepšuje a podobných případů spíše ubývá, zatímco nezaměstnaných invalidů přibývá," konstatuje Jiří Máša. Dodává, že nezaměstnaný zdravotně postižený člověk stojí stát ročně 160 - 180 tisíc korun, přičemž družstvo na takového pracovníka dostane dotaci ve výši 80 tisíc korun. Jen jihlavský úřad práce má dnes v evidenci 525 zdravotně postižených občanů.

Alena Drábová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down