01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ DO KONCE ROKU ZEŠTÍHLÍ

Chránit a spravovat státní majetek a zastupovat stát ve sporech o něj je úkolem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Vznikl 1. července 2002 a má osm sekcí územních pracovišť. Na činnost Územního pracoviště České...

Chránit a spravovat státní majetek a zastupovat stát ve sporech o něj je úkolem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Vznikl 1. července 2002 a má osm sekcí územních pracovišť. Na činnost Územního pracoviště České Budějovice jsme se zeptali jeho ředitele PaedDr. Mgr. Františka Boreše.

Jak je členěna a kolik zaměstnanců má českobudějovická sekce?

Jihočeský kraj má sedm okresů, v nichž jsou nyní zřízeny odbory odloučených pracovišť ÚZSVM - České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice, Tábor. Dohromady tak patří pod tuto sekci. Z důvodu příslušnosti ke krajskému soudu náleží do sekce rovněž Pelhřimov z kraje Vysočina. Před změnou krajského uspořádání byl Pelhřimov součástí Jihočeského kraje.

V současné době pracuje v sekci 345 zaměstnanců. K 1. červenci 2003 po ukončení činnosti likvidačních skupin se stav zaměstnanců snížil o 50 lidí.

Likvidační skupiny měly za úkol na základě zákona č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činností okresních úřadů vypořádat k 31. prosinci 2002 záležitostí za okresní úřady. To se týkalo státního rozpočtu v příslušné části - mzdové agendy, dotací, výkaznictví obcí, zrušení účetnictví, vypořádání závazků, změny smluvních vztahů. Od 1. srpna 2003 dojde k další vlně redukce počtu pracovníků. Stav pracovníků sekce k 31. prosince 2003 bude nižší o dalších 89 lidí.

Čím se vaše sekce zabývá?

S péčí řádného hospodáře musí zmapovat a zaevidovat veškerý státní majetek, zkontrolovat a přepsat hospodaření s majetkem na katastrálních úřadech, dokončit smlouvy o výpůjčkách se samosprávnými institucemi sídlícími ve státních budovách, což jsou magistráty, pověřené obce, krajské úřady, a uzavřít další nájemní vztahy vzniklé s převzetím budov po okresních úřadech. Zjišťujeme, že nejsou dokončeny všechny restituce a řádně vypořádán majetek.

Nejen v Českých Budějovicích je závažným úkolem dokončit opravy majetku po loňských povodních. Úřad tak například zajistil opravy objektu technické památky Buškův Hamr a dále rovněž spravuje kulturní památku Trocnov, areál mapující dějiny husitství v Čechách.

Pomáháte také přesouvat majetek z bývalých okresů do pověřených obcí?

Rozdělení majetku bývalých okresních úřadů mezi vykonavatele státní správy (veřejné správy) bylo v kompetenci přednostů okresních úřadů.

Co ještě čeká sekci v nejbližších týdnech?

Především splnění všech úkolů a ukončení činnosti likvidačních skupin a připravované zeštíhlování počtu zaměstnanců ve druhém pololetí letošního roku. Prioritou tak zůstává naplňování vlastního předmětu činnosti ÚZSVM. Cílem je co nejdříve nastoupit "čistý režim" zákona č. 201/2002 Sb., o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Zastupujete stát také u soudu, případně mezinárodního soudu?

Úřad v současné době zastupuje stát u soudů ve 26 případech. Dosud však nikdy nejednal u mezinárodního soudu. Kapacita odborníků v oboru práva je však na to připravena. "Mezinárodním" případem byla opatření na přípravných krocích k dohodě o úpravě linie státní hranice s Rakouskem, a to společně s Ministerstvem vnitra ČR. Šlo o krátký úsek hranice v jedné z příhraničních obcí.

Jak komunikujete s krajskými úřady?

Domnívám se, že velmi korektně a seriózně. Přistupujeme k řešení vzniklých úkolů i potřeb, reagujeme na situace kolem majetkových záležitostí a rovněž tak s Magistrátem města České Budějovice a pověřenými obcemi. Je pravda, že zejména představa starostů pověřených obcí o přesunu majetku bývalých okresních úřadů byla jiná, než je obsaženo v zákoně č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů. Právní normu však musí respektovat samosprávy i náš úřad.
-kž-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down