01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Projekt Nizozemských domků po třech letech

Město Svitavy soustředilo rozvoj bytové výstavby do nové rozlehlé lokality Na Vějíři. Podle územního plánu tam "na zelené louce" vzniká v několika etapách obytná zóna, která má nabídnout formou rodinných domků i městských vil několik různých forem...

Město Svitavy soustředilo rozvoj bytové výstavby do nové rozlehlé lokality Na Vějíři. Podle územního plánu tam "na zelené louce" vzniká v několika etapách obytná zóna, která má nabídnout formou rodinných domků i městských vil několik různých forem bydlení. Mají odpovídat jak odlišnému životnímu stylu, tak rozdílným finančním možnostem jednotlivých zájemců.

V současné době v této nové městské čtvrti existují už jak ulice s pozemky k výstavbě teprve připravenými, tak místa, kde se už rýsuje celková podoba budoucího areálu. Ten volně navazuje na starší zástavbu a jeho součástí má být i nový sportovně rekreační areál. Komplexní řešení, tj. vybudování inženýrských sítí, systematická příprava pozemků pro výstavbu i flexibilita celého záměru se městu vyplácejí. Názorným příkladem toho, že "štěstí přeje připraveným", je realizace experimentálního projektu deseti nízkoenergetických rodinných domků v rámci nizozemsko-českého mezivládního programu Building a Bridge.

Rodinné bydlení

Nabídku k účasti v projektu dostalo město Svitavy v roce 1999 a jedenáct měsíců po zahájení stavby - v říjnu 2000 - bylo všech deset domků předáno jejich uživatelům. Záměrem bylo dát tamním stavebníkům představu o architektonických možnostech vycházejících z nizozemského stylu a kultury bydlení, který spojuje estetické hodnoty s ryze praktickými potřebami. Při využití minimálního zastavěného prostoru vzniká kombinací přírodních materiálů a pokročilých moderních technologií pohodlná a komfortní bytová jednotka rodinného charakteru. I když to jsou volně propojené pozemky bez oplocení, zůstává díky členění objektů a využití zeleně zachováno soukromí jednotlivých parcel. Řešení nabízí jak budoucí individuální úpravy vnitřních prostor, tak možnou dostavbu další části domku podle finančních možností majitele i jeho zájmů a potřeb. V této alternativní části může vzniknout třeba jen zahradní terasa nebo prosklená zimní zahrada, ale třeba i další funkční část domku. Také vnitřní prostory, tj. přízemí, patro a podkroví, je možné stavebně upravovat.

Pro naše klimatické pásmo, kde se střídají teplá a chladná období, je však zajímavý především způsob vytápění objektu. Je řešen kombinací standardního a solárního vytápění. Sluneční kolektory jsou umístěny v šikmé střeše objektu jako funkční architektonický prvek. Pro stavbu domků bylo použito materiálů s příznivými izolačními vlastnostmi. Ve vnitřních prostorách je zařízení pro samoregulaci přirozené výměny vzduchu. Jsou to všechno opatření, která dokáží snížit energetickou náročnost oproti klasickému provedení domků až o více než 50 procent.

Splátky formou nájmu

Jak říká Ing. Jiří Škrabal, pracovník Městského úřadu ve Svitavách, který stál u zrodu tohoto netradičního projektu, dvojdomky s garážemi jsou určeny především mladým, začínajícím rodinám. Jejich výstavba je příkladem optimálního spojení veřejných a soukromých financí. Financování probíhalo, kromě počáteční půlmiliónové zálohy ze strany budoucích uživatelů, pomocí hypotečního úvěru města a státní dotace. Výslednou cenu, která je včetně pozemku zhruba 1,5 miliónu korun, splácejí budoucí majitelé formou dvacetiletého nájmu.

Při realizaci projektu zastřešeného Českou energetickou agenturou bylo třeba hledat soulad mezi našimi a nizozemskými zákony a zvyklostmi. Město Svitavy připravilo zainvestované pozemky a vypracovalo rámcové zadání funkčního provedení domků, včetně celého systému financování výstavby.

Nizozemská strana nabídla a uhradila architektonické řešení a zabezpečila dodávku a financování nízkoenergetické technologie. Téměř tři roky provozu těchto deseti domků naplnily očekávání všech, kteří se na realizaci projektu podíleli. Je to řešení, které je možné realizovat i v jiných lokalitách.
Svatopluk K. Jedlička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down