01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zvyšuje bezpečnost na silnicích

Od dob vývoje a představení reflexních fólií ve 30. letech 20. století pokračuje firma 3M v zavádění nových světových standardů pro zlepšení dopravní bezpečnosti.Součástí firmy 3M je divize materiálů pro dopravní značení, která se snaží vyvíjet...

Od dob vývoje a představení reflexních fólií ve 30. letech 20. století pokračuje firma 3M v zavádění nových světových standardů pro zlepšení dopravní bezpečnosti.

Součástí firmy 3M je divize materiálů pro dopravní značení, která se snaží vyvíjet produkty zajišťující větší bezpečnost na silnicích. To znamená lepší viditelnost vozidel, spolehlivé vedení řidičů a zároveň ochranu chodců a lidí, kteří na silnicích denně pracují. Mezi takové výrobky patří zejména velmi účinné fólie na svislé dopravní značení, příčné prahy, fólie na reflexní obrysové znační vozidel pro zajištění jejich snadnější identifikace a bezpečnosti a mnoho dalších výrobků.

Preventivní zařízení

Na celém světě zahynou při dopravních nehodách každoročně statisíce lidí, další milióny utrpí vážné úrazy. Rychlost vozidla hraje klíčovou roli v následcích dopravní nehody. Pokud dojde k nehodě při rychlosti 45 km/h, je naděje chodce či cyklisty na přežití zhruba 50procentní. Při rychlosti 30 km/h se tato šance zvyšuje na více než 90 procent. Omezování rychlosti projíždějícího vozidla je proto základním faktorem pozitivně ovlivňujícím bezpečný dopravní systém pro zranitelné účastníky silničního provozu.

Jednou z možností, jak usměrnit chování řidiče tak, aby snížil rychlost svého vozidla, je informovat jej zpětně o jeho okamžité rychlosti (tedy dopravním zařízením vně vozidla). Firma 3M proto nabízí preventivní zařízení pro měření rychlosti 3M™ Driver Feedback Sign - DFS.

Výborná viditelnost

DFS je proměnné dopravní zařízení doplňující svislou dopravní značku, které umožňuje upozornit právě projíždějícího řidiče o jeho rychlosti. Proměnlivý displej tvoří jednotlivé body z fluorescenčního žlutozeleného retroreflexního materiálu 3M™ Scotchlite™ Diamond Grade™ v kombinaci s technologií vysoce účinných diod, což zaručuje výbornou viditelnost zobrazovaných čísel během 24 hodin. Při překročení naprogramované rychlosti o více než 5 km/h se aktivují diody a řidič je varován světelným znamením. Všechny parametry je možné nastavit předem nebo je možné programování na dálku - pomocí telefonní linky či GSM modemu. Přitom systém umožňuje nastavit až pět rozdílných spouštěcích programů na každý den v týdnu.

Vynikající denní i noční viditelnost zobrazovaných údajů umožňuje:

- ve dne použití fluorescenčního žlutozeleného retroreflexního materiálu, což znamená, že prvek s takovými vlastnostmi vyzařuje více světla, než na něj dopadá (fluorescence),

- v noci a při špatné viditelnosti zpětný odraz světla z reflektorů aut od dopravní značky přímo k očím řidiče (retroreflexe),

- panel diod LED, který napomáhá lepší viditelnosti v noci a zároveň upozorňuje blikáním na překročení předem naprogramované rychlosti.

Zařízení DFS lze využít zejména na místech, kde je větší frekvence přecházejících lidí, například v okolí škol, nemocnic a obytných zón, dále před přechody, před ostrými zatáčkami, v místech změny rychlostí, ale i na místech, kde probíhají práce na silnici apod. Jeho účinnost potvrdilo také testování a výsledky dopravně psychologického průzkumu Centra dopravního výzkumu v Brně. Bylo prokázáno, že preventivní zařízení pro měření rychlosti, které na velkou vzdálenost řidiče o své přítomnosti informuje, způsobí, že řidič zbystří, plynule zpomalí, a bezpečně tak projede nebezpečným úsekem.

-ob-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down