01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

OTÁZKA PRO...

Ing. Oldřicha Vlasáka, předsedu Svazu měst a obcí ČR a primátora města Hradec Králové Jaké jsou hlavní požadavky Svazu měst a obcí ČR na financování měst a obcí v následujícím období? Odpověď na vaši otázku bych rozdělil na dvě části. První souvisí se stávajícím průběhem reformy veřejné správy. Jak...

Ing. Oldřicha Vlasáka,

předsedu Svazu měst a obcí ČR a primátora města Hradec Králové

Jaké jsou hlavní požadavky Svazu měst a obcí ČR na financování měst a obcí v následujícím období?

Odpověď na vaši otázku bych rozdělil na dvě části. První souvisí se stávajícím průběhem reformy veřejné správy. Jak všichni víme, obce s rozšířenou působností převzaly do své kompetence zhruba 70 až 80 procent agendy okresních úřadů, převzaly samozřejmě i jejich zaměstnance a dostávají od státu finanční příspěvek na státní správu. Tyto prostředky ale zdaleka nepokrývají veškeré služby, které si stát u těchto obcí objednal a ony musí tuto činnost zhruba z jedné čtvrtiny financovat samy. To znamená, že ze svých municipálních rozpočtů poskytují peníze na to, aby mohly tuto přenesenou působnost vykonávat.

Svaz měst a obcí bude trvat na tom - a už také o tom se státními orgány jedná - aby se tento příspěvek zvýšil a pokrýval veškeré náklady.

Druhá část mé odpovědi se týká příjmu do rozpočtů obcí a měst, jehož vývoj ve srovnání s veřejnými rozpočty jako takovými neustále klesá. Samosprávy se stávají pouze jakousi transformační stanicí pro převod peněz, které dostávají od státu na sociální výdaje a na zajišťování služeb pro občany. Na kapitálové výdaje tak obcím zůstává v průměru kolem deseti procent finančních prostředků, což je hrozně málo. Nemohou proto investovat do svého rozvoje tolik prostředků, aby v co nejkratší době dokázaly odstranit obrovskou zanedbanost infrastruktury, zděděnou ještě z dob totality.

Svaz měst a obcí na svém osmém sněmu konstatoval, že bude požadovat, aby se v rámci rozpočtového určení daní a reformy veřejných financí posílily rozpočty měst a obcí. V opačném případě nelze očekávat, že obce budou naplňovat svoji investiční funkci, tj. víc se podílet na výstavbě bytů, sociálních zařízení, dopravní infrastruktury nebo zařízení podporujících rozvoj kultury apod. Jednoduše řečeno: Budeme usilovat o větší podíl sdílených daní.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down