01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Značení kulturních a turistických cílů

Česká centrála cestovního ruchu usiluje o maximální informovanost zahraničních i domácích návštěvníků o turistické nabídce České republiky a o jejím kulturním a historickém potenciálu. S konkrétními záměry vás budeme seznamovat v následujících číslech našeho časopisu.Jedním z výsledků dlouhodobého...

Česká centrála cestovního ruchu usiluje o maximální informovanost zahraničních i domácích návštěvníků o turistické nabídce České republiky a o jejím kulturním a historickém potenciálu. S konkrétními záměry vás budeme seznamovat v následujících číslech našeho časopisu.

Jedním z výsledků dlouhodobého úsilí České centrály cestovního ruchu je zpracovaný postup při značení kulturních a turistických cílů pro motorizované turisty, který má oporu ve vyhlášce č. 30/2001 Sb. a byl projednán se subjekty, které se k instalaci značení vyjadřují. Touto vyhláškou se otevřela možnost označit na pozemních komunikacích významné turistické cíle v České republice jednotným způsobem, tj. na standardní evropské úrovni.
Kodifikace jasného způsobu značení by také měla pomoci eliminovat dosavadní nezákonné, amatérské a leckdy i nebezpečné instalace. O postupu budou informováni vlastníci, správci a nájemci kulturních a turistických cílů (podrobný postup naleznete na www.cccr-info.cz) s cílem usnadnit jim v problematice orientaci.
Podle obecných zásad pro směrové dopravní značení musí být značení provedeno po celé trase až do místa dosažení uvedeného cíle, tj. až do obce, památkové zóny apod. (tzv. plošný cíl) nebo na místo přístupné motorovými vozidly (např. parkoviště) příslušného cíle - zámku, hradu, přírodní zajímavosti (tzv. bodový cíl). Vedle významu turistického cíle je podmínkou pro zařazení do systému orientace také dopravní přístupnost takového cíle. To předpokládá kromě dopravního připojení např. existenci kapacitního parkoviště pro návštěvníky.
S ohledem na stanovené podmínky pro užití a umístění směrového dopravního značení se doporučuje řešit označení turistických cílů komplexně, což zahrnuje zpracování projektové dokumentace, jednání s institucemi, včetně uzavření příslušných smluv, a konečnou realizaci značení. Rovněž výrobu a umístění těchto značek je vhodné zadat odborné firmě, která má v daném oboru činnosti dostatečné zkušenosti.
- mo -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down