01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PŘÍRODNÍM ÚDOLÍM PUTUJÍ TISÍCE TURISTŮ

Pro město Teplice nad Metují s 1800 obyvateli ležící v nadmořské výši 500 - 900 metrů může být "živitelem" rozvíjející se cestovní ruch. Tímto směrem se také zaměřuje pozornost nejen radnice, ale i tamních obyvatel.Nezaměstnanost ve městě nevybočuje z okolního průměru. Zpracovává se tam Božanovský...

Pro město Teplice nad Metují s 1800 obyvateli ležící v nadmořské výši 500 - 900 metrů může být "živitelem" rozvíjející se cestovní ruch. Tímto směrem se také zaměřuje pozornost nejen radnice, ale i tamních obyvatel.

Nezaměstnanost ve městě nevybočuje z okolního průměru. Zpracovává se tam Božanovský pískovec, lidé dojíždějí do sousedního Adršpachu (dnes opět samostatné obce) za třísměnnou výrobou automobilového příslušenství. Nedaleko hlavního nádraží se nachází, ovšem v majetku cizí firmy, stáčírna minerálky, ze které však nemají Teplice žádný zisk. Působí tam i další firmy, např. v jižní části zvané Dědov.
O milióny víc než obvykle
Každoroční rozpočet města činí obvykle kolem třiceti miliónů korun. V letošním roce se však tato rozpočtová položka výrazně odlišuje. Vzrostla totiž na 46 miliónů korun. Důvody vyplývají ze záměrů spojených s investičními programy, které zvýšení rozpočtu vyžadují. Buduje se totiž nový dům s pečovatelskou službou. Na jeho výstavbu získalo město více než devítimiliónovou finanční podporu ze Státního fondu rozvoje bydlení. Pro uhrazení zbývajících nákladů požádalo město o úvěr. Chce jej získat také pro připravované otevření nového stravovacího střediska. V tomto případě jeho záměr posílila dotace ve výši šesti miliónů korun. Následně lze počítat také s dokončením třinácti bytových jednotek, jež budou moci využít případně i dvojice obyvatelů z města. K otevření by mělo dojít zhruba za jeden rok, tedy na jaře 2004. Stravovací zařízení pro potřeby základní školy, kterou navštěvuje půldruhé stovky dětí, by mělo začít sloužit také zanedlouho. Rozpočet na oba záměry, stravovací zařízení a byty, představuje 26 miliónů korun. Radnice proto předběžně kalkuluje se získáním reálné dotace 15 miliónů korun. Ve vlastní žádosti o úvěr počítá město s 11 milióny korun. Jeho splácení peněžnímu ústavu připadá v úvahu ve dvou termínech - první v letošním roce, druhý přibližně ode dneška za rok. K úhradám může být využito daní, např. úhrnu kolem čtyři milióny korun, získávaných z příjmu od právnických osob, tj. od občanů města. Kolem jednoho miliónu slibují rovněž daně z nemovitostí. Daňové příjmy pro rozvoj města předpokládají celkem 12,4 miliónu korun. Úhrady z DPH se odhadují na více než tři milióny korun.
V teplickém areálu mají občané, kteří tam žijí, i ti, kteří by se tam chtěli případně přistěhovat, zájem o výstavbu bytových domků. S iniciativou postavit je se nabídla jedna firma z Trutnova. Hodlá vyhovět zájemcům např. ve Zdoňově, severní části asi tři kilometry vzdálené od centra městského obvodu. Jde o vybraný a do tamního prostředí vhodný typ tzv. rodinného rekreačního domku. "Samozřejmě," říká starosta Milan Brandejs, "že se v zájmu uspokojení žadatelů snažíme vyhledávat i vyhovující pozemky."
Pro domácí i turisty
Finanční prostředky budou jako už v minulých letech sloužit k úhradám nákladů například na údržbu ulic (mj. Palackého) v délce tří kilometry. Obdobné náklady vyžadují lokality Bučnice, Horní i Dolní Teplice. Městem také prochází železniční trať z Týniště nad Orlicí do Meziměstí a Broumova. Druhá trať odbočuje směrem na Trutnov přes místní zastávky Město a Skály. Slouží nejen místním cestujícím, ale především návštěvníkům tamního turistického okruhu Teplickými skalami. Ten vede hezkým přírodním údolím podél zde ještě málo mohutnící říčky Metuje. Prostředí si však oblíbili nejen turisté. Je lákavé zvláště pro mladé lidi s horolezeckým zaměřením. Údolím putuje ročně kolem šedesáti tisíc turistů. Nacházejí tam dostatek příležitostí k místní turistice, poznávání přírodních krás, mj. skalního hradu Střmen. Hosté obdivují ve skalách zajímavé útvary, například soutěsku zvanou Sibiř, kde led a sníh vydrží třeba i do závěru května, ne-li déle.
V katastru je poměrně dostatek míst k ubytování a stravování, většinou po celý rok. Areál vyhledávají také organizátoři školních výletů nebo zájemci o táboření. Do údolí každoročně přitahuje autory i diváky už po léta pořádaný Mezinárodní festival horolezeckých filmů. Vstupné do skal činí 40 korun, pro domácí určilo zastupitelstvo spolu s provozovatelem vstup bezplatný. O areál se stará nájemce, který přináší městu tržbu kolem 900 tisíc korun za rok. Samozřejmě, že je to posila pro městský rozpočet. Pracovní četa dbá o turistické směrovky, obnovu orientačního značení, úklid tras atd. A také o údržbu vůbec, včetně úprav a oprav například můstků, schodů apod.
Technické služby města s pěti pracovníky jsou součástí pracovního kolektivu městského úřadu. "Vlastníme strojní vybavení a rádi bychom pro zimní období pořídili zařízení k zasněžování lyžařské sjezdovky. Požádali jsme o spolupráci úřad práce, aby nám vypomohli občané z řad nezaměstnaných při úklidech a údržbě parků, ulic apod.," říká Milan Brandejs, starosta. "Pokusíme se také o jisté prvky soutěže pro občany - o nejuklizenější veřejné prostranství nebo zákoutí. Chceme mít celé středisko na okraji Teplického skalního města a prameniště řeky Metuje stále hezčí a pro návštěvníky přitažlivější," dodává starosta.
Josef Farský

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down