01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nabízejí konkrétní pomoc (Dokončení)

Základním dokumentem pro určování strategie protidrogové politiky jednotlivých resortů i orgánů na místní úrovni je Národní strategie protidrogové politiky do roku 2004. Tomuto tématu jsme se věnovali již v minulém čísle, nyní přinášíme další informace.Podle Hany Rendlové ze sekretariátu Rady vlády...

Základním dokumentem pro určování strategie protidrogové politiky jednotlivých resortů i orgánů na místní úrovni je Národní strategie protidrogové politiky do roku 2004. Tomuto tématu jsme se věnovali již v minulém čísle, nyní přinášíme další informace.

Podle Hany Rendlové ze sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky bylo především nezbytné po zániku okresních úřadů vyřešit situaci bývalých okresních protidrogových koordinátorů. Většina těchto pracovníků byla na základě zákona č. 320/20002 delimitována na ty územní samosprávné celky nebo správní úřady, kde vnímají drogy jako problém a chtějí nadále využívat jejich odborných znalostí. Některé úřady však necítily potřebu ponechat si tyto odborníky na celý úvazek, jejich funkce proto kumulovaly a někde je dokonce převedly na jinou práci.
Sekretariát Rady vlády je v kontaktu zejména s krajskými protidrogovými koordinátory. Stará se o jejich vzdělávání, informuje je o aktuální problematice a umožňuje vzájemnou výměnu informací. Dále zprostředkovává setkávání koordinátorů s Výborem zástupců resortů a společně s Národním monitorovacím střediskem zajišťuje jejich metodické vedení při sběru potřebných dat.

Protidrogovým koordinátorům a pracovníkům z organizací a kontaktních center, kde narkomanům nabízejí pomocnou ruku, jsme opět položili otázku: Jaká je situace ve vašem kraji či městě a které konkrétní problémy se tam řeší?

Základní priorita Moravskoslezského kraje
Katherini Davasová, tisková mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje:
"Základní prioritou Moravskoslezského kraje je zajištění stávající sítě protidrogových preventivních aktivit a služeb, včetně jejich dalšího rozšiřování podle potřeb jednotlivých lokalit. Cílem je především snižovat poptávku po návykových látkách. K tomu směřuje primární prevence, harm reduction, léčba a resocializace uživatelů drog. S tím bezprostředně souvisí financování zmiňovaných služeb.
Úroveň práce subjektů, působících v protidrogové prevenci je v rámci kraje odlišná. Obecně však lze říci, že má vysoký standard a je stabilizovaná. Většina programů, přihlédneme-li k jednotlivým typům prevence, funguje kvalitně již několik let. Přibývají zkušenosti, zlepšuje se monitoring a spolupráce s profesně blízkými organizacemi. Reforma veřejné správy posílila roli kraje, měst a obcí, což se projevuje v koordinaci a iniciování protidrogových aktivit."
Snižuje se věková hranice
Markéta Cibulková, manažerka projektu Prevence kriminality v Plzni:

"Soubor protidrogových opatření uskutečňují ve městě čtyři subjekty. Je to obecně prospěšná společnost Centrum protidrogové prevence a terapie, které pokrývá široké spektrum činnosti od primární prevence, harm reduction, poradenství a terapie až po následnou péči a doléčování již abstinujících osob s diagnózou závislosti. Dále je to Teen Challenge, křesťanská organizace, která kromě aktivit v oblasti prevence má vlastní terapeutickou komunitu v Černošíně u Plzně. Navíc svým klientům nabízí možnost ubytování v domě "na půl cesty", tzv. Re-entry House, včetně programu následné péče.
Občanské sdružení Johan je jedinou organizací v Plzni, které svoje působení ohraničuje určitou lokalitou. První je trasa pouliční prostituce Na Zátiší, druhou sídliště Vinice se silnou romskou komunitou. Obě místa jsou propojena skrytou drogovou scénou. Občanské sdružení se zaměřuje i na erotické kluby, nabízí výměnný injekční program, testování HIV a hepatitidy typu B a má poradenskou mobilní telefonní linku. Sdružení Johan úzce spolupracuje s organizací AD centrum, která působí na sídlišti Vinice a pracuje převážně s romskými uživateli drog. V terénu se osvědčují romští pracovníci, kteří lépe znají specifika této komunity.
V Plzni je nejčastěji užívanou drogou pervitin a pak heroin, který je rozšířen zejména v romské komunitě společně s těkavými látkami, včetně zneužívání léků. Do popředí se postupně dostává extáze a LSD. Ani Plzni se nevyhnul trend snižující se věkové hranice uživatelů drog. Proto je nutné rozšířit primární prevenci do základních škol. Osvěta by se měla zaměřit i na pedagogy, kterým chybí hlubší znalosti z oblasti drog. Nedostatečně jsou zatím informování rodiče."
K-centrum Krédo se zaměřuje na terénní práci
Miroslav Podhajský, ředitel obecně prospěšné společnosti PONTIS v Šumperku:

"V rámci protidrogové prevence v Šumperku nedávno zahájilo činnost nové K-centrum Krédo. Zaměřuje se na terénní práci na území města, na protidrogovou prevenci mezi školní mládeží a na sociální práci s uživateli drog, případně jejich experimentátory. V Šumperku a jeho okolí je rozšířena produkce drog jako jsou marihuana a pervitin, včetně zneužívání těkavých látek. Kumulace jejich uživatelů je poměrně velká.
Součástí práce centra Krédo je nabídka přijatelných preventivních aktivit pro děti a mládež, zejména vhodné využití volného času. Kontaktní centrum nabízí této skupině mládeže možnost pracovat s různými výtvarnými technikami, hudební programy, výlety apod. Krédo provozuje od dubna společnost PONTIS, která se stará o celou síť sociálních služeb v Šumperku. Jejím zakladatelem je město. Na činnost K-centra poskytlo letos celkem 250 tisíc korun a Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky přislíbila 273 tisíc korun."
Primární prevence ve školách
Alena Červinková, vedoucí odboru sociální péče Městského úřadu v Litomyšli:

"Z průzkumu Okresní hygienické stanice ve Svitavách vyplývá, že počet problémových uživatelů drog je na našem území pod celorepublikovým průměrem. Primární protidrogová prevence je důležitá zejména u mladší generace. Děti by měly znát negativní následky užívání drog dříve, než s nimi přijdou do kontaktu. Pozornost je třeba věnovat i vzdělávání pracovníků, kteří působí v protidrogové oblasti
Ještě za existence okresního úřadu vznikl dlouhodobý program Strategie protidrogové politiky okresu Svitavy na léta 2001 až 2004. V současné době se připravují protidrogové projekty, které cíleně a dlouhodobě realizuje Středisko psychologické pomoci ve Svitavách, jehož zřizovatelem je Krajský úřad v Pardubicích. Působnost střediska je na celém území bývalého okresu.
Primární prevence ve školách je určena žákům šestých až devátých tříd pod názvem Interaktivní program prevence drogových závislostí. V rámci tohoto programu se pořádají již čtvrtý rok různé formy setkávání s dětmi, včetně besed a zážitkových sezení. Další projekt se zaměřuje na organizování víkendových pobytů pro děti z nefunkčních rodin a ohrožených skupin. Během těchto víkendů probíhají nácviky odmítání drogy, zdůrazňují se následky jejich užívání apod. Kromě ověřených projektů aplikují základní, speciální a střední školy své preventivní programy."
- bd -

Protidrogovým koordinátorům a pracovníkům z organizací a kontaktních center, kde narkomanům nabízejí pomocnou ruku, jsme opět položili otázku: Jaká je situace ve vašem kraji či městě a které konkrétní problémy se tam řeší?

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down