01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SILNIČNÍ DAŇ

Otázka: Město má ve svém majetku osobní a nákladní vozidla. Osobní vozidla používá pro své potřeby městský úřad a také městská policie. Další osobní a nákladní vozidla používají technické služby - příspěvková organizace města. Podává se na tato vozidla přiznání k silniční dani, nebo jsou některá...

Otázka: Město má ve svém majetku osobní a nákladní vozidla. Osobní vozidla používá pro své potřeby městský úřad a také městská policie. Další osobní a nákladní vozidla používají technické služby - příspěvková organizace města. Podává se na tato vozidla přiznání k silniční dani, nebo jsou některá vozidla osvobozena od placení silniční daně?
Odpověď: Příslušnou problematiku upravuje zákon ČNR č. 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o dani silniční). Podle § 2 odst. 1 zákona o dani silniční jsou předmětem daně silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla (dále jen vozidla) registrovaná v České republice nebo v zahraničí, provozovaná na území ČR, jsou-li používána nebo určena k podnikání nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti (dále jen podnikání) nebo jsou používána v přímé souvislosti s podnikáním anebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy jsou předmětem daní z příjmů podle zvláštních právních předpisů nebo obdobných daní v zahraničí.
Bez ohledu na to, zda jsou používána nebo určena k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s celkovou hmotností alespoň 12 tun, registrovaná v ČR a určená výlučně k přepravě nákladů. Odstavec 2 poté vymezuje ta vozidla, která nejsou předmětem daně.
Od daně silniční jsou však osvobozena vozidla taxativně uvedená v § 3 zákona o dani silniční. Například podle § 3 písm. f) zákona o dani silniční jsou od silniční daně osvobozena vozidla speciální samosběrová (zametací), speciální jednoúčelová vozidla - značkovače silnic a vozidla správců komunikací nebo osob pověřených správcem komunikací, která jsou používána výlučně k zabezpečení sjízdnosti a schůdnosti pozemních komunikací, s výjimkou osobních automobilů.
Pokud osobní vozidla pro potřeby městského úřadu či městské policie nejsou určena či používána i k podnikání ve smyslu zákona o dani silniční, nejsou tato vozidla předmětem daně silniční.
Otázka: Platí-li se silniční daň například u automobilů v majetku města, které jsou předány do správy technickým službám, platí ji město, nebo technické služby?
Odpověď: Podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o silniční dani je poplatníkem mj. právnická osoba (obec nebo příspěvková organizace), která je provozovatelem vozidla registrovaného v ČR v registru vozidel a je zapsána v technickém průkazu. Podle odst. 2 písm. a) je poplatníkem daně rovněž zaměstnavatel, pokud vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci za použití osobního automobilu nebo jeho přípojného vozidla, pokud daňová povinnost nevznikla již provozovateli vozidla.
Mgr. JAN BŘEŇ,
právník, Pardubice

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down