01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kolektor nahradí staré sítě

Na systémové řešení inženýrských sítí vsadili v Ostravě v roce 1999, kdy vedení města rozhodlo o výstavbě kolektoru v centru města.Toto rozhodnutí bylo dáno konceptem Studie výstavby kolektorů v rozšířeném historickém jádru města Ostravy a jeho aktualizací. Aktualizace konceptu byla projednána v...

Na systémové řešení inženýrských sítí vsadili v Ostravě v roce 1999, kdy vedení města rozhodlo o výstavbě kolektoru v centru města.
Toto rozhodnutí bylo dáno konceptem Studie výstavby kolektorů v rozšířeném historickém jádru města Ostravy a jeho aktualizací. Aktualizace konceptu byla projednána v srpnu roku 1999 s doporučením vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace pro územní řízení a stavební povolení na I. etapu kolektoru podle uvedené studie.
"Dokumentace pro stavební povolení byla zpracována v červnu roku 2000," říká Ing. Břetislav Gibas, vedoucí investičního odboru Magistrátu města Ostravy. Následoval oponentní posudek a na jeho základě byla dokumentace zhotovitelem mírně upravena a doplněna. Stavební povolení na akci Kolektor centrum bylo vydáno v únoru roku 2001.
Ovšem podobná rozsáhlá stavební akce je značně nákladná. V Ostravě začali souběžně se zahájením a zajišťováním prací na tomto úkolu připravovat potřebné podklady a doklady pro žádost na spolufinancování stavby z fondu ISPA. Akce - Kolektor centrum - názvem ani technickou náplní plně nevyhovovala obsahu a samotnému určení tohoto fondu. Po jednání vedení města s řadou ministerstev a Státním fondem životního prostředí byla tato akce zařazena do souborné žádosti o spolufinancování z daného fondu pod názvem Rozšíření kanalizačního systému města Ostravy. "O oprávněnosti tohoto zařazení nás ujistili jak partneři na resortních ministerstvech, tak kontaktovaní zástupci EU pro danou oblast," připomíná Ing. Zdeněk Frait z investičního odboru ostravského magistrátu.
Jednotlivé verze žádosti byly postupně adresovány na příslušné orgány Evropské komise ve formě "draftu" v průběhu roku 1999. Na podzim roku 2000 bylo podepsáno Finanční memorandum mezi Evropskou komisí a ČR. To deklaruje spolufinancování celého projektu statutárního města Ostrava ve výši 16 644 682 eur.
Financování projektu jako celku v letech 2002 až 2005 se předpokládá takto: ISPA (asi582 563 tisíc Kč); město Ostrava (560 163 tisíc Kč); státní rozpočet (282 480 tisíc Kč). Celkové náklady na projekt mají dosáhnout 1 425 206 tisíc Kč. Podle časového harmonogramu by měl skončit v prosinci roku 2005 a se závěrečným vyhodnocením v roce následujícím.
Pracovníci investičního odboru Magistrátu města Ostravy připomínají, že obsluha všech inženýrských sítí bude po výstavbě kolektoru prováděna jen z podzemí -bez narušení života města.
JIŘÍ STARÝ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down