01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Koncern Hügli si vybral Zásmuky

Když společnost Hügli Food, s. r. o., ve městě Zásmuky otevírala svoji další výrobní halu, byla to významná událost i pro obyvatele přilehlého regionu. Od roku 1999, kdy švýcarský koncern Hügli vstoupil do střední Evropy a vybral si k tomu právě Zásmuky, totiž počet pracovníků jeho tamní české...

Když společnost Hügli Food, s. r. o., ve městě Zásmuky otevírala svoji další výrobní halu, byla to významná událost i pro obyvatele přilehlého regionu.
Od roku 1999, kdy švýcarský koncern Hügli vstoupil do střední Evropy a vybral si k tomu právě Zásmuky, totiž počet pracovníků jeho tamní české firmy vzrostl ze 68 na 139 koncem loňského roku. Podle starosty města Zásmuky Jiřího Pechara tak společnost Hügli, která před čtyřmi roky převzala firmu Bonita, významně přispívá k řešení nezaměstnanosti v této části někdejšího kolínského okresu.
V nové hale o 1600 metrech čtverečních se již začal vyrábět široký sortiment, jako jsou dehydratované varné a instantní polévky, instantní jídla, základy na omáčky a jídel či sladké krémy. Odcházejí odtud ovšem také různé mlýnské obilné výrobky i kakaové nápoje v prášku a rovněž se tam balí koření a těstoviny v rámci divize food servisu. Petr Wolf, ředitel výroby a vývoje společnosti Hügli Food, s. r. o., konstatuje, že v nových prostorách došlo k zefektivnění a racionalizaci řady výrob, takže se počet pracovníků dokonce částečně snížil. "Ale s narůstajícím odbytem se už uvažuje o zavedení nepřetržitého provozu, a tím i o vzniku dalších pracovních míst," dodal Petr Wolf.
Pro dělnické profese v nové hale, která si i s moderní technologií vyžádala investici zhruba 83 miliónů korun, není speciální kvalifikace nezbytně nutná. Ale pro obsluhu strojů a ještě více pro vedoucí směn - předáky se již požaduje výuční list či dokonce střední odborné vzdělání strojního či elektrotechnického zaměření. V Zásmukách se naplňují slova, která při slavnostním otevírání nové haly pronesl předseda správní rady koncernu Hügli Dr. Alexander Stoffel. Hovořil totiž o tom, že koncern si pro svoji expanzi do střední Evropy vybral naši zemi nejen kvůli tomu, že Češi jsou v celé střední a východní Evropě svou mentalitou švýcarské nejbližší, ale rovněž pro naši staletou průmyslovou tradici. Švýcaři proto umožňují, aby se v Zásmukách i vyvíjely nové výrobky, takže tam už dnes pracuje šest českých specialistů.
"Možnost uplatnění pro nejrůznější kategorie pracovníků je z pohledu města zajímavá," říká starosta a dodává, že radnice usiluje o to, aby se v Zásmukách raději než jediný velký investor usadilo více menších a středních úspěšných firem. "Strategický investor sice může napomoci zásadně vyřešit nemálo místních problémů. Ale omezí-li pak časem výrobu, nebo ji dokonce přenese jinam, rázem srazí celou oblast zpět do kolen," poukazuje starosta na možná rizika.
Radnice neváhala nákladem 0,75 miliónu korun vybudovat další autobusovou zastávku poblíž areálu firmy. Zastávka si vyžádala přeložku veřejného osvětlení, nové chodníkové těleso i zatravnění přilehlé plochy. Podobně nyní město uvažuje o tom, že podél areálu postaví chodník a povede tudy veřejné osvětlení. Už za dva roky by se také měla realizovat druhá etapa rekonstrukce průtahu městem.
Příchod švýcarského koncernu ovšem povzbudil zájem dalších potenciálních investorů. Jeden z nich například v Zásmukách uvažuje o výstavbě osmi desítek rodinných domů, které by posloužily i managementu společnosti Hügli Food.
IVAN RYŠAVÝ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down