01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Soutěž vesnice roku 2003

MÁ UZÁVĚRKU UŽ ZA DVA TÝDNYŽádné zásadní změny v organizaci a podmínkách nebudou provázet letošní ročník soutěže Vesnice roku. Na stejné úrovni jako loni rovněž zůstává celková suma vyčleněná pro finanční ohodnocení krajských a celostátních vítězů i držitelů stuh. Nadále také bude platit možnost...

MÁ UZÁVĚRKU UŽ ZA DVA TÝDNY
Žádné zásadní změny v organizaci a podmínkách nebudou provázet letošní ročník soutěže Vesnice roku. Na stejné úrovni jako loni rovněž zůstává celková suma vyčleněná pro finanční ohodnocení krajských a celostátních vítězů i držitelů stuh. Nadále také bude platit možnost tyto peněžní odměny proinvestovat přes Program obnovy venkova.
Naší redakci to potvrdil Ing. Rostislav Mazal z odboru realizace rozvojových programů Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které je se Spolkem pro obnovu venkova a Svazem měst a obcí ČR vyhlašovatelem soutěže. Přihlášky do letošního ročníku soutěže Vesnice roku 2003 se přijímají na regionálních pracovištích MMR až do středy 30. dubna, přičemž podmínky soutěže, formulář přihlášky a další informace se nacházejí v sekci Regionální politika na internetových stránkách ministerstva www.mmr.cz.
Jedinou novinkou soutěže je to, že v letošním roce se poprvé na úrovni krajů bude moci udělit Diplom za vzorné vedení kroniky. "V předchozích ročnících jsme v řadě obcí obdivovali skutečné kronikářské skvosty a přístup k tomuto dědictví tam byl natolik příkladný, že nám přišlo líto neocenit nejlépe vedené kroniky," vysvětluje Ing. Rostislav Mazal. Odbornými garanty v této oblasti budou v jednotlivých hodnotitelských komisích pracovníci krajských úřadů zodpovědní za úsek kultury a památkové péče.
Redakce Moderní obce se zajímala i o to, zda již nenazrál čas k tomu, aby se do hodnocení přihlášených obcí promítla také jejich aktivita v příslušných mikroregionech. Či zda by se dokonce neměla začít udělovala stuha pro obce, které nejaktivnějí pracují v mikroregionech, nebo zda by se pro mikroregiony v rámci soutěže Vesnice roku neměla zavést samostatná kategorie. Ing. Rostislav Mazal však soudí, že mikroregion je příliš malá územní jednotka na to, aby v ní smysluplně mohla proběhnout soutěž typu Vesnice roku. "Aktivní zapojení obce do spolupráce s mikroregionem je posuzováno při celkovém hodnocení společenského života v obci. Samostatné hodnocení aktivity obcí v mikroregionech by ovšem bylo leckde problematické. Z našich zkušeností totiž zatím vyplývá, že v mikroregionech obvykle existuje jedna obec - tahoun, která svou aktivitou a příkladem strhává ostatní vesnice, a nešlo by tak o hodnocení rovnocenných "váhových kategorií"."
Ředitelem letošního ročníku soutěže Vesnice roku je Zdeněk Dřevíkovský, starosta obce Kameničky na Chrudimsku, která byla celostátním vítězem v roce 2001. Naše redakce starostu Kameniček oslovila se stejnou otázkou jako zástupce ministerstva. Zdeněk Dřevíkovský má za to, že ač jde o zajímavý námět, ne každá obec má stejnou možnost být do těchto sdružení zapojena. "Bylo by jistě dobré, pokud by jednotlivé regiony dokázaly stimulovat obce k účasti v soutěži Vesnice mikroregionu," pokračoval. "Zájem obcí o soutěže tohoto typu však bývá velmi rozdílný. Například loni byl na sousedním Svitavsku mnohonásobně větší než v našem okrese. Ale i při posuzování aktivit soutěžících obcí se také v minulém roce přihlíželo k jejich práci v rámci území daných mikroregionů. Jakákoliv aktivita však musí vycházet od obcí samotných," dodal ředitel letošního ročníku.
Inženýr Mazal se rovněž vyslovil k názorům, že by letos mohly být zvlášť oceněny také obce, jež se nejlépe vypořádávají s následky loňských povodní. "Byla by to kategorie, v níž by se velmi subjektivně hodnotily neměřitelné výsledky," zdůrazňuje zástupce MMR. "Mezi obcemi není v této otázce vítězů či poražených. Každá loni povodní zasažená vesnice je totiž vítězem, pokud se jí daří obnovovat svůj původní stav a vracet svým obyvatelům smysl života a naději."
Zdeněk Dřevíkovský reagoval na názory ze zastupitelstev některých krajů, že "o vítězi krajského kola by měl rozhodovat kraj a ne úředníci z ministerstva", a vyslovil přesvědčení, že jejich hlasatelé zůstávají mimo realitu. "Dosud totiž vždy o vítězi okresního kola rozhodovala komise složená převážně z místních starostů. Také v našem krajském kole byli v soutěžní komisi dva zástupci obcí a dále pak odborníci přes životní prostředí a zeleň, urbanistiku i knihovnictví. Vesměs šlo o fundované lidi, kteří se nedali takříkajíc opít rohlíkem, a jejich hodnocení bylo vysoce objektivní."
Ředitel soutěže ovšem připouští, že "s ohledem na vznik vyšších územních samosprávných celků bude letos nutné, aby si kraje samy stanovily pravidla pro danou oblast". Zdeněk Dřevíkovský nicméně dodává: "Ale celostátní kolo by určitě mělo být zachováno v dosavadní podobě. I když také na celostátní úrovni je hodnocení zase pouze v rukou lidí, kteří mohou mít různé názory, dvanáctičlenná komise, složená ze zástupců vítězných obcí minulých ročníků, všech tří vyhlašovatelů a spolupracujících úřadů a organizací, je optimální sestavou, kterou lze pro objektivní posuzování dát dohromady. Věřte, že tito lidé jsou natolik zodpovědní, že na sebemenší snahy o lobbování pro kohokoliv jsou velice citliví," uzavřel starosta Kameniček.
IVAN RYŠAVÝ
      

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down