01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Oprava nebude rychlá a levná

Srpnová povodeň zatopila všech osm objektů Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. V Braunerově mlýně dosáhla voda až do prvního patra, stejně tomu bylo v ateliéru a dalších budovách. Vznikly zejména obrovské škody na majetku. Ztráty na sbírkovém fondu byly vzhledem k rozsahu povodně minimální. Z...

Srpnová povodeň zatopila všech osm objektů Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. V Braunerově mlýně dosáhla voda až do prvního patra, stejně tomu bylo v ateliéru a dalších budovách.
Vznikly zejména obrovské škody na majetku. Ztráty na sbírkovém fondu byly vzhledem k rozsahu povodně minimální. Z výstavních sálů byly zachráněny originály, ale fotoarchív je zničen z 95 %, a to sbírkový i historický. Dále byl poškozen archív a odborná knihovna. Neunikla ani sbírka lidového nábytku nacházející se v přízemí bývalé hospodářské budovy zámku. Vodou byly zasaženy některé fondy z archeologických výzkumů, u nichž probíhalo laboratorní zpracování.
Po kompletním vyklizení a vyčištění objektů byly otlučeny mokré omítky, naplno běží vysoušení. V zámku jde elektřina, v provozu je počítačová síť, zabezpečovací zařízení, topení atd. Muzejní pracovníci pracují ve stísněných a provizorních podmínkách. Další stavební práce se podle stavu jednotlivých objektů rozjedou na jaře. V současné době se provádějí vnitřní rozvody, stále se sleduje stavební stav objektů.
I když mají muzejníci velmi ztížené pracovní podmínky, zpřístupnili opět muzeum pro návštěvníky. V prosinci otevřeli výstavu betlémů Narození Páně, spolu s výstavami Trilobiti Barrandienu a Muzeum pod vodou. Následovala výstava Fašank na Moravě je kromě vystavených fotografií i prozatímní dílna pro děti, v níž si mají možnost vyzkoušet jak se dělají papírové masopustní masky. Zpřístupněna je Síň Zdenky Braunové, která slouží i k pořádaní dalších akcí - například koncertů. Na celý letošní rok je připraven výstavní plán - k vidění bude výstava motýlů, průmyslový design, pohledy do šlechtických interiérů atd. Uvnitř objektu Braunerova mlýna panuje čilý stavební ruch - vysouší se a připravují se vnitřní sítě. Musely se rozkrýt podlahy. Od jara pak poběží větší stavební práce.
Bude se znovu instalovat zařízení na plazmochemickou redukci. Poškozený přístroj bude nutné nechat opravit u výrobce ve Švýcarsku. Ateliér se připravoval na generální opravu. Dosud sloužil k administrativním potřebám, to se ale změní. Právě tady bude expozice o Zdence Braunerové. Pomohl opět zřizovatel - urychlil dokončení studie a projektu tak, že v letošním roce budou zahájeny stavební rekonstrukční práce, v příštím roce má být ukončena stavební část a v roce následujícím bude objekt zpřístupněn veřejnosti.
Středočeské muzeum má naštěstí své objekty pojištěny. Proto většina prací na obnově bude financována z peněz od pojišťovací instituce. Oproti areálu Braunerova mlýna, který má neporušenou statiku, je zámek v horší situaci. Až na jaře se ukáže nakolik je porušena statika a co všechno bude nutné opravit. Snahou muzea je nabídnout v časovém horizontu jednoho roku výstavy ve velkém sále v suterénu. Celková oprava bude trvat nejméně dva až tři roky. Pak by se zámek měl zaskvět ve své bývalé nádheře a opět nabízet svým návštěvníkům řadu výstav a dalších doprovodných akcí.
Eva Veselá 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down