01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

První zdravý region

Prvním regionem v Národní síti Zdravých měst ČR (NSZM ČR) je kraj Vysočina. O tom, co to kraji přinese, jsme hovořili se zástupkyní hejtmana Ing. Marií Černou.Dotkne se to nějak konkrétně obyvatel kraje?Podle definice Světové zdravotnické organizace je zdraví stav fyzické, duševní, duchovní,...

Prvním regionem v Národní síti Zdravých měst ČR (NSZM ČR) je kraj Vysočina. O tom, co to kraji přinese, jsme hovořili se zástupkyní hejtmana Ing. Marií Černou.
Dotkne se to nějak konkrétně obyvatel kraje
?
Podle definice Světové zdravotnické organizace je zdraví stav fyzické, duševní, duchovní, ekologické a sociální pohody. Náš základní úkol je vytvořit podmínky pro fungování obcí, hospodářských subjektů a neziskových organizací, které bezprostředně ovlivňují život jednotlivých občanů. Pracovní příležitosti, bydlení, občanská vybavenost, dobré životní prostředí, společenské vyžití i sociální služby - to všechno jsou potřeby člověka, které jsou-li uspokojeny, vytvářejí pocit pohody. Kraj bude nositelem strategických cílů a vizí, zprostředkovatelem informací pro zmíněné subjekty. Jako člen NSZM ČR má přístup do informační databáze, může některé aktivity podpořit, včetně finanční pomoci.
Bude kraj podporovat vstup dalších měst do NSZM ČR?
Zdravá města jsou dobrým příkladem při naplňování projektu Zdravé město a kraj určitě tyto kontakty pomůže zprostředkovat. Tato města jsou již zvýhodněna tím, že pracují systematicky, mají přístup k informacím, na základě kterých čerpají i finanční prostředky. Mnoho kvalitních projektů je úspěšných i při získávání dotací z Fondu Vysočiny. Budeme rádi, když se k projektu připojí další města našeho kraje. 
Co říkáte názoru, že projekt je jen "ochotnickou aktivitou" bez odborné kvality?
Dovolila bych si s tímto názorem polemizovat. Ve svém více než desetiletém působení v komunální sféře jsem se setkala s minimem ucelených projektů tohoto typu. Pod "lidovou" hladinou Projektu Zdravé město i České Brány 21 se skrývá erudice odborných partnerů - Univerzity Karlovy, Státního zdravotního ústavu, Českého ekologického ústavu a mnoha dalších. Tuto kvalita, kterou si asi nemůže dopřát žádné město jednotlivě, zprostředkovává Asociace NSZM ČR.
MARKÉTA ŽIDLICKÁ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down