01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mladí se učí demokracii

Projekty Dětské zastupitelstvo a Studentský parlament usilují o cílené pěstování osobnosti mladých lidí. Zatímco v dětském zastupitelstvu zasedají žáci základních škol, parlamentní lavice jsou určeny především studentům ze škol středních. Mladí zastupitelé a poslanci se učí vnímat pozitivní i...

Projekty Dětské zastupitelstvo a Studentský parlament usilují o cílené pěstování osobnosti mladých lidí. Zatímco v dětském zastupitelstvu zasedají žáci základních škol, parlamentní lavice jsou určeny především studentům ze škol středních.
Mladí zastupitelé a poslanci se učí vnímat pozitivní i problémové stránky života na školách i ve svých městech. "Děti se naučily chodit po městě s otevřenýma očima. Vědí totiž, že k řešení problémů mohou samy aktivně přispět," uvedl koordinátor projektu Zdravé město Prostějov Ing. Aleš Matušů.
Dětská zastupitelstva existují v šesti, parlamenty ve čtyřech Zdravých městech. Jejich členové se zajímají převážně o životní prostředí, dopravu ve městě, volný čas mládeže a o každodenní chod škol. "Náměty vzešlé z jednání prostějovského dětského zastupitelstva mladí politici pravidelně předkládají političce Zdravého města Prostějov, místostarostce Boženě Sekaninové. Loni jsme na základě dětských připomínek řešili např. zpřehlednění zatáčky ve Vrahovicích pomocí dopravních značek nebo pročištění potoka v Kolářových sadech. Vedení města v roce 2002 podpořilo činnost dětského zastupitelstva i finanční příspěvkem ve výši 20 tisíc Kč," uvedl Ing. Aleš Matušů.
Při slavnostním zasedání dětského zastupitelstva ve Zlíně se děti zeptaly, proč ve městě není letní koupaliště. Primátor dětem tehdy slíbil, že se v Radě města Zlína poradí, co by se s danou záležitostí mohlo udělat. V červnu 2001 se otevíralo nově zrekonstruované letní koupaliště. Magistrát města vnímá dětské zastupitelstvo jako institut, který mu pomáhá lépe se vcítit do potřeb nejmladší generace.
Důvody, které vedly Radu města Hodonína k podnícení vzniku studentského parlamentu, přiblížil politik Zdravého města, místostarosta Mgr. Ladislav Ambrozek: "Prostřednictvím studentského parlamentu jsme chtěli propojit všechny organizace, které se zabývají mládeží. na poli kulturním, hudebním, dramatickém, literárním, folklórním, tanečním či sportovním. Prostřednictvím členů parlamentu jsme usilovali také o to, aby na každé škole vznikla školní rada, která řeší problémy důležité pro mladé lidi. To už se podařilo. Dvouleté působení studentského parlamentu hodnotím pozitivně. Je vidět, že se mladí lidé učí zodpovědnosti a demokratickému způsobu jednání."
Děti ve Vsetíně přišly samy s návrhem vytvořit systém, který jim umožní komunikovat s dospělými pravidelně. "Na devátém ročníku Dětského slyšení v dubnu 2000 byl zvolen první vsetínský dětský parlament. Oslovili jsme všechny základní školy ve městě a 80 % jich navrhlo své kandidáty. Po roce projevily zájem o účast v projektu nejen další základní, ale i střední školy a odborná učiliště. Nyní má dětský parlament 42 členů ve věku od 12 do 18 let," řekla koordinátorka dětského parlamentu Jitka Krepová z Domu dětí a mládeže - ALCEDO. "Názory a dotazy dětí z dětského parlamentu jsou nezřídka inspirací či motivem pro konkrétní zlepšení kvality života či životního prostředí ve městě," konstatoval koordinátor projektu Zdravé město Vsetín Ing. Milan Půček.
Čile pracuje také dětské zastupitelstvo v Českých Budějovicích. "Naši dětští zastupitelé intenzívně spolupracují s odborem ochrany životního prostředí. V roce 2000 iniciovali dnes již tradiční Českobudějovický den bez aut. Z dlouhodobého hlediska je možné chápat místní dětské zastupitelstvo i jako "výchovu" budoucích komunálních politiků," uvedla politička Zdravého města, náměstkyně primátora Mgr.Vlasta Bohdalová. Podle českobudějovického vzoru vznikla dětská zastupitelstva ve Strakonicích a Táboře.
"Záměr založit studentský parlament byl vyjádřen již v roce 2001 v Plánu zdraví a kvality života, proto představitelé města Třebíče iniciovali jeho vznik. Děti a studenty chceme seznámit s problémy města a zjistit, co by chtěli změnit, případně společně hledat řešení. Realizací projektu byl pověřen Dům dětí a mládeže Hrádek, jedna z partnerských organizací města," tvrdí koordinátorka projektu Zdravé město Třebíč dr. Jindra Stříbrská.
Dětské zastupitelstvo mají i Litoměřice. Jeho členové se chtějí věnovat životnímu prostředí, školství a sportu. Nejprve se zaměří na zkvalitnění dětských hřišť, zejména na vybudování osvětlení. "Smyslem existence dětského zastupitelstva je, abychom měli kde projednat své problémy a získat možnost zasáhnout do dění ve městě," zhodnotil význam dětského zastupitelstva jeho člen Rostislav Janata, žák 9. třídy Základní školy v Ladově ulici. "Pohled mládeže na chod města je v mnoha směrech osobitý, netrpí provozní slepotou. Radnice s ní bude ráda komunikovat," projevil vstřícnost místostarosta Ing. Ivan Palán.
Pokud se chcete seznámit s činností dětského parlamentu ve Vsetíně a v několika dalších městech, přijměte pozvání na seminář Zapojení dětí a mládeže do rozvoje města aneb Práce dětských parlamentů, který bude 21. května v Domě dětí a mládeže ALCEDO ve Vsetíně.
-mž-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down