01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Je obtížné stanovit původnost mobiliáře

Pardubice se mohou pochlubit Městskou památkovou rezervací od roku 1987. Na zkušenosti s jejím udržováním a rozvojem za současných podmínek jsme se zeptali Ing. arch. Ivy Lánské, která je pověřena vedením odboru rozvoje a strategie Magistrátu města Pardubice. Jaká část Pardubic patří do městské...

Pardubice se mohou pochlubit Městskou památkovou rezervací od roku 1987. Na zkušenosti s jejím udržováním a rozvojem za současných podmínek jsme se zeptali Ing. arch. Ivy Lánské, která je pověřena vedením odboru rozvoje a strategie Magistrátu města Pardubice.
 Jaká část Pardubic patří do městské památkové rezervace? Jste s jejím vymezením spokojeni nebo uvažujete o změně?

Území městské památkové rezervace zahrnuje téměř celé historické jádro města o rozloze přes 25 hektarů s ochranným pásmem 165 hektarů. O změnách hranice, které by podléhaly nařízení vlády, se neuvažuje.
 Využíváte možnosti státní dotace?
Město má vypracován program regenerace, který umožňuje opravy kulturních památek realizovat s podporou prostředků ze státního rozpočtu. Dotace jsou využívány plně a účelově. Vlastní zařazení do programu je posuzováno podle rozsahu prací spojených s obnovou a zachováním kulturní památky.
 Kolik finančních prostředků samo město uvolňuje k zajišťování městské památkové rezervace?
Pro použití státní finanční podpory jsou stanoveny podíly kombinovaného financování podle druhu vlastnictví. V roce 2002 činily celkové dotace města vlastníkům kulturních památek v programu regenerace 314 200 Kč a státní příspěvek 920 000 Kč. Pro rok 2003 není program uzavřen, v současné době probíhá dokladování žádostí. Podle odhadů předaných vlastníky by celkové náklady, bez stanovení podílů, přesahovaly 7 miliónů korun. Ostatní opravy infrastruktury a mobiliáře, včetně časového harmonogramu, zajišťuje správce majetku.
Samotné práce probíhají komplexně, nebo vám finanční zdroje limitují dosažení optimálního cíle? V případě mobiliáře se vracíte k původnímu stavu, nebo volíte nové prvky?
Práce na obnově kulturních památek probíhají komplexně. Mobiliář musí odpovídat prostředí městské památkové rezervace a podmínkám o jejím prohlášení. Při jejich návrhu je třeba zajistit soulad mezi historickou architekturou a doplňky v tomto prostředí. Co se týče mobiliáře městského jádra, je velmi obtížné stanovit původnost, neboť jde o prvky relativně krátkodobé životnosti. Povolují se proto individuálně s odpovídajícím designem a použitím tradičních materiálů a současné technologie. 
Své přístupy konzultujete s památkáři?
Kompetence města ve vztahu ke kulturním památkám je stanovena zákonem o památkách. Odborná pomoc je pak uložena Národnímu památkovému ústavu, který je odbornou organizací státní památkové péče. Pracovní komise rady města, která se vedle urbanismu a architektury zabývá i památkami, je zřízena i v Pardubicích. Činnost komise je nezbytná také pro posouzení a schválení nároků na rozdělení roční výše finančních prostředků pro město z programu regenerace. Členem této komise je i zástupce územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu. 
Jak spolupracujete s vlastníky při opravách objektů?
V současné době je možné - kromě uvedeného využití programu regenerace pro území rezervace - poskytovat prostředky i vlastníkům objektů mimo rezervaci, a to na opravy kulturních památek z rozpočtů obcí a kraje. Ze státního rozpočtu je možno žádat Ministerstvo kultury o příspěvky z Havarijního programu, který je určen pro statické havárie a zničené střechy (garantem je Národní památkový ústav) a z Programu záchrany architektonického dědictví (garantem je Ministerstvo kultury). Z rezervy Ministerstva kultury mohou být uspokojeny požadavky z důvodu nedostatku vlastních finančních prostředků. Další možností je účelová dotace z územního rozpočtu kraje, na kterou je třeba předat žádosti vždy do 15. 1. kalendářního roku. Město, které je orgánem památkové péče I. stupně ve správním obvodu obce s rozšířenou působností, má mj. povinnost vykonávat státní stavební dohled při obnově kulturních památek. Ve většině případů nemáme se soukromými vlastníky při opravách kulturních památek problémy.
MILOŠ CHARBUSKÝ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down