01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O program regenerace je velký zájem

Sedmnáctého dubna u příležitosti slavnostního zasedání k Mezinárodnímu dni památek a sídel na Pražském hradě předají ministři kultury, pro místní rozvoj ČR a předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových...

Sedmnáctého dubna u příležitosti slavnostního zasedání k Mezinárodnímu dni památek a sídel na Pražském hradě předají ministři kultury, pro místní rozvoj ČR a předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2002. Na cenu byla nominována města Chrudim, Prachatice a Příbor.
Chrudim má regulační plán
V Chrudimi byla městská památková zóna prohlášena v roce 1990. Krátce poté město se město pustilo do obnovy rozsáhlého památkově chráněného území. Do programu regenerace městských památkových rezervací a zón se přihlásilo v roce 1995. Svůj program pravidelně doplňuje a jako jedno z mála měst má pro území městské památkové zóny schválený regulační plán.
Při regeneraci se pozornost nejdříve zaměřila na rekonstrukci inženýrských sítí a komunikací, která byla finančně nákladná. Asfaltový povrch komunikací byl v rámci této obnovy postupně nahrazován dlažbami z přírodního kamene. Po vybudování obchvatu města se průjezdná doprava vyhýbá náměstí.
Dalším cílem byla postupná obnova jednotlivých objektů v městské památkové zóně, která probíhá ve spolupráci s vlastníky objektů. Mezi soukromými vlastníky je o program regenerace velký zájem. Postupně se podařilo opravit rozlehlé památkové komplexy, jako jsou divadlo, městské muzeum a též významné městské domy.
Velmi náročná po technické a finanční stránce byla regenerace rozsáhlého komplexu opevnění města. Zvláštní pozornost a ocenění patří také revitalizaci říčního náhonu, včetně opravy můstků a cest. Náhon v minulosti tvořil vodní překážku pod hradbami a sloužil k přivádění vody k chrudimským mlýnům, soukenickým valchám, koželužským stupnicím a brusičským šlejfernám.
Velkou pozornost také město věnuje obnově a údržbě rozsáhlých parků. Městská památková zóna v Chrudimi působí velmi upraveně a přitažlivě. I když je jednou z největších památkových zón ve východních Čechách, její památkové hodnoty se daří uchovat.
Prachatice se zapojily mezi prvními
Historické jádro Prachatic bylo prohlášeno městskou památkovou rezervací v roce 1981. Do programu regenerace městských památkových rezervací a zón se město zapojilo mezi prvními.
Již na počátku byla stanovena strategie postupu. V prvních letech se realizace programu soustřeďovala na záchranu ohrožených památek a na opravy fasád, aby město co nejrychleji získalo pěkný vzhled a stalo se turisticky atraktivní. Při opravách byla objevena celá řada cenných sgrafit i maleb ukrytých pod novější omítkou. Zároveň se opravovaly nejvýznamnější kulturní památky. Patří k nim zejména Stará radnice, dvoupatrová renesanční stavba palácového charakteru. Odstraněním nevhodných stavebních úprav, restaurováním dvorní fasády, úpravami dvora i interiéru,včetně zřízení jednací síně pro městské zastupitelstvo a informačního střediska města, získala památka reprezentativní charakter.
Další důležitou akcí bylo statické zajištění a oprava hradebních zdí a bašt městského opevnění. Prachatice si totiž zachovaly jako jedno z mála měst hradby téměř po celém obvodu historického jádra.
Z městských prostředků se průběžně rekonstruuje i technická infrastruktura, takže město dnes již nemá v této oblasti zásadní problémy.
Po celkové rekonstrukci v roce 2000 bylo v prosinci slavnostně předáno do užívání Velké a Kostelní náměstí, nejdůležitější veřejné prostranství městské památkové rezervace.
Neméně důležitým cílem byla i revitalizace historického jádra. Kromě jeho oživení obchody, restauracemi a dalšími aktivitami se rozvíjí kulturní a osvětová činnost. Je to zejména pořádání soutěže ve znalostech o historii města Prachatice, přednáškové cykly ve spolupráci města a muzea, naučné zájezdy, dny duchovní hudby v kostele sv. Jakuba (viz snímek), slavnosti Zlaté stezky a další akce. V městské památkové rezervaci byla zřízena naučná stezka kolem městských hradeb a v okolí města po stopách Zlaté stezky.
- jk

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down