01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Splnila atesty ISVS

Firmě GORDIC, spol. s r. o., se podařilo úspěšně uzavřít všechna potřebná atestační řízení k prokázání shody s požadavky standardu informačních systémů veřejné správy (ISVS), které na základě zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy vydává Ministerstvo informatiky ČR. Pro...

Firmě GORDIC, spol. s r. o., se podařilo úspěšně uzavřít všechna potřebná atestační řízení k prokázání shody s požadavky standardu informačních systémů veřejné správy (ISVS), které na základě zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy vydává Ministerstvo informatiky ČR.

Pro firmu GORDIC - jednoho z nejvýznamnějších dodavatelů softwarových aplikací organizacím veřejné správy - je splnění požadavků standardu informačních systémů veřejné správy a jeho ověření vydáním atestu pověřeným nezávislým atestačním střediskem důležité zejména ve vztahu k jejím zákazníkům. Podle uvedeného zákona a požadavků standardu ISVS mají totiž všechny subjekty veřejné správy provozující informační systémy veřejné správy povinnost nakupovat a provozovat výhradně informační systémy, které prokazatelně splňují požadavky standardu ISVS. "Splnění těchto požadavků a vydání atestu na straně dodavatele značně usnadňuje organizacím veřejné správy řešit povinnosti při provozování těchto systémů, které jsou pod nepříjemnými sankcemi. Dodavatelé informačních systémů, kteří tyto standardy neplní, tak nepřímo ohrožují své zákazníky," konstatoval David Mareček z firmy GORDIC.

Firma má v současné době splněny všechny povinné atesty na tři její produktové řady, tj. řady GORDIC GINIS, GORDIC WIN&DOS a GORDIC G3, včetně některých specializovaných atestů. Jde například o standardy ISVS pro:

národní prostředí,

náležitosti životního cyklu IS,

popis datových prvků,

Katalog jednoduchých datových prvků a Katalog složených datových prvků,

informační systémy v oblasti personální a platové,

provoz elektronických podatelen ve vztahu k používání zaručeného elektronického podpisu.

Atestace provádějí nezávislé instituce - atestační střediska - pověřené Ministerstvem informatiky ČR.

"Naše firma aktivně spolupracuje s nejzkušenějším atestačním střediskem Relsie, s. r. o. Dlouholeté zkušenosti atestačního střediska s vývojem standardů, atestačním řízením a informační politikou veřejné správy jsou pro firmu výhodou. Ta spočívá zejména v tom, že náklady atestačního řízení neponese zákazník (i přesto, že zákon ukládá povinnosti právě jemu), a dále v tom, že jedině atestační řízení vedené zkušeným střediskem opravdu pomáhá zvyšovat užitnou hodnotu softwarových aplikací GORDIC," uvedl David Mareček.

- ec -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down