01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Institut poskytuje znalosti o krizovém řízení

Současná etapa reformy veřejné správy - v návaznosti na zrušení okresních úřadů - přinesla zcela nové podmínky pro zajištění krizového řízení obcí.

Významná část pravomocí bývalých okresních úřadů přešla na 205 obcí s rozšířenou působností. Jejich volení představitelé i výkonné složky se tak dostali do situace, s kterou se budou muset co nejdříve plně obeznámit a přijmout odpovídající opatření. Vychází se přitom z předpokladu, že každému starostovi příslušné pověřené obce bude odpovídajícím partnerem velitel stanice, eventuálně ředitel územního odboru hasičského záchranného sboru kraje. To vytvoří základní organizační a kompetenční podmínky ke zdárnému překonání nejrůznějších krizových situací. V tomto smyslu se plánuje odborná příprava všech zainteresovaných pracovníků.

Je totiž zapotřebí připustit, že připravenost na převzetí a především úspěšné zvládnutí nových povinností není vždy na odpovídající úrovni. Není to vina daných subjektů, protože jsou postaveny do nových podmínek bez dlouhodobější systematické přípravy. Proto předkládáme základní informace o tom, kde je možné získat prvotní přehled a zejména znalosti o tom, co před obcemi stojí na úseku krizového řízení.

Základním článkem v oblasti vědeckovýzkumné, vzdělávací, informační a poradenské ve věcech ochrany obyvatelstva je Institut ochrany obyvatelstva (dále jen institut), který je součástí Ministerstva vnitra - Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Institut ochrany obyvatelstva sídlí v Lázních Bohdaneč poblíž Pardubic. Samotné město a tím také institut jsou poměrně dobře dopravně dostupné. Leží na křižovatce silnic Pardubice - Praha a Hradec Králové - Kutná Hora. Navíc se nalézá přímo v dosahu městské hromadné dopravy z Pardubic, od nichž ho dělí deset kilometrů. Rozsáhlý komplex institutu se nachází na jeho okraji a zájemci se k němu dostanou jak pěšky od trolejbusové zastávky V Ráji, tak mohou zvolit samostatnou automobilovou dopravu, s níž počítá rozlehlé parkoviště v jeho areálu. Ubytováni jsou v samostatném objektu, přičemž stravování je smluvně zajištěno v přilehlém zařízení Ministerstva obrany ČR.

Veškerá činnost institutu se odvíjí od obsahu akreditací, které obdržel na základě svých kvalitativních předpokladů od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Na jejich základě je oprávněn vydávat celostátně platná osvědčení o absolvování rekvalifikačních kursů pro funkci pracovník se zaměřením na ochranu obyvatelstva při krizových situacích; pracovník se zaměřením na mimořádné události při radiační havárii a havárii s výronem nebezpečných látek a pracovník krizového řízení.

Náklady spojené se zabezpečováním kursů se neúčtují účastníkům, kteří jsou příslušníky a zaměstnanci Hasičského záchranného sboru ČR, příslušníky jednotek sboru dobrovolných hasičů, zaměstnanci Ministerstva vnitra ČR a příslušníky a zaměstnanci Policie ČR. Ostatní účastníci si náklady spojené s účastí v jednotlivých kursech hradí diferencovaně. Veškerá výuka probíhá v moderně vybavených učebnách, laboratořích a její účastníci mají k dispozici též příslušnou odbornou literaturu v knihovně institutu. Detašovaným pracovištěm je experimentální polygon Boreček, na němž se vedle jiného provádějí zkoušky funkčnosti a technických parametrů prostředků vyhledávání zavalených osob a prostředků vyrozumění a varování obyvatelstva.

Pro obce s rozšířenou působností je rozhodující především skutečnost, že institut jim může bezprostředně poskytnout základní metodicky zaměřené informace. Jejich kvalitu zaručuje skutečnost, že pracovníci institutu kromě jiného organizují a provádějí výzkum problematiky ochrany obyvatelstva z hlediska koncepcí, metod, technologií a technických prostředků s cílem prevence a minimalizace následků provozních havárií a živelných pohrom. Podílejí se též na externí přednáškové a lektorské činnosti a spolupracují s vysokými školami, například s Univerzitou Pardubice, Vysokou vojenskou školou pozemního vojska ve Vyškově a dalšími. Institut organizuje semináře a konference s mezinárodní účastí a ve spolupráci s odpovídajícími orgány OSN a NATO. Tím vším splňuje předpoklady k tomu, aby i ve vztahu k obcím byl schopen plnit na něj kladené požadavky.

Všechny další potřebné informace získají zájemci na www.ioolb.cz.

Miloš Charbuský,

Univerzita Pardubice

Petr Linhart,

Institut ochrany obyvatelstva

GŘ HZS ČR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down