01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slezské Kravaře to neměly lehké

Kravaře leží na významné regionální komunikaci Ostrava - Opava. Jsou na této spojnici křižovatkou pro spojení s důležitým polským městem Ratiboř. K výrazným znakům a charakteristice Kravař patří vysoká úroveň bydlení s převažující rodinnou zástavbou a velmi pracovitými a pořádkumilovnými lidmi....

Kravaře leží na významné regionální komunikaci Ostrava - Opava. Jsou na této spojnici křižovatkou pro spojení s důležitým polským městem Ratiboř.

K výrazným znakům a charakteristice Kravař patří vysoká úroveň bydlení s převažující rodinnou zástavbou a velmi pracovitými a pořádkumilovnými lidmi. Návštěvníky tam nejvíce upoutá barokní zámek v areálu zámeckého parku v anglickém slohu s nově vybudovaným golfovým hřištěm. Novou chloubou města je v letošním lednu otevřená sportovní víceúčelová hala s ledovou plochou.

Jednali také individuálně

Kravaře byly Poslaneckou sněmovnou schváleny jako obec s rozšířenou působností až jako poslední - po doplnění a vrácení zákona Senátem. Hlavním cílem vedení města byla myšlenka zachovat Hlučínsko jako region co nejvíce pohromadě, což vyplývá z dlouhodobých historických souvislostí. Zároveň šlo o využití přirozené spádovosti okolních obcí, kterých je devět s celkovým počtem 20 500 obyvatel.

Po schválení zákona vznikl největší problém na bývalém Okresním úřadě v Opavě. "Tam původně s Kravařemi vůbec nepočítali. A tak pro nás prakticky nezbyli úředníci, kteří měli přejít na naši pověřenou obec," říká Petr Rygel, místostarosta města.

K dispozici nebyly ani základní prostředky, které se změnou souvisely. Po dlouhotrvajících jednáních mezi okresním úřadem a vedením Kravař došlo k určitým dohodám. Řadu věcí se však dohodnout nepodařilo. Nezbylo než zahájit individuální jednání s některými úředníky, o které měli v Kravařích zájem. Přesto se ale podařilo získat jen třináct úředníků z původně plánovaných jedenatřiceti. Petr Rygel říká, že chybějící pracovníky poté doplnili specifickým výběrem, kde hrála hlavní roli především odbornost posuzovaných.

Rozšíření výkonu státní správy

Podle názoru místostarosty byla připravenost měst a obcí na tyto zásadní změny na vyšší úrovni než připravenost státu. Vedení Kravař nyní stále řeší řadu problémů za pochodu. Tomu se údajně dalo předejít. "Domnívám se, že bylo nutné více naslouchat názorům komunálních politiků a nemuselo být tolik zmatků," dodává místostarosta.

Město "rozjelo" výkon státní správy vcelku slušně. Některé kompetence stačilo jen zčásti rozšířit, jiné byly zcela nové. Bylo nutné například rozšířit odbor sociálních věcí, odbor vnitřních věcí a odbor živnostenský. Na druhé straně zároveň vznikly odbor životního prostředí, odbor dopravy a odbor regionálního rozvoje. Finanční prostředky, které byly vládou schváleny pro každý pověřený úřad, však dorazily na místo později. V Kravařích však byli na změny připraveni v dostatečném předstihu. Například projekty na přestavbu úřadu byly zpracovány již k 1. lednu 2003. V tuto dobu také všechny odbory zahájily svou činnost.

To, že se objeví nejrůznější komplikace, vedení radnice vědělo velmi dobře. Došlo například k podstatně většímu pohybu osob i automobilů. Město proto nyní urychleně hledá další prostory pro vybudování dostatečně velkého parkoviště, s čímž je neoddělitelně spojeno nové řešení dopravního systému v centru.

Jak uvedl Petr Rygel, bude ještě nějakou dobu trvat, než se nový systém řízení státní správy skutečně dobře "zavede". Podle něj tkví hlavní problém současnosti v tom, že spolupráce a metodika mezi obcemi a okresním úřadem byla dostatečně zažitá a funkční, ale dnes tomu tak ještě není, především v důsledku zavedení řady nových zákonů a také kvůli novým úředníkům. "Ti se musí hlavně přizpůsobit novým podmínkám výkonu práce, musí se převychovat," uzavřel místostarosta Kravař Petr Rygel.

Jiří Starý

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down