01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Program regenerace má letos méně peněz

Dvacátého března se v Třeboni uskuteční VI. sněm Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Při této příležitosti jsme se předsedy sdružení Mgr. Petra Sedláčka zeptali na hlavní úkoly této organizace. Jaké priority jste si před sněmem vytyčil? Hlavním cílem je příprava sněmu, včetně návrhu...

Dvacátého března se v Třeboni uskuteční VI. sněm Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Při této příležitosti jsme se předsedy sdružení Mgr. Petra Sedláčka zeptali na hlavní úkoly této organizace.

Jaké priority jste si před sněmem vytyčil?

Hlavním cílem je příprava sněmu, včetně návrhu nových stanov, které mají akceptovat krajské územní uspořádání. Sněmu také předložíme koncepci činnosti sdružení pro další období až do řádného sněmu v roce 2007. Řadu akcí a aktivit je totiž nutné zabezpečit během nejbližších měsíců, například oslavy Mezinárodního dne památek a sídel a Dnů evropského dědictví. Osobně si přeji, aby se podařilo navázat trvalou spolupráci v oblasti mediálního partnerství a třeba i sponzoringu.

Jak spolupracujete s regiony a obcemi s rozšířenou působností?

Sdružení si nadále ponechá postavení nezávislé, neziskové a nadstranické organizace. Na sněmu je ale nutné změnit jeho vnitřní strukturu, aby odpovídala novému územně správnímu uspořádání. Regionální sekce budou sdružovat naše členy v příslušném kraji. Chceme zajistit kontakty s orgány krajů, obcí s přeneseným výkonem státní správy a také s konkrétními pracovišti Národního památkového ústavu.

Bude důležité průběžně mapovat a vyhodnocovat změny, které vnesla reforma veřejné správy do péče o naše kulturní dědictví. Obce i kraje totiž přebírají nové úkoly, které by měly směřovat k udržení odborné úrovně v této oblasti. I v novém systému by se mělo najít dostatek financí, protože bez nichž nelze památky využívat, udržovat a hlavně rekonstruovat.

Přispěli jste k obnově historických sídel postižených loňskou povodní?

Sdružení vyhlásilo sbírku, na jejímž kontě je více než 400 tisíc korun. S povděkem konstatuji, že kromě obcí přispěli mnozí jednotlivci. O způsobu využití těchto peněz budeme informovat veřejnost na našich internetových stránkách. Navíc do postižených oblastí dodala členská města potřebný materiál, poslala peníze a dobrovolníky.

Naplňuje program regenerace vaše představy?

Program přispěl k lepšímu stavu památkově chráněných území. Obnovují se systémy technické infrastruktury, komunikace, domovní a bytový fond. Města ožívají obchodním a společenským ruchem i kulturou. Regenerace památek nabízí nová pracovní místa. Vytvářejí se podmínky pro podnikání. V různých komisích, neziskových organizacích i na veřejných schůzích se občané vyslovují k přípravě koncepčních záměrů, mají možnost se podílet na posuzování realizačních projektů programu regenerace. Zároveň naši členové již několik let diskutují a také jednají s Ministerstvem kultury ČR o určení parametrů tohoto programu. Zatím jsme však nezformulovali konkrétní návrh na jeho aktualizaci tak, abychom jej mohli prosadit. Určitá suma peněz se musí rozdělit a najít spravedlnost je těžké, hlavně když nemůžeme uspokojit všechny zájemce.

Nejste tedy spokojeni s poskytováním příspěvků?

Regenerace městských památkových rezervací a zón je klasický prorůstový program s vícezdrojovým financováním, na němž se podílejí soukromí vlastníci, obce a stát. Sdružení musí každoročně vyvíjet značné úsilí, aby se zvýšil objem státních financí v příslušné kapitole Ministerstva kultury. Letos se počítá s příspěvkem 175 miliónů korun. Méně prostředků bylo jen v roce 1993, kdy program začínal. Takže nelze mluvit o spokojenosti. Na obnovu památek přicházejí sice prostředky i z dalších dotačních titulů ministerstva, ale program regenerace je důležitý tím, že vyžaduje povinný podíl soukromých vlastníků a obcí. Jen tak se do historických sídel dostává výrazně více financí. Pokud výše dotací přestane být pro obce zajímavá, hrozí pokles vynaložených prostředků na obnovu památek i z jejich rozpočtů.

Se zánikem okresních úřadů se dosud nepodařilo uspokojivě vyřešit i další problém. Jde o příspěvek vlastníkům památek, který se přiděluje podle § 16 odst. 1 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči. Bývalé okresní úřady tak poskytovaly více než 200 miliónů korun ročně. Část těchto peněz má k dispozici Ministerstvo kultury. Jenže v důsledku mimořádných nákladů na likvidaci škod po loňských povodních nelze letos příspěvky prakticky získat.

Co se letos sdružení podařilo?

Od konce ledna lze na adrese www.shscms.cz najít první část nových internetových stránek našeho sdružení. Jsou tam informace pro širší veřejnost i pro naše členy. V průběhu března budou zpřístupněny další dvě části se zaměřením na Dny evropského dědictví a památky v historických sídlech. Od počátku roku probíhá celostátní kolo soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace. Vítěz ceny Historické město roku 2002 bude vyhlášen 17. dubna v Praze. V konečné fázi je příprava Dnů evropského dědictví.

Kolik členů má sdružení?

Celkem 187 členů řádných a 5 přidružených. Členské obce a města zahrnují téměř 3 milióny obyvatel a pokrývají rovnoměrně celé území České republiky. Naše základna se loni rozšířila o obce a městské části Hostinné, Krásensko, Lipník nad Bečvou, Opavu, Prahu 7 a Prahu 10.

Jan Bednařík

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down