01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

OPERATIVNÍ LEASING MŮŽE RADNICI UŠETŘIT MILIÓNY

Až k miliónovým částkám navíc do svého rozpočtu může zcela bezpečně a transparentně přijít městský či magistrátní úřad, pokud využije možnosti zpětného leasingu pro svůj vozový park. "Například octavie s pořizovací cenou 400 tisíc korun má po dvou letech provozu zhruba poloviční účetní hodnotu,"...

Až k miliónovým částkám navíc do svého rozpočtu může zcela bezpečně a transparentně přijít městský či magistrátní úřad, pokud využije možnosti zpětného leasingu pro svůj vozový park.

"Například octavie s pořizovací cenou 400 tisíc korun má po dvou letech provozu zhruba poloviční účetní hodnotu," vysvětluje Martin Mitterwald, obchodní a marketinkový ředitel společnosti LeasePlan Česká republika, s. r. o. "My ji od klienta odkoupíme za těchto například 200 tisíc korun s tím, že zůstatková cena za další dva roky provozování vozidla může, dejme tomu, činit 150 tisíc korun. Rozdíl mezi aktuální účetní cenou vozu a cenou, jíž dosáhne za dva roky, tedy 50 tisíc korun, nám pak klient vyrovnává v dohodnutých měsíčních splátkách podle stejného principu jako u nových vozů koupených formou operativního leasingu," dodává Martin Mitterwald. Lze si snadno spočítat, jaká částka se radnici může vrátit, pokud má podobných octavií deset, dvacet...

Okamžitý přísun statisíců či miliónů do městské kasy však nebývá jedinou výhodou spolupráce s leasingovou společností. Operativní leasing, v němž LeasePlan ČR obsazuje zhruba polovinu českého trhu, oproti běžnému finančnímu leasingu doplňuje pronájem vozidla širokou škálou služeb spojených s jeho provozem. Je na klientovi, zda si zvolí jen některou z nich, či jestli sáhne po celém balíku služeb. Ovšem pokud se zákazník rozhodne pro to, aby mu leasingová společnost obstarávala veškerou administrativu spojenou s provozem vozidla a on od ní dostával měsíčně zevrubnou fakturu s detailním vyčíslením všech nákladových položek za každý automobil, jako je spotřeba pohonných hmot, údržba, pojištění, výměna a skladování zimních či letních pneumatik apod., pak ušetří i vlastní pracovní sílu a snižuje mzdové náklady. V České republice se společnost LeasePlan ČR opírá o síť svých smluvních prověřených dodavatelů.

Zákazníci společnosti LeasePlan, kteří se rozhodli pro formu otevřené kalkulace, nadto mohou detailní reporty o jednotlivých nákladových položkách u všech svých vozidel průběžně sledovat i na internetu v rámci služby Plan 8 Push.

Podle Martina Mitterwalda je již prokázáno, že firma či úřad při využití full - service leasingu a díky detailním přehledům o provozu každého svého vozidla spoří na vlastních nákladech na autoprovoz desítky procent ročně.

Veřejný sektor v naší zemi však zatím o výhodách zejména operativního leasingu není příliš informován a tuto formu dostatečně nevyužívá. Přitom je nabíledni, že voliči by uvítali, pokud by právě "jejich radnice", stejně jako centrální úřady nebo instituce sáhly k této transparentní podobě pronájmu vozidel a šetřily peníze daňových poplatníků.

Jak funguje operativní leasing? Leasingová společnost může vyhodnotit, jak často, pro jaké účely a na jak náročné a dlouhé cesty například magistrátní nebo městský úřad či městem řízené a spravované organizace svá vozidla využívají. Už v tomto momentu lze očekávat úsporu. Odborníci městu totiž doporučí nejvhodnější, a pro jeho podmínky také nejúspornější typy automobilů, včetně toho, zda se pro potřeby města vyplatí vozidla s benzínovým či raději s naftovým pohonem. Dá-li město na radu profesionálů, může předejít možné pozdější kritice, že při výběru automobilů více než jejich cena, provozní náklady a účel, kvůli kterému mají být zakoupeny, rozhodoval osobní zájem některých úředníků či zastupitelů.

Při využití formy full - service leasingu klient hradí za automobil pouze pravidelné měsíční splátky, aniž by musel složit úvodní akontaci. Měsíční splátky jsou odvozeny s ohledem na předpokládaný počet najetých kilometrů a dobu pronájmu. LeasePlan po celou dobu leasingové smlouvy sleduje technický stav vozidla, včetně opotřebení pneumatik, a na jejím konci porovnává předem odhadnutou a skutečnou zůstatkovou hodnotu automobilu. Pokud je aktuální cena vyšší, než se ve smlouvě předpokládalo, rozdíl doplněný zúčtováním údržby patří zákazníkovi. Případnou ztrátu absorbuje LeasePlan.

Systém je transparentní i po vypršení smlouvy. Ojetý vůz je totiž v zájmu dosažení co nejvyšší ceny prodáván formou aukce, která se od letošního roku odbývá na internetu. I tímto způsobem jsou vyloučeny případné dohady o tom, že ten či onen vůz byl prodán pod cenou "dobrým známým".

LeasePlan ČR se opírá o zkušenosti skupiny LeasePlan Corporation N.V., která zajišťuje správu a provozování zhruba 1,1 miliónu vozidel. Je tak největším poskytovatelem operativního leasingu automobilů na světě, přičemž působí v již 26 zemích. V řadě z nich mezi klientelu společnosti LeasePlan již patří právě státní a veřejné instituce.

Ivan Ryšavý

Firma či úřad při využití full - sevice leasingu a díky detailním přehledům o provozu každého vozidla spoří na nákladech na autoprovoz desítky procent ročně.

Voliči by jen uvítali, pokud by právě "jejich radnice" sáhla k této transparentní podobě pronájmu vozidel a šetřila peníze daňových poplatníků.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down