01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak také lze stabilizovat úřednický stav

Co vše může napomoci ke změně pojetí veřejné správy ve službu veřejnosti, zvýšit kvalitu práce úředníků a získávat na tyto posty lidi, kteří nebudou zkostnatělými byrokraty a naopak vytvoří výkonné týmy profesionálů? Důležitým nástrojem k tomu je nový zákon číslo 312/2002 Sb., o úřednících územních...

Co vše může napomoci ke změně pojetí veřejné správy ve službu veřejnosti, zvýšit kvalitu práce úředníků a získávat na tyto posty lidi, kteří nebudou zkostnatělými byrokraty a naopak vytvoří výkonné týmy profesionálů?

Důležitým nástrojem k tomu je nový zákon číslo 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků. Avšak k větší stabilizaci úřednického stavu mohou přispět i zdánlivé maličkosti. K nim může patřit i příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění jeho pracovníků.

Podle aktuálních údajů Asociace penzijních fondů ČR mělo koncem loňského roku v České republice zhruba 2,597 miliónu lidí uzavřené smlouvy na penzijní připojištění. Jeden z nejsilnější penzijních fondů u nás, ABN AMRO Penzijní fond, odhaduje, že při současných podmínkách pro penzijní připojištění kapacitu trhu v tomto segmentu pojištění činí v naší zemi přibližně tři milióny osob.

Mgr. Pavel Němec, obchodní ředitel ABN AMRO Penzijního fondu, však za ještě důležitější než toto vymezení trhu označuje fakt, že se poslední dobou pronikavě zvyšuje výše úložek klientů penzijních fondů a že rovněž roste podíl zaměstnavatelů, kteří svým pracovníkům přispívají na jejich penzijní připojištění.

Podle Ing. Miroslava Paděry, CFA, zástupce obchodního ředitele ABN AMRO Penzijního fondu, v České republice dostává příspěvek od svého zaměstnavatele přibližně 21 procent všech klientů penzijních fondů. Ovšem klientům ABN AMRO Penzijní fond zaměstnavatelé přispívají ve zhruba 31 procentech všech jejich uzavřených individuálních smluv. Svoji roli přitom zjevně hraje skutečnost, že majoritním vlastníkem tohoto penzijního fondu je nizozemská skupina ABN AMRO Bank N.V., která patří mezi nejdůvěryhodnější světové banky a prestižní agentury Standard&Poor's a Moody's jí přiřadily vysoký rating AA- a Aa2.

V sílící konkurenci mezi penzijními fondy se za daných legislativních podmínek v podstatě stírají možné rozdíly v běžně nabízených výhodách pro klienty, takže se jako důležitý motiv pro rozhodování nabízí zejména dobrá pověst, kvalita a tradice, stejně jako finanční síla toho kterého fondu. Což sice možná ještě nedoceňují někteří klienti, ale zaměstnavatelé si již tento klíč pro výběr penzijního fondu, s nímž hodlají spolupracovat při připojištění svých pracovníků, uvědomili.

"Státní a veřejná správa se za tímto nastoleným trendem dosud opožďuje. Nicméně některá ministerstva, jako třeba vnitra a financí, svým zaměstnancům na penzijní připojištění přispívají. Z velkých magistrátních úřadů se úvahou o zavedení tohoto příspěvku zabývá například město Brno. Ale už se objevují i případy, kdy dokonce také některé základní školy, jejichž zřizovateli jsou obce a od letošního 1. ledna musí mít všechny povinně právní subjektivitu, přistoupily k této formě podpory pedagogů a dalších zaměstnanců," konstatuje Mgr. Pavel Němec.

Ze zkušeností ABN AMRO Penzijního fondu vyplývá, že zaměstnavatelé obvykle přispívají na penzijní připojištění svým pracovníkům individuálně, čili příspěvek posílají různým penzijním fondům. S tím pochopitelně, jak upozorňuje Ing. Miroslav Paděra, může zaměstnavateli růst i administrativní náročnost. Z toho se možná odvíjejí obavy zaměstnavatelů zapracovat příspěvek na penzijní připojištění třeba do kolektivních smluv. Řešením může být, pokud zaměstnavatel hromadně přihlásí své pracovníky k jednomu penzijnímu fondu a příspěvek posílá za všechny najednou. "Pro takové zaměstnavatele máme přichystány programy dlouhodobé spolupráce v oblasti administrace a správy účtů penzijního připojištění zaměstnanců s cílem vytvořit a nabídnout nadstandardní účast v penzijním připojištění podle budoucích specifik jak zaměstnavatele, tak jeho pracovníků," vysvětluje Mgr. Pavel Němec. "Naše filozofie úzké až exkluzívní spolupráce se zaměstnavateli umožňuje lepší transparentnost a vyšší stupeň kontroly ze strany vedení firmy či úřadu, jejichž zaměstnance připojistíme, a rovněž případně vytvářet penzijní plány "šité" zaměstnavateli přímo "na míru". Zaměstnavatelé také mohou s fondem průběžně konzultovat výši nastavení příspěvku tak, aby byl zachován životní standard jejich pracovníků i v postproduktivním věku a aby získali částečnou nezávislost na státním důchodovém systému.

Takovou exkluzívní spolupráci ABN AMRO Penzijní fond udržuje již se společností Škoda Auto, a. s., a s vůbec největším zaměstnavatelem u nás - s Českými drahami, a. s.

Ivan Ryšavý

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down